تاثیر 8 هفته تمرین هوازی به همراه مصرف مکمل کلرلا بر شاخص های آنتی اکسیدانی کلیه موش های صحرایی نر دیابتی شده ویستار
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیامینه صحرانورد 1 , افسانه امامی مقدم 2
1 - استادیارگروه تربیت بدنی،دانشکده علوم انسانی،دانشگاه ازاداسلامی، واحدشبستر،شبستر،ایران
2 - کارشناسی ارشدتربیت بدنی دانشکده علوم انسانی، دانشگاه ازاداسلامی،واحدتبریز،تبریز،ایران
الکلمات المفتاحية: کلرلا, دیابت, تمرین هوازی, کلیه,
ملخص المقالة :
زمینه وهدف: با توجه به محدودیت گزارشات علمی موجود در زمینه نقش تمرینات ورزشی همراه با مصرف مکمل کلرلا بر عوارض دیابت و آنتی اکسیدان های کلیه در بین جامعه دیابتی و هم چنین عدم بررسی جامع آن بر روی مدل حیوانی، هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی به همراه مکمل کلرلا بر شاخص های آنتی اکسیدانی کلیه موش های دیابتی بود. روش کار: 50 راس موش ویستار نر بالغ در پنج گروه شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی، تمرین، مکمل(کلرلا) و توام گروه بندی شدند. القای دیابت با تزریق استرپتوزوسین انجام شد. در طول مداخله، عصاره کلرلا به مدت هشت هفته قبل از غذای نوبت صبح مصرف شد. تمرین شامل پنج روز در هفته به صورت دویدن روی نوارگردان بود.برای تهیه مکمل کلرلا نیز عصاره کلرلا به اندازه 5% وزن بدن روزانه 20 الی 30 دقیقه قبل از غذا در نوبت صبح پودر خشک کلرلا به صورت محلول در آب گرم تا پایان8 هفته به صورت گاواژ تجویز و پس از هفته هشتم نمونه خونی گرفته شد. برای اندازه گیری آنزیم های آانتی اکسیدانی از خون تام و مالون دی آلدهید از سرم استفاده گردید. یافته ها: بعد از دوره مداخله فعالیت آنزیم سوپراکسید دسموتاز((SOD وکاتالاز(CAT در گروههای دیابتی، به طور معنیداری بیشتر از موشهای غیردیابتی(کنترل سالم) و در عین حال، وزن بدن کمتر بود ولی هر سه مداخله سبب جلوگیری از افزایش فعالیت این آنزیم ها و جلوگیری از کاهش وزن ناشی از دیابت شدند. هم چنین با این که در مورد فعالیت SOD، تفاوتی بین مقدار تاثیر تمرین، مکمل و اثر توام وجود نداشت، ولی اثرگذاری گروه توام در جلوگیری از افزایش فعالیت CAT و جلوگیری از کاهش وزن، بهتر از هر دو مداخله تمرین و مکمل بود. مقدار مالون دی آلدهید(MDA) پلاسمای گروه های توام و کلرلا، تفاوت معنیداری با موشهای کنترل سالم و کنترل دیابتی داشت. گلوکز خون در هر دو گروه توام و تمرین کمتر از گروه کلرلا بود. نتیجهگیری:افزایش فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی می تواند به علت ساز وکارهای فیزیولوژیکی برای رفع شرایط استرس اکسایشی در کلیه و از طرفی افزایش پراکسیداسیون لیپیدی و نتیجه آثار سوء شرایط دیابتیک در کلیه باشد. به نظر می رسد مصرف کلرلا برای سلامت بافت کلیه دارای تاثیر مفیدی نبوده، که البته اثبات و مکانیسم مربوطه نیاز به پژوهش های بیشتر دارد.
1-اسماعیلی، م.، بهرام، د.، فتحالهی، ش.، فضلالله، د. 1397. اثر تمرینات هوازی همراه با مکمل یاری کلرلا بر مقاومت به انسولین و سطح سرمی گرلین زنان چاق. مجله زنان، مامایی و نازایی ایران21، 10 ص48-51.
2-خاکی، آ .، فرنام، ع.، احمدی آشتیانی، ح.، رضازاده، ش.، رستگار، ح.، آقامحمدی، ر.1389. بررسی اثرات عصاره ریحان بر میزان آپوپتوزیس بافت رحم در موشهای صحرایی تحت تاثیر در میدانهای الکترومغناطیسی. فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۱ شماره ۳۳ ص ۴۹-۵۷.
3-دوستار، ی.، رضایی، ع .، مهاجری، د. 1390. اثرات عصاره دانه انگور بر آپوپتوز سلول های قلبی در موش های صحرایی دیابتی شده توسط استرپتوزوتوسین. مجله علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی. دوره 21 ،شماره 3 ، ص 168 تا 174 .
-رشید پور، ف.، فرزانگی پ. ، تقی پور م. 1394. اثر تعاملی تمرین شنا و عصاره برگ گیاه تلکا (آربوتین) بر وضعیت اکسیدانی و آنتی اکسیدانی تام بافت کبد رت های دیابتی شده با آلوکسان. پژوهشنامه فیزیولوژی ورزشی کاربردی. دوره 11، شماره 22، ص 75-86.
