بررسی راهبردها و پیامدها در بهبود همکاری فدراسیون فوتبال در روابط بینالملل
الموضوعات : پژوهش های کاربردی در علوم ورزشی و سلامتمصطفی مصطفی پور 1 , مظفر یکتایار 2 , مژگان خدامرادپور 3 , میثم اللهمرادی 4
1 - دانشجوی دکتری، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران.
2 - دانشیار، گروه تربیت بدنی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
3 - استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد سنندج، دانشگاه آزاد اسلامی، سنندج، ایران
4 - استادیار، گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد بانه، دانشگاه آزاد اسلامی، بانه، ایران
الکلمات المفتاحية: فدراسیون فوتبال, روابط بینالملل, ورزش.,
ملخص المقالة :
هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردها و پیامدها در بهبود همکاری فدراسیون فوتبال در روابط بینالملل بود. این پژوهش از نظر هدف جزو تحقیقات کاربردی بوده، از نظر ماهیت توصیفی، و از منظر متغیرها یک پژوهش آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 12 نفر از صاحبنظران و کارشناسان در حوزه دیپلماسی ورزشی و روابط بین الملل، اعضای هیأت علمی مدیریت ورزشی در کشور و مسئولان روابط بینالملل فدراسیون فوتبال بود که با روش نمونهگیری ملاکی انتخاب شدند؛ و در بخش کمّی، براساس جدول مورگان 129 نفر از روسا و هیأت رئیسه فوتبال استانها و کارشناسان مسئول فدراسیون فوتبال به عنوان نمونه آماری به روش در دسترس انتخاب گردیدند. تحلیل یافتههای بخش کیفی براساس تحلیل تّم و با نرمافزار مکس کیودا 10 و تحلیل بخش کمّی براساس مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزار لیزرل انجام شد. یافتهها نشان داد عوامل راهبردها و پیامدها به عنوان مهمترین عوامل موثر بر الگوی ارتباطات بینسازمانی اثربخش در ورزش، و در فدراسیون فوتبال ایران میباشد.
شاهرضایی، فاطمه؛ شیرزادی، رضا (1397). ورزش، سیاست و روابط بینالملل. مطالعات بینالمللی، 15(3).
محمدی عزیزآبادی، مهدی (1396). جایگاه ورزش در سیاست داخلی و بینالمللی برای ایجاد صلح و دوستی.
هولیهان، باری (۱۳۸۵). دخالت سیاست در ورزش، تربیت بدنی و تفریحات. ترجمه داود حیدری. رشد آموزش علوم اجتماعی، شماره ۳۳، ص 36-40.
Blom, L.C. & et al. (2015). Sport for Development and Peace: Experiences Conducting U.S. and International Programs. Journal of Sport Psychology in Action, 6(1), p. 1-16. https://doi.org/10.1080/21520704.2015.1006741
بررسی راهبردها و پیامدها بر بهبود همکاری فدراسیون فوتبال در روابط بین الملل
چکیده
روح ورزش صلح، پهلوانی و دوستی ملت ها بوده است. اما در سالهای اخیر رقابت شدید و سرمایه گذاری های انجام شده، باعث کم رنگ شدن روح اصلی ورزش و توجه صرف به بعد تجاری آن شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی راهبردها و پیامدها بر بهبود همکاری فدراسیون فوتبال در روابط بین الملل بود، پژوهش از نظر هدف تحقیق جزء تحقیقات کاربردی بود، و از نظر ماهیت توصیفی و از منظر متغیرها یک پژوهش آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 12 نفر از صاحب نظران و کارشناسان در حوزه دیپلماسی ورزشی و روابط بین الملل؛ اعضای هیات علمی مدیریت ورزشی در کشور و مسئولان روابط بین الملل فدراسیون فوتبال بود که به روش ملاکی انتخاب شدند؛ و در بخش کمی بر اساس جدول مورگان 129 نفر از روسای و هیات رئیسه فوتبال استان ها و کارشناسان مسئول فدراسیون فوتبال به عنوان نمونه آماری به روش در دسترس انتخاب گردیدند. تحلیل یافته های بخش کیفی بر اساس تحلیل تم با نرم افزار مکس کیودا 10 و بخش کمی بر اساس مدل معادلات ساختاری بر پایه نرم افزار لیزرل تحلیل انجام گرفت. یافته های بخش کیفی نشان داد عوامل راهبردها و پیامدها به عنوان مهمترین عوامل موثر بر الگوی ارتباطات بین سازمانی اثر بخش در ورزش در فدراسیون فوتبال ایران می باشد و بخش کمی تمامی بخش های کیفی را بر اساس الگوی مدل معادلات ساختاری مورد تایید قرار داد.
