بررسی اثر میوه زرشک زرافشان بر عملکرد و بافت کبد در موش های صحرایی نر بالغ تحت تیمار با اتانول
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیشیوا شکوری نیا 1 , مهرداد شریعتی 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیولوژی، واحدکازرون، دانشگاه آزاد اسلامی،کازرون. ایران.
2 - دانشیار، گروه بیولوژی، واحدکازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون. ایران
الکلمات المفتاحية: کبد, اتانول, موش صحرایی, زرشک زرافشان,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف:امروزه مصرف الکل سبب ایجاد بیماریها و ناهنجاریهای مختلف به خصوص اختلالات کبدی می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر میوه زرشک زرافشان(Bereberis integerrima) بر سطح سرمی آنزیم های کبدی(ALTASTALPGGT)، میزان آلبومین و پروتئین تام و تغییرات بافت کبد به دنبال مصرف اتانول می باشد.روش کار:در این مطالعه به منظور القای آسیب کبدی، از اتانول استفاده شد.50 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن 160تا220 گرم به صورت تصادفی در 5 گروه10تایی:1 )گروه کنترل،2)گروه شاهد مثبت(دریافت کننده الکل 20%)، 3)گروه شاهد منفی(دریافت کننده دوزmg/kg 200 زرشک)گروه تجربی 1 و 2 به ترتیب(21 روز اول الکل 20 % و 28 روز دوم دوزmg/kg 100و 200 زرشک زرافشان) تقسیم گردیدند.پس از خون گیری و جداسازی سرم، میزان فعالیت آنزیم های کبدی(AST,ALT,ALP,GGT) و آلبومین و پروتئین تام درون سرم سنجش و به منظور مطالعات هیستوپاتولوژی کبد، مقاطع بافتی تهیه شد.یافته ها:نتایج تغییرات یکسان وزن بدن و کبد را در گروه های دریافت کننده اتانول و زرشک نسبت به گروه های شاهد و کنترل نشان داد. میزان تغییرات آنزیم های ASTALTALPGGT، پروتئین تام و آلبومین در گروه های تجربی دریافت کننده زرشک نسبت به گروه تیمارشده با اتانول در سطح0.05 p≤معنی دار بود. مطالعات بافتی نشان داد،که در گروه تیمار شده با اتانول مناطق وسیع خالی از سلول های هپاتوسیت وجود دارد و روند بهبودی در گروه های تجربی دریافت کننده عصاره میوه مشاهده گردید.نتیجه گیری:مصرف عصاره میوه زرشک زرافشان در دوز 200 به علت داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی و فلاونوئید بیشتر، باعث محافظت سلول های کبدی در مقابل استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول می شود.