بررسی اثر عصاره گیاه کینوا بر شاخص های کبد چرب غیر الکلی در همستر
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمحمد رضا عباد سیچانی 1 , پرنیا پورهادی 2 , الهام مقتدایی 3
1 - .دانش آموخته دکتری دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه ازاد اسلامی، شهرکرد، ایران. ..
2 - ....دانش آموخته دکتری دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه ازاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
3 - گروه پاتوبیولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه ازاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
الکلمات المفتاحية: کبد چرب غیر الکلی, رژیم غذایی پر چرب, دانه کینوا, همستر,
ملخص المقالة :
ززمینه و هدف: بیماری کبد چرب غیر الکلی که شیوع آن در جهان رو به افزایش یافته است، از جمله آسیب های مزمن کبدی می باشد که از استئاتوز تا سیروز کبدی را شامل می گردد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر عصاره گیاه کینوا بر کبد چرب غیرالکلی ایجاد شده با رژیم غذایی پر چرب در همستر است.روش کار: در این مطالعه تجربی 50 سر همستر به صورت تصادفی به گروه های تغذیه با رژیم پرچرب(40 سر) و گروه شاهد(10 سر) تقسیم شدند. بعد از 1 ماه تغذیه با رژیم پر چرب، همسترهای مبتلا به 4 گروه ده تایی تقسیم شدند. گروه تغذیه با رژیم پر چرب، 3 گروه دیگر دریافت کننده رژیم غذایی عصاره با دوزهای 400،200،100 میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم و به مدت 2 ماه تحت تیمار با عصاره قرار گرفتند. در پایان کار هیستولوژی کبد ،فعالیت آنزیم های کبدی و پروفایل لیپیدی در سرم بررسی شد.یافته ها: در همسترهایی که با رژیم پر چرب تغذیه شده بودند افزایش تری گلیسیرید و کلسترول سرم دیده شد(05/0 ≥p). تیمار با عصاره در دوزهای مختلف سبب تغییرات بیوشیمیایی معنی داری به جز در فاکتور تری گلیسیرید و کلسترول در نتایج آزمایشگاهی نشد. (05/0 ≥p). نتایج هیستوپاتولوژیک نیز اثرات مثبت تیمار با عصاره کینوا را مورد تایید قرار داد .نتیجه گیری: تغذیه با رژیم غذایی پرچرب منجر به ایجاد بیماری کبد چرب گردید و تیمار با عصاره دانه کینوا سبب بهبود شاخص های این بیماری گردید.
1-اصلاحی،م.، محمدی فر، م.، بهنام، م.، طلائی، س.ع.ر.، خامه چیان، ط.، مهران،م.، تقی زاده،م.1396. بررسی اثر ترکیب عصاره های گیاهان خار مریم، کنگره فرنگی و عناب بر کبد چرب غیرالکلی در موش های صحرایی. مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران. دوره19.شماره6.ص 418-410.
2-باقری،م.1397. زراعت کینوا(Chenopodium quinoa L). چاپ 1.کرج:موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر: ص 10-1.
3-بیدریغ، س.، اصغری، ج.، بزرگی، ح.ر.، آذرپور، ا. 1394. مقدمه ای بر گیاه کینوا. چاب 1.لاهیجان:دانشگاه آزاد اسلامی: ص 26-13.
4-جامه شورانی، م.، رفیعی، ع.، نیشابوری، ح.، کمالی، ک. 1396. تاثیر پروبیوتیک در درمان بیماران مبتلا به کبد چرب غیرالکلی. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان.دوره 25.شماره109.ص 35-23.
5-خزائی، م.و.، میرازی، ن. 1396. اثر حفاظتی عصاره هیدروالکلی دانه گیاه سیاهدانه بر سمیت کبدی القا شده با جنتامایسین در موش های صحرایی نر.مجله علوم پزشکی رازی. دوره 24. شماره164. ص 84-74.
6- شهرکی، ا.، جمشیدیان، ع.، حاجی نژاد، م.ر.، اکبری، م.ا.، داوری، س.آ. 1398. اثر عصاره هیدروالکلی میوه ستاره ای بر تغییرات هیستوپاتولوژیک کبد در موش های صحرایی تغذیه شده با جیره پرچرب. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا.سال9. شماره4. ص 1902-1896.
