مقایسه ی اثر منابع سلنیوم بر عملکرد، متابولیت های خونی و پاسخ ایمنی در گوساله های هلشتاین و هلشتاین-مونت بیلیارد
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمعصومه خوش گفتار کفشگر کلائی 1 , فرزاد میرزائی آقجه قشلاق 2 , جمال سیف دواتی 3 , بهمن نویدشاد 4 , نعمت هدایت ایوریق 5 , سمیرا کرامتی جبه دار 6
1 - گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 - گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
3 - گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
4 - گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
5 - گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
6 - گروه علوم دامی و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
الکلمات المفتاحية: ایمنی, گوساله, عملکرد, سلنیوم معدنی, نانو سلنیوم,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: مصرف مکملهای سلنیومی در تغذیه دام به دنبال افت عملکرد ناشی از کمبود سلنیوم جیره، بسیار مقرون به صرفه است. با پیشرفت فنآوریهای تغذیهای، محصولات جدید مکملهای سلنیومی مانند نانوسلنیوم دردسترس بوده، که نیازمند تحقیق و مقایسه با محصولات پیشین است. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی اثرات تغذیه منابع مختلف سلنیوم بر عملکرد، متابولیتهای خونی و پاسخ ایمنی در گوسالههای هلشتاین و دورگ هلشتاین-مونت بیلیارد است. روش کار: تعداد 24 رأس گوساله شیرخوار هلشتاین و دورگ هلشتاین-مونت بیلیارد با میانگین وزنی 1±43 کیلوگرم، در قالب طرح کاملاً تصادفی مختلط، به مدت 75 روز بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیره پایه بدون مکمل سلنیوم (دورگ هلشتاین-مونت بیلیارد)، 2-جیره پایه بدون مکمل سلنیوم (هلشتاین)، 3-جیره پایه + 3/0میلیگرم مکمل نانوسلنیوم در هر کیلوگرم ماده خشک (دورگ هلشتاین- مونت بیلیارد)، 4-جیره پایه + 3/0میلیگرم مکمل نانوسلنیوم در هر کیلوگرم ماده خشک (گوسالههای هلشتاین)، 5-جیره پایه + 3/0میلیگرم مکمل معدنی سلنیت سدیم در هر کیلوگرم ماده خشک (دورگ هلشتاین-مونت بیلیارد)، 6-جیره پایه + 3/0میلیگرم مکمل معدنی سلنیت سدیم در هر کیلوگرم ماده خشک (هلشتاین) بودند. مصرف خوراک و وزن بدن، گلوکز، کلسترول، تریگلسیرید، پروتئینکل، اوره، گلوتاتیون پراکسیداز، لنفوسیت، نوتروفیل و مونوسیت خون اندازهگیری شد. یافتهها: منابع مختلف سلنیوم بر عملکرد و فراسنجههای خونی گلوکز، کلسترول، تریگلسیرید، اوره و پاسخ ایمنی گوسالهها تأثیر معنیداری نداشت. اما پروتئینکل خون و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز افزایش یافت. نوع مکمل در میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز تأثیری نداشت. نتیجهگیری: نوع مکمل سلنیومی بر عملکرد و پارامترهای خونی گوسالههای هلشتاین و هلشتاین-مونت بیلیارد تأثیرگذار نبود.
1-امیری فرد، ر.، خوروش، م.، ریاسی، ا.، رحمانی، ح.، فروزمند، م.1390. اثر متقابل ویتامینE- سلنیوم با چربی در جیرههای گاوهای دوره انتقال بر تولید و ترکیب شیر و مصرف خوراک. همایش ایدههای نو در کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان. دانشکده خوارسگان.
2-علی عربی، ح.، فداییفر، ا. 1394.اثر قرص آهسته رهش روی، سلنیوم و کبالت بر برخی فراسنجههای خونی و عملکرد برههای نرو ماده مهربان. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. جلد7 . شماره1. ص33-23.
