بررسی اثر تزریق داخل صفاقی عصاره هیدروالکلی بذر کتان بر فاکتورهای بیوشیمیایی، هماتولوژیک و آنزیم های کبدی موش صحرایی
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی
1 - گروه زیست شناسی ، دانشگاه فرهنگیان ، تهران ، ایران
الکلمات المفتاحية: سلول های خونی, بذر کتان, لاکتات دهیدروژناز, موش, آنزیمهای کبدی,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: گیاهان دارویی کاربردهای وسیعی در حوزه های مختلف مخصوصاً کنترل عفونت های میکروبی دارند اما بحث سمیت احتمالی آن ها باعث ایجاد نگرانی های زیادی در استفاده از این مواد در حوزه های مختلف صنعت و پزشکی شده است. این مطالعه در جهت روشن ساختن بخشی از این ابهامات و با هدف بررسی اثر تزریق داخل صفاقی عصاره بذر کتان بر فاکتورهای بیوشیمیایی، هماتولوژیکی و کبدی موش های صحرایی انجام شده است. روش کار: در این مطالعه تجربی، 15 سر موش صحرایی ماده نژاد اسپیرال به صورت تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند.گروه اول به عنوان گروه شم،گروه دوم به عنوان گروه کنترل وگروه های سوم تا پنجم به عنوان گروه های آزمون به ترتیب با غلظت های 200 و 400 و 600 میلی گرم بر میلی لیتر از عصاره بذر کتان تیمار گردیدند. تیمار موش ها به مدت 10 روز ادامه یافت، سپس موش ها در روز یازدهم با بیهوشی در اتر بیهوش و خونگیری از قلب آن ها انجام شد. پارامترهای شاخص های بیوشیمیایی، خونی و میزان آنزیم لاکتات دهیدروژناز و سطوح پلاسمایی آنزیم های کبدی آن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها: نتایج این مطالعه تغییر چندانی در فاکتورهای بیوشیمیایی نشان نداد به جز کلسترول و تری گلیسیریدها که در گروه های تیمار عصاره کاهش معنی داری را نشان دادند. فاکتورهای خونی تغییر معنی داری را نشان ندادند اما در غلظت بالای عصاره آنزیم های کبدی افزایش یافتند. نتیجه گیری: تزریق داخل صفاقی عصاره بذر کتان تاثیری بر فاکتورهای خونی و بسیاری از فاکتورهای بیوشیمیایی موش ندارند اما غلظت های بالای عصاره می تواند آنزیم های کبدی را تحت تاثیر قرار دهد.
1-حمزه ای، ح. ، علیزاده، ح. ، اجلی، م.، دولتشاهی، ف. 1392. اثر تزریق نانوذرات نقره بر سطوح پلاسمایی آنزیم های کبدی موش صحرایی ماده. فصلنامه فیزیولوژی و تکوین جانوری، شماره پیاپی 21، جلد 6، شماره 2، ص 48-41.
2-رضایی زارچی، س. ، تقوی فومنی، م. ، رضوی ششده، س. ، نگهداری، م. 1392. اثر نانوذرات نقره بر سلول های خونی در موش صحرایی نر. فصلنامه پژوهشی خون.جلد دهم، شماره دوم، 153-147.
3-رضویان، س.، صفرپور، ا.، روشنایی، ک.، یزدیان، م.، حیدریه، ن. 1389. بررسی تغییرات برخی پارامترهای بیوشیمیائی وهماتولوژیک درخون موش های صحرائی نژاد ویستار به موازات مصرف خوراکی نانوذرات نقره. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی بابل. دوره 13، شماره 1،27-22.
4-سهرابی پور، ش.، جعفری، ع.، کمالی نژاد، م.، صراف نژاد، ع.، شهرستانی، ط.، صادقی پور، ح.1390. بررسی اثر بذر کتان بر وضعیت استرس اکسیداتیو در موشهای صحرایی نابالغ مبتلا به واریکوسل. فیزیولوژی و فارماکولوژی، جلد 15 ،شماره3 ، ص 426 – 415.
5-علیزاده، ح.، شاپوری، ر.، شکری، ر.، دولتیاری، ل. 1389. بررسی اثر ضد میکروبی عصاره میوه و دانه به بر روی برخی باکتری های عامل عفونت پوستی. فصلنامه علوم زیستی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان ،شماره 1 ، جلد 4، ص 92-87.
6-نقش، ن.، مشایخ، ا.، خدادادی، سمانه. 1392. تاثیر نانوذرات نقره بر فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز و تغییرات بافت قلب در موشهای صحرایی نر نژاد ویستار. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا، جلد چهارم، شماره دوم ، 307-303.
7.Adolphe, J.L., Whiting, S.J., Juurlink, B.H., Thorp, L.U., Alcorn, J. (2010). Health effects with consumption of the flax lignan secoisolariciresinol diglucoside. Br J Nutr, 103;929-938.
8.Afzal, U., Butt, M. S., Ashfaq, F., Bilal, A., Suleria, H. A. R. (2020). Bioassessment of flaxseed powder and extract against hyperglycemia and hypercholesterolemia using Sprague Dawley rats. Clinical Phytoscience, 6(1); 1-13.