7-مدرسی، م.، گلخنی، ص.، مجلسی، م. 1393. تاثیر عصاره هیدروالکلی بادرنجبویه برآنزیم ها و بافت کبد در موش کوچک آزمایشگاهی. فصلنامه علمی پژوهشی زیست شناسی جانوری. سال 7. شماره 2 79-71.
8-مدرسی، م.، عارفیان، س. 1394. تاثیر عصاره هیدروالکلی اسطوخودوس بر سطوح آنزیم ها و بافت شناسی کبد در موشهای کوچک آزمایشگاهی. افق دانش. دوره22. شماره1.ص 75-71.
9-مهاجری، د.، رضایی، ع.، موسوی، غ.، ماذنی، م.، رضایی مقدم، ع. 1391. اثرات محافظتی کروئوسین بر استئاتوز کبد در موش های صحرایی تغذیه شده با جیره پرچرب. شماره 2. دوره 12.ص 189-173.
10-میرازی، ن.، کرمی، ز. 1395. بررسی اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی ریزوم گیاه زنجبیل(Zingiber officinale L) بر آسیب کبدی القاء شده توسط تتراکلریدکربن در موش های صحرایی نر. دو ماهنامه علمی_پژوهشی فیض. دوره20. شماره4. ص 305-297.
11-نامجو، ع.ر.، میروکیلی، م.، رفیعیان کوپائی، م.، فغانی، م. 1391. اثرات سمیت تحت حاد عصاره هیدروالکلی گیاه بادرنجبویه بر بافت کبد و کلیه در موش های سوری. مجله علوم پزشکی شهرکرد، شماره 4، ص 72-62.
12.Afsharinasab, M., sadeghipour, M.M., Hajizadeh, M. R., Khoshdel, A. R., Mirzaiey,V., Mahmoodi, M. (2020). The effect of hydroalcoholic Berberis integerrima fruits extract on the lipid profile , antioxidant
parameters and liver and kidney function tests in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Saudi Journal of Biological Sciences, 27(8); 2031-2037.
13.Chang, C.J., Shii liou, Sh., Fong Tzeng, Th., Liu, I. M. (2014). The ethanol extract of Zingiber zerumbet Smith attenuates non-alcoholic fatty liver disease in hamsters fed on high-fat diet. Food and Chemical toxicology, 65; 33-42.
14.Chang, C.W., Hsu, Y.J., Chen, Y.M., Huang, W.C., Huang, C.C., Hsu, M.C. (2015). Effects of combined extract of cocoa, coffee tea and garcinia on lipid profile , glycaemic markers and inflammatory response in hamesters. BMC complement Altern Med, 15; 269-279.
15.Chidambarama, J., Carani Venkatraman, A. (2010). Cissus quadrangularis stem alleviates insulin resistance, oxidative injury and fatty liver disease in rats fed high fat plus fructose diet. Food Chem Toxicol, 48(8-9); 2021-2029.
17.Kalvandi, R., Rajabi, M., Kahramfar, Z., Chaleh Chele, T. (2020). Investigation of the effect of Artichoke (Cynara scolymus L.) on characteristics of the fatty liver. Complementary Medicine Journal Arak University of Medical Sciences, 10(2); 134-137.
18.Latha, S., Sheetal, Ch., Ray, R. S. (2017). Hydroalcoholic extract of Stevia rebaudiana bert .leaves and stevioside ameliorates lipo poly saccharide induced acute liver injury in rats. Biomedicine & Pharmacotherapy, 95; 1040-1050.
19.Naratto, G.D., Murphy, K., Chew, B. P. (2019). Quinoa intake reduces plasma and liver cholesterol, lessens obesity associated inflammation, and helps to prevent hepatic steatosis in obese db/db mouse. Food Chemistry, 287; 107-114.
20.Xu, N., Luo, H., li, J., Wu, J., Wu, X., Chen, l. (2021). B-patchoulene impeoves lipid metabolism to alleviate non-alcoholic fatty liver disease via activating AMPK signaling pathway.Biomedicine & Pharmacotherapy, 134; 111104.
_||_