5-سلیمی، ز.، حیدری، ر.، نجاتی، و.، اسکندری، آ. 1391. اثر حفاظتی عصاره آبی میوه سماق بر فعالیت آنزیم کاتالاز و هیستوپاتولوژی کبد در رت های دیابتی شده با آلوکسان. مجله دانشگاه علوم پزشکی قم ، دوره 6 , شماره 2، ص 44-52.
6- معینی فرد، م.، هدایتی م. 1393. آلوکسان و استرپتوزوتوسین، ابزار پژوهش دیابت. پژوهش نامۀ فیزیولوژی ورزشی کاربردی. سال دهم. شماره بیستم ص 13-22.
7.Afkhami Ardakani, M., Rashidi, M.(2005). Type 2 diabetes and its risk factors. JRUMS, 4(4);348-365.
8.Aizzat, O., Yap, S. W., Sopiah, H., Madiha, M., Hazreen, M., Shailah, A., Musalmah, M. (2010). Modulation of oxidative stress by Chlorella vulgaris in streptozotocin (STZ) induced diabetic Sprague-Dawley rats. Advances in Medical Sciences, 55(2); 281-288.
9.Aksu, I., Topcu, A., Camsari, U. M., Acikgoz, O. (2009). Effect of acute and chronic exercise on oxidant–antioxidant equilibrium in rat hippocampus, prefrontal cortex and striatum. Neuroscience letters, 452(3); 281-285.
10.Aliahmat, NS., Noor, MRM., Yusof, WJW., Makpol, S., Ngah, WZW., Yusof, YAM. (2012). Antioxidant enzyme activity and malondialdehyde levels can be modulated by Piper betle, tocotrienol rich fraction and Chlorella vulgaris in aging C57BL/6 mice. Clinics, 67(12);1447-1454.
11.Alipour, M., Salehi, I., Soufi, F. G. (2012). Effect of exercise on diabetes-induced oxidative stress in the rat hippocampus. Iranian Red Crescent Medical Journal, 14(4); 222- 228.
12.Amano, Y., Kawakubo, K., Lee, J., Tang, A. (2004). Correlation between dietary glycemic index and cardiovascular disease risk factors among Japanese women. European Journal of Clinical Nutrition, 58(11);1472- 1478.
13.Baynes, J. W. (1991). Role of oxidative stress in development of complications in diabetes. Diabetes, 40(4); 405-412.
14.Cai, X., Yang, Q., Wang, S.(2015). Antioxidant and hepatoprotective effects of a pigment–protein complex from Chlorella vulgaris on carbon tetrachloride-induced liver damage in vivo. RSC Advances, 5(116);96097-96104.
15.Chin, S-F., Ibahim, J., Makpol, S., Hamid, NAA., Latiff, AA., Zakaria, Z. (2011). Tocotrienol rich fraction supplementation improved lipid profile and oxidative status in healthy older adults: A randomized controlled study. Nutrition & metabolism, 8(1); ID: 42. doi: 10.1186/1743-7075-8-42.
16.De Angelis, K., Cestari, I., Barp, J., Dall'Ago, P., Fernandes, T., Homem de Bittencourt, P. (2000). Oxidative stress in the latissimus dorsi muscle of diabetic rats. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 33(11);1363-1368.
17.De Sousa, C. V., Sales, M. M., Rosa, T. S., Lewis, J. E., De Andrade, R. V., Simões, H. G. (2017). The antioxidant effect of exercise: a systematic review and meta-analysis. Sports Medicine, 47(2); 277-293.
18.Dhindsa, R. S., Matowe, W. (1981). Drought tolerance in two mosses: correlated with enzymatic defence against lipid peroxidation. Journal of experimental botany, 32(1); 79-91.
19.Eidi, M., Eidi, A., Zamanizadeh, H. (2005). Effect of Salvia officinalis L. leaves on serum glucose and insulin in healthy and streptozotocin-induced diabetic rats. Journal of Ethnopharmacology, 100(3); 310-313.
20.El-Baky, H. H. A. (2009). Enhancing antioxidant availability in grains of wheat plants grown under seawater-stress in response to microalgae extracts treatments. African Journal of Biochemistry Research, 3(4); 077-083.
21.Fisher-Wellman, K., Bloomer, R. J. (2009). Acute exercise and oxidative stress: a 30 year history. Dynamic medicine, 8(1); article ID: 1.
22.Fridovich, I. (1983). Superoxide dismutases: regularities and irregularities. Harvey lectures, 79; 51-75.
23.Furukawa, S., Fujita, T., Shimabukuro, M., Iwaki, M., Yamada, Y., Nakajima, Y., Shimomura, I. (2017). Increased oxidative stress in obesity and its impact on metabolic syndrome. The Journal of Clinical Investigation, 114(12); 1752-1761.