3-مهرکش، م.، فروزنده شهرکی، ا.، قلمکاری، غ.، پیرستانی، ا. 1389. تأثیراستفاده از مخمر سلنیوم در دوره انتقالی گاوهای هلشتاین بر روی عملکرد گوسالههای تازه متولد شده. همایش ایدههای نو در کشاورزی. دانشگاه واحد اسلامی اصفهان. دانشکده کشاورزی خوارسگان.
4-نجف نژاد، ب.، علی عربی، ح.، طباطبایی، م.، تقی زاده، ا.، علیپور، د.، زابلی، خ. 1395. اثر منابع مختلف سلنیوم بر فراسنجههای خونی و پاسخ آنتیاکسیدانی گاوهای شیری هلشتاین، نشریه پژوهشهای علوم دامی، جلد 26. شماره 2. ص 57-45.
5-نجف نژاد، ب.، علی عربی، ح.، تقی زاده، ا.، علیپور، د.1393. مقایسه اثر منابع مختلف سلنیوم در جیرههای غنی از پنبه دانه بر قابلیت هضم ظاهری موادمغذی، صفات عملکردی و فراسنجههای خونی در گاوهای شیرده هلشتاین. نشریه پژوهش در نشخوارکنندگان، جلد دوم. شماره دوم. ص98-79.
6.Ahmed, Z., Malhi,M.,Soomro, S.A., Gandahi, J.A., Arijo, A., Bhutto,B., et al. (2016). Dietary selenium yeast supplementation improved some villi morphological characteristics in duodenum and jejunum of young Goats. J Anim Plant Sci, 26(2); 382-387.
7.Ahola, J. K., Baker, D., Burns, SP. D., Mortimer, R. G., Enns, R. M., Whittier, J. C. (2004). Effect of copper, zinc, and manganese supplementation and source on reproduction, mineral status, and performance in grazing beef cattle over a two-year period123. J Anim Sci, 82(8); 2375-2383.
8.Alimohamady, R., Aliarabi, H., Baharin, A., Dezfoulian, A. H. (2013). Influence of different amounts and sources of selenium supplementation on performance, some blood parameters, and nutrient digestibility in lambs. Biol Trace Elem Res, 154(1); 45-54.
9.Arvillomi, H., Poikonen, K., Jokinen, I. (1983). Selenium and Immune function in humans. Infection Immunology, 4; 185-189.
10.Awadeh, F. T., Kincaid, R. L., Johnson, K. A. (1998). Effect of level and sources of dietary selenium on concentrations of thyroid hormones and immunoglobulin in beef cows and calves. J Anim Sci, 76; 1204-1215.
11.Beck, P. A., Wistuba, T. J., Davis, M. E., Gunter, S. A. (2003). Effect of selenium supplementation of beef cows on immune responses of weaned beef calves. J Anim Sci, 81 (Suppl. 2); 8 (Abstr).
12.Behne, D., Kyriakopoulos, A., Scheid, S., Gessner, H. (1991). Effects of chemical form and dosage on the incorporation of selenium into tissue proteins in rats. J Nut, 121; 806-814.
13.Dominguez-Vara, I. A., Gonzalez-Munoz, S. S., Pinos-Rodriguez, J. M., Borquez-Gastelum, J. L., Barcena-Gama, R., Mendoza-Martinez, G. (2009). Effects of feeding selenium-yeast and chromium-yeast to finishing lambs on growth, carcass characteristics, and blood hormones and metabolites. Anim Feed Sci Technol, 152; 42-49.
14.Eldon, J., Thorsteinsson, T.H., Olafsson, T.H. (1988). The concentration of blood glucose, urea, calcium and magnesium in milking dairy. J Vet Med, 35; 44-53.
15.Fokkink, W.B., Hill, T.M. Bateman, H.G. Aldrich, J.M., Schlotterbeck, R.L. (2009). Selenium yeast for dairy calf feeds. Anim Feed Sci Technol, 153; 228-235.
16.Gunter, S.A., Beck, P.A., Phillips, J.M. (2003). Effects of supplementary selenium source on the performance of blood measurements in beef cows and their calves. J Anim Sci, 81; 856-864.