کلید واژگان
راهبردها و پیامدها، فدراسیون فوتبال ، همکاری، روابط بین الملل
Investigating strategies and consequences on improving the cooperation of the football federation in international relations
Abstract
The spirit of the sport has been peace, valor and friendship of nations. But in recent years, intense competition and investments have caused the main spirit of sports to fade and only pay attention to its commercial aspect. The purpose of the current research was to investigate the strategies and consequences of improving the cooperation of the football federation in international relations, the research was a part of applied research in terms of the purpose of the research, and in terms of its descriptive nature and from the perspective of the variables, it was a mixed exploratory research. The statistical population in the qualitative section includes 12 experts in the field of sports diplomacy and international relations; The members of the academic staff of sports management in the country and the officials of international relations of the football federation were selected by the criteria method; And in the quantitative part, based on Morgan's table, 129 people from the governors and the football board of the provinces and experts in charge of the football federation were selected as a statistical sample using the available method. The analysis of the findings of the qualitative part was done based on theme analysis with Max Kyuda 10 software and the quantitative part was done based on the structural equation model based on Lisrel analysis software. The findings of the qualitative part showed that the factors of strategies and consequences are the most important factors affecting the model of effective inter-organizational communication in sports in the Iranian Football Federation, and the quantitative part confirmed all the qualitative parts based on the model of the structural equation model.
key words
Strategies and consequences, football federation, cooperation, international relations
مقدمه
ورزش حرفه ای صحنه ای برای رقابت و نتیجه گرفتن است و تلاش برای برنده شدن و جوایز مالی مربوط به آن تمام ساختار ورزش را فرا گرفته است. فوتبال به عنوان پر طرفدار ترین ورزش دنیا، صحنه ی رقابت و البته آشنایی ملت ها با یکدیگر به ویژه در دیدار های ملی است.
مشارکتها،شکاف بین منابع موجود سازمان و الزامات مورد نیاز آینده را پر می کنند و با ارائه دسترسی سازمانها به منابع بیرونی و نیز با ایجاد هم افزایی،ترویج یادگیری و تغییر سریع، رقابت جویی سازمانها را افزایش می دهند.
این مشارکتها الزاما همواره موفقیت آمیز نیستند و نرخ شکست در آنها ۷۰-۸۰ درصد است. امروزه توانائی در مدیریت موثر مشارکتها، یک مزیت رقابتی محسوب می شود. دانش ما در باره مدیریت موثر مشارکت باعث کاهش خطاهای مشارکت از طریق بهبود رویه های مدیریت می شود. مشارکتهای استراتژیک موتور رشد و بهره وری در بازارهای محلی و بین المللی است(ریچارد و همکاران 2018). مشارکت یکی از قدرتمندترین عوامل ایجاد ارزش در محیط جدید و قدیم است. لذا مدیران ارشد به دلیل پتانسیل ایجاد ارزشی که در مشارکتهای استراتژیک نهفته است، بایستی آن را جزو بخش های کلیدی استراتژی های شرکت بدانند. مشارکتها راهکارهائی سریع و منعطف برای دستیابی به منابع و مهارتهای مکمل است. همچنین باعث تسهیم هزینه ها و مخاطرات، دسترسی به بازارهای جدید،صرفه جویی اقتصادی، جلوگیری از ورود رقبا و کسب دانش و مهارت برای سازمانها میشود (لیندسی بلوم1 و همکاران،2015).
