نقش تصوف و عرفان اسلامی در گسترش اسلام در جهان مالایی
الموضوعات : عرفان اسلامیفائزه رحمان 1 , محمودرضا اسفندیار 2
1 - دانشجوی دکتری رشتة ادیان و عرفان، دانشکده علوم انسانی، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - دانشیارگروه ادیان و عرفان، دانشکده علوم انسانی، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: عرفان اسلامی, گسترش اسلام, جهان مالایی, طریقههای تصوف, ادیان بومی و هندی,
ملخص المقالة :
این پژوهش به بررسی نقش تصوف و عرفان اسلامی در گسترش اسلام در جهان مالایی پرداخته است. تصوف و عرفان اسلامی را نمیتوان از حیات دینی مسلمانان مالایی جدا کرد. مناطق مالایی که امروزه شامل کشورهای برونئیِ، اندونزی، مالزی، سنگاپور، بخشهای جنوبی تایلند و فیلیپین میشود، پیش از ورود اسلام، این منطقه در سیطره ادیان بومی (آیین شمنی و انیمیسم) و هندی (بودایی و هندویی) بود. اسلام در حدود سدة هفتم/ سیزدهم در این منطقه ظهور و گسترش یافت و صوفیان در اسلامی شدن این منطقه نقش مهمی ایفا کردند. آنچه مهم است نحوة تبلیغ اسلام در این مناطق از سوی صوفیان است که اسلام را در این مناطق به گونهای تبلیغ کردند که با ارزشها و فرهنگ بومی کمتر تعارض داشته باشد. در واقع اسلام عرفانی با انعطاف و روح تساهل و مدارا، این ظرفیت را پدید آورد که مفاهیم و ارزشهای مشترک فرهنگی برجسته شود و امکانات و ظرفیتهای فرهنگ بومی در خدمت گسترش اسلام قرار گیرد.
_||_