بررسی اثر افزودن خوراکی ایزومالتو الیگوساکارید در آسیب بافتی ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio) در مواجهه با حشرهکش ورتیمک
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیسید علی هدایتی 1 , فاطمه دارابی تبار 2
1 - گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
2 - گروه شیلات، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
الکلمات المفتاحية: کپور معمولی, ایزومالتو الیگوساکارید, آسیبهای بافتی, سم ورتیمک,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: پربیوتیک ها ترکیب غذایی غیر قابل هضمی هستند که از طریق تحریک انتخابی، رشد و فعال کردن یک یا تعداد محددی از باکتری های موجود در روده اثرات سودمندی بر روی میزبان داشته و می تواند سلامتی میزبان را بهبود بخشد. برایارزیابیمیزانسمیتآلاینده هایمحیطیشاخص هایفیزیولوژیکیمتفاوتیدرماهی هاوجودداردکهازجملهآن هابافت شناسیاست. روش کار: در این تحقیق 147 قطعه ماهی کپور معمولی به مدت دو هفته جهت سازگاری با شرایط محیطی آکواریوم، نگهداری شدند. LC50/96h برای سم ورتیمک(ورتمیک) 243/1 محاسبه گردید که براساس آن سه غلظت کشنده ppm2، ppm3، ppm6 برای این بررسی در نظر گرفته شد. اضافه کردن پربیوتیک ایزومالتو الیگوساکارید به غذا با روش اسپری کردن به میزان g/kg1 صورت گرفت. طی دوره تحت تأثیر قرار دادن ماهیان در معرض پربیوتیک ایزومالتو الیگوساکارید و سم ورتیمک، ماهیان توسط 220 میلی گرم بر لیتر محلول بیهوش کننده گل میخک به سرعت بیهوش شده و بافت کبد، آبشش آن ها برای مطالعات بافت شناسی جدا گردید. یافته ها: نتایج نشان داد تیمارهایی که بعد از القای پربیوتیک در معرض سم ورتیمک قرار گرفتند عارضه های بافتی شامل از بین رفتن سلول های کبدی، پرخونی، نکروز و کاریولیز هسته در بافت کبد و عارضه های هایپرپلازی تیغه اولیه، پرخونی، نکروز، چسبندگی تیغه های ثانویه، در بافت آبشش مشاهده شد که عارضه ها به ترتیب در غلظت ppm6، ppm 3 و ppm 2بیشترین اثر تخریب را در بافت کبد و آبشش نشان دادند. نتیجه گیری: پربیوتیک ایزومالتو الیگوساکارید نتوانست از میزان عارضه های ناشی از آسیب بافتی سم ورتیمک در بافت کبد و آبشش ماهی کپور بکاهد.
-اکرمی، ر.، قلیچی، ا.، ابراهیمی، ا. 1387. تأثیر سطوح مختلف پربیوتیک اینولین بر رشد و زنده مانی ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss). خلاصه مقالات اولین کنفرانس ملی علوم شیلات و آبزیان ایران، صفحه 12-10.
2-اکرمی، ر.، کریم آبادی، ع.، محمدزاده، ح.، احمدی فر، ا. 1388. تاثیر پربیوتیک مانان الیگوساکارید بر رشد، بازماندگی، ترکیب بدن و مقاومت به تنش شوری در بچه ماهی سفید(Rutilus frisii kutum). مجله علوم وفنون دریایی، 47-57.
3-اوجی فرد، ا.، عابدیان کناری، ع.، نفیسی بهابادی، م.، عباس زاده،ا. 1387. تأثیر پربیوتیک اینولین بر ترکیب اسیدهای چرب عضله میگوی پاسفید غربی(Litopenaeus vannamei). خلاصه مقالات اولین کنفرانس ملی علوم شیلات و آبزیان ایران، صفحه 15-13.
4-ستاری، م.، شاهسونی، د.، شفیعی،ش. 1382. ماهیشناسی2. نشر حقشناس.597 ص.
5-هدایتی، ع.، جهانبخشی، ع.، قادریرمازی، ف. 1392. سمشناسی آبزیان. چاپ اول، انتشارات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران، صفحه: 210.
6.Braunbeck, T., Appelbaum, S. (1999). Ultrastructural alterations in the liver and intestine of carp Cyprinus carpio induced orally by ultra-low doses of endosulfan. Diseases of Aquatic Organisms, 36(3);183-200.
7.Çaliskan, M., Erkmen, B., Yerli, S.V. (2003). The effects of zeta cypermethrin on the gills of common guppy Lebistes reticulatus. Environmental Toxicology and Pharmacology, 14(3); 117-120.