24.Genet, S., Kale, RK., Baquer, NZ. (2002). Alterations in antioxidant enzymes and oxidative damage in experimental diabetic rat tissues: effect of vanadate and fenugreek(Trigonella foenum graecum). Molecular and Cellular Biochemistry, 236(1-2);7-12.
25.Giacco, F., Brownlee, M. (2010). Oxidative stress and diabetic complications. Circulation research, 107(9); 1058-1070.
26.Gordon, L. A., Morrison, E. Y., McGrowder, D. A., Young, R., Fraser, Y. T. P., Zamora, E. M., Irving, R. R. (2008). Effect of exercise therapy on lipid profile and oxidative stress indicators in patients with type 2 diabetes. BMC Complementary and Alternative Medicine, 8(1); article ID: 21.
27.Guzman, S., Gato, A., Calleja, J. (2001). Anti in flammatory, analgesic and free radical scavenging activities of the marine microalgae chlorella stigma tophora and Phaeodactylum tricornutum. Phytotherapy Research, 15(3); 224-230.
28.Kakkar, R., Mantha, SV., Kalra, J., Prasad, K. (1996). Time course study of oxidative stress in aorta and heart of diabetic rat. Clinical Science, 91(4);441-448.
29.Kei, S. (1987). Serum lipid peroxide in cerebrovascular disorders determined by a new colorimetric method. Clinica chimica acta, 90(1); 37-43.
30.Kim, Y. J., Jeong, S., Kwon, S., Kim, M. K. (2009). Effect of Chlorella vulgaris intake on antioxidative capacity in rats oxidatively stressed with dietary cadmium. Food Science and Biotechnology. 18(5); 1055-1062.
31.Lee, S. H., Kang, H. J., Lee, H.-J., Kang, M.-H., Park, Y. K. (2010). Six-week supplementation with Chlorella has favorable impact on antioxidant status in Korean male smokers. Nutrition, 26(2); 175-183.
32.Mizoguchi, T., Takehara, I., Masuzawa, T., Saito, T., Naoki, Y. (2008). Nutrigenomic studies of effects of chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease. Journal of Medicinal Food, 11(3); 395-404. 33.Nakashima, Y., Ohsawa, I., Konishi, F., Hasegawa, T., Kumamoto, S., Suzuki, Y., Ohta, S. (2009). Preventive effects of Chlorella on cognitive decline in age-dependent dementia model mice. Neuroscience Letters,.464(3), 193-198.
34.Park, SW., Goodpaster, BH., Lee, JS., Kuller, LH., Boudreau, R., De Rekeneire, N. (2009). Excessive loss of skeletal muscle mass in older adults with type 2 diabetes. Diabetes care, 32(11); 1993-1997.
35.Panahi, Y., Ghamarchehreh, M., Beiraghdar, F., Zare, R., Jalalian, H., Sahebkar, A. (2012). Investigation of the effects of Chlorella vulgaris supplementation in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a randomized clinical trial. Hepato-gastroenterology, 59(119); 20-29.
36.Radak, Z., Chung, H. Y., Goto, S. (2008). Systemic adaptation to oxidative challenge induced by regular exercise. Free Radical Biology and Medicine, 44(2); 153-159.
37.Rarick, KR., Pikosky, MA., Grediagin, A., Smith, TJ., Glickman, EL., Alemany, JA. (2007). Energy flux, more so than energy balance, protein intake, or fitness level, influences insulin-like growth factor-I system responses during 7 days of increased physical activity. Journal of Applied Physiology, 103(5); 1613-1621.
38.Shibata, S., Hayakawa, K., Egashira, Y., Sanada, H. (2007). Hypocholesterolemic mechanism of Chlorella: Chlorella and its indigestible fraction enhance hepatic cholesterol catabolism through up-regulation of cholesterol 7α-hydroxylase in rats. Bioscience, Biotechnology, And Biochemistry, 71(4); 916-925.
39.Shibata, S., Natori, Y., Nishihara, T., Tomisaka, K., Matsumoto, K., Sansawa, H., Nguyen, V. C. (2003). Anti oxidant and anti-cataract effects of chlorella on rats with streptozotocin-induced diabetes. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 49(5); 334-339.
40.Van Dam, PS., Gispen, WH., Bravenboer, B., Van Asbeck, BS., Erkelens, DW., Marx, JJ. (1995). The role of oxidative stress in neuropathy and other diabetic ions. Diabetes/Metabolism Research and Reviews, 11(3);181-192.
41.Yamagishi, S., Nakamura, K., Inoue, H. (2005). Therapeutic potentials of unicellular green alga Chlorella in advanced glycation end product (AGE)-related disorders. Medical hypotheses, 65(5); 953-955.
42.Wuorinen, EC., Page, R., Wuorinen, SH. (2017). Acute and chronic varied exercise intensity effects on total antioxidant capacity and protein carbonylation. The FASEB Journal,31(1 Supplement); 839.26-36.
43.Zhang, D., Lee, Y. (1997). Enhanced accumulation of secondary carotenoids in a mutant of the green alga, Chlorococcum sp. Journal of applied phycology, 9(5), 459-463.
_||_