بررسی اثر حفاظتی ویتامین C بر روی آئورت رت های تیمار شده با عصاره آبی تنباکو
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیلیلا اصغری 1 , پروین تراب زاده 2 , شهربانو فولادی 3
1 - کارشناسی ارشد، گروه زیست شناسی جانوری(سلولی تکوینی)، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
2 - استادیار، گروه زیست شناسی جانوری(سلولی تکوینی)، عضو هیأت علمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
3 - استادیار، گروه شیمی، عضو هیأت علمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
الکلمات المفتاحية: عصاره آبی, قلب, تنباکو, ویتامین C, ضخامت دیواره آئورت,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف:مصرف محصولات تنباکو یک خطر اصلی برای ایجاد بیماری های قلبی- عروقی است. ویتامین Cهم به عنوان مؤثرترین آنتی اکسیدان محلول در آب تأثیر به سزایی در حفاظت از بدن در برابر نقصهای سیستم دفاعی دارد. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی ویتامین Cبر تخریب ناشی از مصرف عصاره آبی تنباکو بر آئورت موشهای تیمار شده در راستای بهبود بیماریهای قلبی میباشد.روش کار:تعداد 60 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نژاد ویستار ضمن نگهداری مطابق با راهنمای انستیتوی ملی سلامت، در 6 گروه 10 تایی؛ کنترل(دست نخورده)، شاهد(آب مقطر)، کنترل منفی(تنباکو) و تجربی 1 و 2 و 3 مورد آزمون واقع شدند. با تهیه عصاره آبی تنباکو و محلول اسید آسکوربیک، mg/kg.bw150 عصاره آبی تنباکو به همراه صفر ، 8، 10 و 15 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین Cبه ترتیب به گروههای کنترل منفی و تجربی 1، 2 و 3 به مدت 45 روز به صورت درون صفاقی تزریق گردید. ضمن بررسی بافت قلب و بافت آئورت، تحلیل ضخامت دیواره آئورت و اختلاف وزن بدن طی روش آنالیز واریانس یک عاملی با تکرار(ANOVA)با نرم افزار SPSS20با درجه معنیداری 05/0Pاز لحاظ آماری مورد بررسی قرار گرفت و برای مقایسه دو به دو میانگین گروهها نیز تستهای Tukeyو Duncanانجام شد.یافته ها:ضخامت دیواره آئورت؛ در گروه Tobaccoافزایش یافت ولی با مصرف مقادیر کم و متوسط ویتامین Cبه همراه عصاره آبی تنباکو در گروههای تجربی 1 و 2 کاهش داشت و در گروه تجربی 3 با مصرف زیاد ویتامین Cنسبت به گروه تنباکو کاهش یافته ولی در مقایسه با سایر گروهها افزایش ضخامت داشته است و هیچکدام معنیدار نبودند. گروه تنباکو کاهش وزن داشته ولی در گروههای تجربی 1،2 و 3 افزایش وزن حاصل شد، که تفاوت حاصله در گروههای تنباکو و تجربی 1 با فاصله اطمینان 99% و گروههای تجربی 2 و 3 در سطح 05/0Pمعنیدار بودند.نتیجه گیری:مصرف تنباکو موجب ضخیمی دیواره آئورت میگردد و مصرف مقدار کم یا متوسط از ویتامین Cبه همراه آن موجب بهبودی میشود ولی مصرف دوز بالای ویتامین Cاثرات سوئی نشان داد و مصرف محصولات تنباکو باعث ایجاد تورم آئورت میشود.