8.Cerezuela, R., Cuesta, A., Meseguer, J., (2008). Effect of inulin on gilthead Seabream (Sparus aurata) innate immune parameters. Fish & Shellfish Immunology, 24(5); 663-668.
9.Csillik, B., Fazakas, J., Nemcsok, J., Knyihar-Csillik, E. (2000). Effect of the pesticide deltamethrin on the mauthner cells of lake balaton fish. Journal of Neurotoxicology, 21; 343-352.
10.Fanta, E., Rios, F. S., Romao, S., Vianna, A. C. C., and Freiberger, S. (2003). Histopathology of the fish Corydoras paleatus contaminated with sublethal levels of organophosphorus in water and food. Journal of Ecotoxicology and Environmental Safety, 54; 119-130.
11.Flickinger, EA., Van Loo, J., Fahey, G.C. (2003). Nutritional responses to the presence
of inulin and oligofructose in the diets of domesticated animals: A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 43(1); 19-60.
12.Hedayati, A., Tarkhani, R. (2014). Hematological and gill histopathological changes in iridescent shark, Pangasius hypophthalmus(Sauvage, 1878) exposed to sublethal diazinon and deltamethrin concentrations. Fish Physiology and Biochemistry, 40; 715-720.
13.Liu, K., Chiu, C., Shiu, Y., Cheng, W., Liu, C. (2010). Effects of the probiotic, Bacillus subtilis E20, on the survival, development, stress tolerance and immune status of white shrimp, Litopenaeus vannamei larvae. Fish and Shellfish Immunology, 28; 837-844.
14.Mahious, A.S. (2005). Prebiotics in aquaculture: new strategy for larviculture improvement. LARVI 05. Fish & Shellfish Larviculture Symposium Belgium, 311-313.
15.Mahious, A.S., Ollevier, F. (2005). Probiotics and prebiotics in aquaculture: a review. 1st regional workshop on techniques for enrichment of live food for use in larviculture. Artemia and aquatic Animals Research Institute, 17-26.
16.Mansingh, A., Wilson, A. (1995). Baseline studies on the status of insectidical pollution of Kingston Harbour Insecticide contamination of Jamaican environment. 3. Marine Pollution Bulletin, 30; 640-643.
17.Martoja, R., Martoja–Pierson, M. (1967). Initiation aux techniques de l histology animale. Masson et Cie, Paris. 345 p.
18.Pelgrom, S., Lamers, L., Lock, R., Balm, P., Wendelaar Bonga, S.E. (1995). Integrated physiological response of tilapia (Orechromis mossambicus) to sublethal copper exposure. Aquatic Toxicology, 32(4); 303-320.
19.Piri Zirkoohi, M., Vince, O. (1997). Effect of some pesticides commonly used in iranian agriculture on aquatic food chain. Thesis submitted to the Hungarian Academy of Sciences for Ph.D. degree, 131p.
20.Rastogi, I.D. (2012). Nanotechnology:safety paradigms. Journal of Toxicology and Environmental Health, 4(1);1-12.
21.Safahieh, A., Hedayati, A., Savari, A., Movahedinia, A., (2011). Effect of sublethal dose of mercury toxicity on liver cells and tissue of yellowfin seabream(Acanthopagrus latus). Toxicology and industrial health, 28(7); 583-92.
22.Satyanarayan, S. Satyanarayan, J.P.K.A., Verma, S. (2012). Histopathological changes due to some chlorinated hydrocarbon pesticides in the tissues to Cyprinus carpio. IOSR Journal of Pharmacy, 2; 60-66.
23.Schley, P.D., Field, C.J. (2002). The immune-enhancing effects of dietary fibres and prebiotics. British Journal Nutrition, 87; 221-23.
24.Staykov, Y., Spring, P., Denev, S., Sweetman, J. (2007). Effect of a mannan oligosaccharide on the growth performance and immune status of rainbow trout(Oncorhynchus mykiss) . Aquaculter International, 17; 153-161.
25.Thitaram, S., Chung, C. H., Day, D. F., Hinton, A., Bailey, J. S., Sirausa, G.R. (2005). Isomaltooligosaccharide increases cecal Bifido bacterium population in young broiler chickens. Poultry Science, 84(7); 998-1003.
26.Van der Oost, R., Beyer, J., Vermeulen, N. P. E. (2003). Fish bioaccumulation and biomarkers in environmental risk assessment: A review. Journal of Environmental Toxicology Pharmacology, 13(2); 57–149.
27.Vutukuru, S.S., Prabhath, N.A., Raghavender, M., Yerramilli, A. (2007). Effect of arsenic and chromium on the serum amino-transferases activity in indian major carp, Labeo rohita. International Journal Of Environmental Research And Public Health, 4; 224-227.
.