17.Guyot, H., Spring, P., Andrieu, S., Rollin, F. (2007). Comparative responses to sodium selenite and organic selenium supplements in Belgian Blue cows and calves. ELives Sciencs, 111: 259-263.
18.Hakkarainen, J. (1993). Bioavailability of selenium Norwegian. J Geol,11; 21-35.
19.Huang, B., Zhang, J., Hou, J. (2003). Free radical scavenging efficiency of Nano-Se in vitro. Free Radic Biol Med, 35(17); 805-813.
20.Iizuka, Y, Sakurai, E., Tanaka,Y. (2001). Effect of selenium on serum, hepatic and lipoprotein lipids concentration in rats fed on a
high-cholesterol diet. Yakugaku Zasshi, 121(1); 93-96.
22.Juniper, D.T., Jones, R. H., Phipps, A. K., Bertin, G. (2006). Selenium supplementation of lactating cows: effect on selenium concentration in blood, milk, urine, and feces. J Dairy Sci, 89; 3544-3551.
23.Juniper, D. T., Phipps, R. H., Ramos-Morales, E., Bertin, G. (2008). Selenium persistency and speciation in the tissues of lambs following the withdrawal of dietary high-dose selenium-enriched yeast. Animal, 2;375-380.
24.Kamal, T.H., Johnson, H.D., Ragsdale, R.C. (1962). Metabolic reactions during thermal stress (35 to 95 °F) in dairy animals acclimated at 50° and 80 °F. Missouri Agricultural Experimental Station. Research Bulletin, 785; 1-114.
25.Kaneko, J. J., Harvey, J. W., Bruss, M. L. (2008). Clinical Biochemistry of Domestic Animals. 6th ed. Acad. Press, London.
26.Khan, Z., Hussain, A., Ashraf, M., McDowell, L. (2006). Mineral status of soils and forages in Southwestern Punjab-Pakistan: Micro-minerals. Asian-Australas J Anim Sci, 19; 1139-1147.
27.Kim, J., Van Soest, P. J., Combs G. F. (1997). Studies on the effects of selenium on rumen microbial fermentation in vitro. Biol Trace Elem Res, 56(2); 203-213.
28.Knowles, T. G., Edwards, J. E., Bazeley, K. J., Brown, S. N., Butterworth, A., Warriss, R. D. (2000). Changes in the blood biochemical and haematological profile of neonatal calves with age. Vet Rec, 147; 593-598.
29.Koenig, K. M., Rode, L. M., Cohen, R. D. H., Buckley, W. T. (1997). Effects of diet and
chemical form of selenium on selenium metabolism in sheep. J Anim Sci, 75; 817-827.
30.Kumar, N., Garg, A. K., Mudgal, V. (2008). Effect of different levels of selenium supplementation on growth rate, nutrient utilization, blood metabolic profile, and immune response in lambs. Biol Trace Elem Res, 126; S44-56.
31.Mahan, D.C., Kim, Y.Y. (1996). Effect of inorganic and organic selenium at two dietary levels on reproductive performance and tissue selenium concentrations in first parity gilts and their progeny. J Anim Sci, 74; 2711-2718.
32.Mohri, M., Sharifi, K., Eidi, S. (2007). Hematology and serum biochemistry of Holstein dairy calve: Age related changes and comparison with blood composition in adults. Res Vet Sci, 83; 30-39.
33.Mohri, M., Ehsani, A., Norouzian, M. A., Bami, M. H., Seifi, H. A. (2011). Parenteral selenium and vitamin E supplementation to lambs: hematology, serum biochemistry, performance, and relationship with other trace elements. Biol Trace Elem Res, 139(3); 308-316.
34.Muth, O. H., Oldfield, J. E., Remmert, L. F., Schubert, J.R. (1958). Effects of selenium and vitamin E on white muscle disease. Science, 128; 1090.
35.Oblitas, F., Contreras, P.A., Bohmwald, H., Wittwer, F. (2000). Effect of selenium supplementation on blood glutathione peroxidase (GSH-Px) activity and weight gain in heifers. Arch Med Vet, 32(1); 55-62.