9.Atkins, C.G., Kevin B., Michael W. B., Robin, Turner F.B. (2017). Raman spectroscopy of blood and blood components. Applied Spectroscopy, 71( 5); 767-793.
10.Babu S., Mitchell, G.V., Wiesenfeld, P.,
Jenkins, M. Y., Gowda, H. (2000). Nutritional
and hematological impact of dietary flaxseed and defatted flaxseed meal in rats. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 51(2);109-117.
11.Bussler, S., Mandy, V., Diana, P., Kristian, H., Theresa, B., Melanie, P., Norman, H. et al. (2018). "New pediatric percentiles of liver
enzyme serum levels (alanine aminotransferase, aspartate amino transferase, γ‐glutamyl transferase): Effects of age, sex, body mass
index, and pubertal stage. Hepatology, 68(4); 1319-1330
12.Chen, L.Y., Hui Kuan, C., Tao, B., Sheng Jin, T., Yuan, W., Zhong Lin, L., et al. (2020). Liver damage at admission is an independent prognostic factor for COVID‐19. Journal of Digestive Diseases, 21( 9); 512-518.
13.Chen, Y.L., Hitoshi, S., Nien-Shan, L., Hsiang-Chi, P., Qian, X., Suh-Ching, Y. (2020). Impacts of fish oil on the gut microbiota of rats with alcoholic liver damage. The Journal of Nutritional Biochemistry, 86; 108-116.
14.Clark, W.F., Parbtani, A., Huff, M.W. (1995). Flax seed: a potential treatment for lupus nephritis. Kidney Int, 48(2); 475-480.
15.Ebrahimi Vosta Kalaee, S., Talebi Mazraeh Shahi, A., Naseri, M. (2014). Anti-inflammation effect of alcoholic extract of linum . JBUMS, 16 (4); 50-56.
16.Hudson, A., Elizabeth, L., Ahmad, J., Almalki, A.L.R., Angela, I.C. (2018). A review of the toxicity of compounds found in herbal dietary supplements. Planta Medica, 84(9,10); 613-626.
17.Jamalzadeh, H.R., Keyvan, A., Ghomi, M., Oryan, S. (2008). An assessment of hematological and serum biochemical indices in Salmo trutta caspius. Iran Sci Fisher J, 17(3); 47-54. (Persian).
18.Kinniry, P., Amrani, Y., Vachani, A., Solomides, C.C., Arguiri, E., Workman, A. (2006). Dietary flaxseed supplementation ameliorates inflammation and oxidative tissue damage in experimental models of acute lung injury in mice. J Nutr, 136; 1545-1551.
19.Le, A., Cooper, C.R., Gouw, A.M., Dinavahi, R., Maitra, A., Deck, L.M. (2010). Inhibition of lactate dehydrogenase a induces oxidative stress and inhibits tumor progression. Proceedings of the National Academy of Sciences, 107(5); 2037-2042.
20.Lee, J.C., Bhora, F., Sun, J., Cheng, G., Arguiri, E., Solomides, C.C. (2008). Dietary flaxseed enhances antioxidant defenses and is protective in a mouse model of lung ischemia-reperfusion injury . Am J Physiol Lung Cell Mol Physiol, 294; 255- 265.
21.Liu, C., Zi-Cheng, J., Chu-Xiao, S., Hong-Guang, Z., Hong-Mei, Y., Zhen-Huai, C. (2020). Preliminary study of the relationship between novel coronavirus pneumonia and liver function damage: a multicenter study. Zhonghua gan zang bing za zhi= Zhonghua ganzangbing zazhi= Chin J Hepat, 28(2); 148-152.
22.Monroe, G.R., Albertien, M., Federico, T., Karen, J.D., Sanne, M.C.S., Johanna, C. (2019). Identification of human D lactate dehydrogenase deficiency. Nature Communications, 10(1); 1-8.
23.Poswal, F.S., Grace, R., Marion, M., Euan, M.L., Emmanuel, C. A., Vivien, R. (2019). Herbal teas and their health benefits: a scoping review. Plant Foods for Human Nutrition, 74(3); 266-276.
24.Pourjafari, F., Haghpanah, T., Sharififar, F., Nematollahi-Mahani, S.N., Afgar A., Asadi Karam, G. (2019). Protective effects of hydro-alcoholic extract of foeniculum vulgare and linum usitatissimum on ovarian follicle reserve in the first-generation mouse pups. Heliyon, 5(10); 25-40.
25.Prasad, K. (2005). Effect of chronic administration of lignan complex isolated from flaxseed on the hemopoietic system. Molecular and cellular biochemistry, 270(1); 139-145.
26.Ranjzad, M. (2008). Evaluation of flaxseed yield and yield components and oil characteristics of oil seed Family cultivars (Linum usitatissimum L.). Iran J Med Aromatic Plants, 24(3); 253-262.
27.Venkateswara, R.J. (2006). Toxic effects of novel organophosphorus insecticide (RPR-V) on certain biochemical parameters of euryhaline fish, Oreochromis mossambicus. Pesticide Biochem and Physiol, 86; 78-84.
28.Yu, Z., Hamed. S., Allison, M. D., Renwei, W., Carolyn, J. T., Chung, S.Y. (2017). Effect of green tea supplements on liver enzyme elevation: results from a randomized intervention study in the United States. Cancer Prevention Research, 10(10); 571-579.
_||_