گستره مفهومی ورزش فارغ از متغیرهای بیرونی تاثیرگزار و تاثیرپذیر قابل شناخت نبوده و تنها در حوزه فعالیتهای جسمانی و یا ذهنی نمیگنجد. ورزش در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تاثیر گذاشته و متعاقباً تاثیر میپذیرد. (شاهرضایی و همکاران 1397) ورزش و مسابقات ورزشی به طور گستردهای وارد زندگی خصوصی و عمومی مردم جهان شده و بر رفتار افراد، جوامع، دولت ها، رسانهها تأثیر میگذارد و صرف نظر از ابعاد زیستی، بهداشتی، اقتصادی، اجتماعی، سرگرمی و تفریحی ورزش و مسابقات ورزشی، این پدیده دارای نتایج سیاسی است که روابط دولت ها، گروه های اجتماعی را تحت الشعاع قرار می دهد و با مفاهیمی چون قدرت ملی، رقابت، همگرایی و صلح، واگرایی، ستیز و منازعه، ناسیونالیسم و ملی گرایی، اتحاد و وحدت ملی و نظایر آن پیوند میخورد و بر نگرش و رفتار دولت ها و ملت ها نسبت به یکدیگر تأثیر میگذارد (محمدی عزیز آبادی 1396).
یکی از انگیزههای دولتها برای حمایت از ورزش و بهنوعی دخالت و راهبری آنرا باید در این موضوع دید که موفقیت یک کشور در عرصهی ورزشی میتواند برای آن کشور در عرصهی بینالمللی اعتبار و حیثیت ایجاد کند (هولیهان،1385، ص 38). به همین دلیل بود که کشورهای کمونیستی پیشین برای پیروزی در میدانهای ورزشی، سرمایهگذاری هنگفتی بهعمل میآوردند. البته این فقط کشورهای سابق کمونیستی نبودند که روی ورزش بهعنوان ابزاری برای کسب اعتبار سرمایهگذاری میکردند. کشورهایی مثل کانادا، آمریکا و کشورهای اروپای غربی هم بههمین منظور سرمایهگذاریهای زیادی در زمینهی ورزش بهعمل آوردهاند و برخی کشورهای صنعتی، سرمایهگذاری چشمگیری و نظاممندی روی ورزشهای خاص داشتهاند(شاهرضایی و همکاران، 1397). در صورتیکه بر مبنای منطق سود و هزینه به این موضوع بنگریم، سرمایهگذاری دولتها در امر ورزش از هر نظر سودآور است. اگر از کارکردهای ورزش در افزایش سلامتی جسمانی و روانی جامعه و تربیت افرادی توانمند بگذریم که خود به تنهایی توجه دولت به ورزش را از هر نظر منطقی و ضروری نشان میدهد، کسب پیروزیهای بزرگ در میادین مختلف ورزشی در افزایش غرور ملی، تحکیم همبستگی ملی و از همه مهمتر افزایش اعتبار و پرستیژ کشورها در سطح بینالملل و در رقابت با دیگر دولتها بسیار تاثیرگذار است.
روش پژوهش
این پژوهش از نوع کاربردی بوده و به شیوه ی پیمایشی انجام میشود. روش گردآوری اطلاعات میدانی بوده و از ابزار پرسشنامه محقق ساخته برای گردآوری اطلاعات استفاده میشود.
جامعه آماری در این پژوهش، کارشناسان، تحلیلگران و دست اندر کاران مسائل بین المللی در ورزش ایران بوده و با استفاده از فرمول کوکران تعداد شرکت کنندگان به عنوان نمونه آماری در این پژوهش، ۱۲۰ نفر محاسبه گردیده است.
رای تحلیل دادههای گردآوری شده، از روشهای توصیفی؛ شاخص گرایش به مرکز مانند: میانگین و ...، شاخصهای پراکندگی مانند: انجراف معیار، واریانس و... و همچنین سایر شاخصها مانند فراوانی و درصد، و آمار استنباطی: از آزمون آلفای کرونباخ، آزمون کولموگروف- اسمیرنف، به منظور نرمال بودن دادهها و تحلیل عاملی تاییدی و روش معادلات ساختاری به منظور بررسی سؤالات پژوهش استفاده میگردد،
پس از بررسی عادی یا نرمال بودن کشیدگی و یا چولگی توزیع دادهها، از آزمون شاپیرو-ویلک یا آزمون کولموگروف-اسمیرنوف استفاده می شود تا از نرمال بودن دادهها اطمینان حاصل گردد.