36.Puls, R. (1994). Mineral levels in animal health: diagnostic data, 2nd ed. Sherpa International, Clearbrook. British Columbia.
37.Qin, S., Gao, J., Huang, K. (2007). Effects of different selenium sources on tissue selenium concentrations, blood GSH-Px activities and plasma interleukin levels in finishing lambs. Biol Trace Elem Res, 116(1); 91-102.
38.Radostitis, O. M., Gay, C. C., Blood, D. C., Hinchcliff, K.W. (2000). Veterinary medicine: A textbook of the diseases of cattle, sheep, pigs, goats and horses. 11th ed. Saunders Ltd.
39.Ramirez-Mella, M. Hernandez-Mendo, O. (2010). Nanotechnology on animal production. Trop Subtrop Agroecosyst, 12; 423-429.
40.Rayman, M.P. (2000). The importance of selenium to human health. Lancet Neurol, 356 (15);233-234.
41.Rowntree, J. E., Hill, G. M., Hawkins, D. R., Link, J. E., Rincker, M. J., Bednar, G.W. (2004). Effect of Se on selenoprotein activity and thyroid hormone metabolism in beef and dairy cows and calves. J Anim Sci, 2; 2995-3005.
42.Schwarz, K., Foltz, C. M. (1957). Selenium as an integral part of factor 3 against dietary necrotic liver degeneration. J Am Chem Soc, 79 (12); 3292-3293.
43.Shaffer, L., Roussel, J. D., Koonce, K. L. (1981). Effects of age, Temperature, Season and breed on blood characteristics of dairy cattle. J Dairy Sci, 64; 62-70.
44.Shinde, P. L., Dass, R. S., A. K. Garg, (2009). Effect of vitamin E and selenium supplementation on hematology, blood chemistry and thyroid hormones in male buffalo (Bubalus bubalis) calves. J Anim Feed Sci, 18; 241-256.
46.Shi, L., Xun, W., Yue, W., Zhang, C., Ren, Y., Liu, Q., Wang, Q. (2011). Effect of sodium selenite, Se-yeast and nano-elemental selenium on growth performance, Se concentration and antioxidant status in growing male goats. Small Rumin Res, 96; 49-52.
47.Slavik, P., Illek, J., Brix, M., Hlavicova, J., Rajmon, R., Jilek, F. (2008). Influence of organic versus inorganic dietary selenium supplementation on the concentration of selenium in colostrum, milk and blood of beef cows. Acta Vet Scand, 50(1); 43.
48.Van As, P., Careghi, C., Bruggeman,V., Onagbesan, O. M., Van der Geyten, S., Darras, V. M., Decuypere, E. (2004). Regulation of growth hormone expression by thyrotropin-releasing hormone through the pituitary-specific transcription factor Pit-1 in chicken pituitary. Acta Vet Hung, 52(4); 389-402.
49.Vieira Salles, M. S., Zanetti, M. A., Junior, L. R., Salles, F. A., Azzolini, A. E., Soares, E. (2013). Performance and immune response of suckling calves fed organic selenium. Anim Feed Sci Technol, 188; 28-35.
50.Vieira, S. L. (2008). Chelated minerals for poultry. Braz J Poultry Sci, 10(2); 73-79.
51.Vignola, G., Lambertini, L., Mazzone, G., Giammarco, M., Tassinari, M., Martelli, G. (2009). Effects of selenium source and level of supplementation on the performance and meat quality of lambs. Meat Sci, 81(4); 678-685.
52.Zhang, J. S., Wang, H. L., Yan, X. X., Zhang, L. D. (2005). Comparison of shortterm toxicity between Nano-Se and selenite in mice. Life Sci, 76; 1099-1109.
53.Zhang, J. S., Wang, X. F., Xu, T.W. (2008). Elemental selenium at nano size (nano-Se) as a potential chemopreventive agent with reduced risk of selenium toxicity: comparison with Se-methylselenocysteine in mice. Toxicol Sci, 101; 22-31.
_||_