تأثیر اسانس گیاهان مرزنجوش، پونه و مرزه خوزستانی بر رشد میسلیوم قارچ Botrytis cinerea
الموضوعات :احسان حسنوند 1 , صدیقه محمدی 2 , طاهره بصیرنیا 3
1 - گروه گیاه پزشکی،دانشگاه لرستان، خرم آباد، ایران
2 - عضو هیأت علمی گروه گیاه پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز
3 - گروه بیماری شناسی گیاهی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
الکلمات المفتاحية: Essential oils, بازدارندگی از رشد میسلیوم, Fungal Storage Inhibition of Mycelia Growth, Kiwi, کیوی, اسانس گیاهی, B.cinerea, B. cinerea,
ملخص المقالة :
استفاده از ترکیبات ضد قارچی طبیعی مانند اسانسهای گیاهی برای نگهداری میوه در دوره انبارداری به طور چشمگیری در حال افزایش است. در این تحقیق از اسانس گیاهان مرزه، مرزنجوش و پونه برای کنترل عامل فساد میوه کیوی در دوره انبارداری استفاده شد. برای این منظور اثر ضدقارچی اسانس ها ، بر بازدارندگی از رشد قارچ بیماریزای گیاهی Botrytis cinerea روی محیط کشت PDA و بافت میوه بررسی شد. در محیط کشت قطر پرگنه قارچ بیماری زا به دو روش دیسک کاغذی روی محیط کشت و مواد فرار مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی اثر اسانس روی میوه، ابتدا 30 میکرولیتر سوسپانسیون اسپور قارچ (106×1 اسپور در میلی لیتر) به میوههای کیوی تزریق و پس از یک ساعت میوه ها با غلظت های 4 و 20 میکرولیتر بر میلی لیتر اسانس گیاهان مورد نظر اسپریپاشی شدند. هفت روز بعد از مایه زنی، میوه ها از نظر درصد آلودگی مورد بررسی قرار گرفتند. برای محاسبه درصد آلودگی هر میوه به هشت قسمت مساوی تقسیم شد و تعداد قسمت های آلوده در 5/12 ضرب و درصد آلودگی میوهها به قارچ بیمارگر محاسبه گردید. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین بازدارندگی برای قارچ B.cinerea در روش دیسک کاغذی مربوط به اسانس مرزه خوزستانی با 54/56 درصد و در روش مواد فرار مربوط به اسانس مرزه خوزستانی با 97/55 درصد بود. نتایج آزمایش روی بافت میوه مایه زنی شده با سوسپانسیون اسپور نشان داد که غلظت 20 میلی لیتر بر لیتر اسانس مرزنجوش روی B. cinerea (با 42/35 درصد بیماری) بیشترین درصد مهار کنندگی علیه این عوامل بیماری زا را داشتند.
_||_