هنگام بررسی نرمال بودن دادهها ما فرض صفر مبتنی بر اینکه توزیع دادهها نرمال است را در سطح خطای 5% تست میکنیم. بنابراین اگر سطح معنی داری آماره آزمون بزرگتر مساوی 0.05 بدست آید، در این صورت دلیلی برای رد فرض صفر مبتنی بر اینکه داده نرمال است، وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر توزیع دادهها نرمال خواهد بود. برای آزمون نرمالیته فرضهای آماری به صورت زیر تنظیم میشود:
H0: توزیع دادههای مربوط به هر یک از متغیرها نرمال است
H1: توزیع دادههای مربوط به هر یک از متغیرها نرمال نیست
در جدول ذیل نتایج حاصل از آزمون نرمال بودن کولموگروف-اسمیرنوف خلاصه شده است.
جدول 1: نتایج حاصل از آزمون نرمال بودن کولموگروف-اسمیرنوف
گویه ها | ضریب بدست آمده | معنی داری | نتیجه |
گویه های مربوط به شاخص های راهبردها و پیامدها | ۱۸۲/0 | ۲۹/0 | تایید نرمال بودن توزیع آماری |
همکاری فدراسیون فوتبال ایران | ۱۳۳/۰ | ۴۱/۰ | تایید نرمال بودن توزیع آماری |
با توجه به نتیجه بدست آمده نرمال بودن توزیع همه گویه ها مورد تایید میباشد.
در جدول ذیل نتایج حاصل از بررسی آزمون تی تک نمونه ای برای بررسی مقوله های پژوهش خلاصه شده است:
جدول 2 آزمون تی تک نمونه ای برای مقوله های پژوهش
مقوله مورد نظر | آماره تی بدست آمده | سطح معنی داری | نتیجه |
گویه های مربوط به شاخص های راهبردها و پیامدها | 18/28 | 000/0 | تایید شاخص های راهبردها و پیامدها |
با توجه به تایید مقوله های میتوان گزاره های ذیل را بیان کرد :
- شاخصهای راهبردها و پیامدها برهمکاری فدراسیون فوتبال ایران با کنفدراسیون فوتبال آسیا تأثیر دارد.
در ادامه برای بررسی روابط مد نظر رگرسیون ارائه میشود:
برای بررسی ارتباط بین گویه ها به روش معادلات رگرسیونی، معادله ذیل تخمین زده میشود.
A=α+β1*A1+β2*A2+β3*A3+β4*A4+β5*A5 +ε
که متغیرهای این معادله به شرح ذیل میباشند:
جدول 3 متغیرهای پژوهش
متغیر | نماد | نوع متغیر | |||
همکاری فدراسیون فوتبال ایران | A | وابسته | |||
راهبردها و پیامدها | A5 | مستقل |
در چدول ذیل نتیحه ی تخمین مدل خلاصه شده است.
جدول 4. نتایج برازش مدل رگرسیونی
متغیر پاسخ = اهمکاری فدراسیون فوتبال ایران با کنفدراسیون فوتبال آسیا در زمینه صلح و دوستی | ||||
متغیرهای مستقل | ضرایب رگرسیونی | آماره آزمون t | سطح معناداری | |
ثابت معادله (α) | ۰۰۰۱/0 | ۰۰۵/۰ | ۹۹۶/0 | |
راهبردها و پیامدها | ۲۳۴/۰ | ۷۲/۶۶ | 000/0 | |
آماره آزمون F = 66/8944 سطح معناداری = 000/0 آماره دوربین واتسون : 70/1 ضریب تعیین = 99/0 |
برای بررسی اثر معنی دار متغیرها بر متغیر وابسته از آزمون تی استفاده میشود. در صورت معنی دار بودن مقوله مربوط به آن متغیر مورد تایید است.
نتیجه گیری
یافته ها بصورت کلی نشان داد نشانگرهای سرعت اينترنت، مشکلات زیر ساختی، کمبود متخصصان، عدم انعطاف پذیری، معماری چند لایه فرایندها، هزینه زیاد ثبت و ضبط اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح و عدم تخصص در این زمینه، هزینه راه اندازی اولیه، کاهش امکان تعامل بین باشگاه ها، مدارس فوتبال و دیگر بخش های طرح در فوتبال، عدم یکپارچگی سیستم های نرم افزاری، نابرابری بیلان اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح کارشناسان فدراسیون، ارتباطات سازمانی تیم ها، مدارس فوتبال و بخش های طرح در فوتبال، تحریمهای بینالمللی در تامین تجهیزات پدیده های محوری، وابستگی فناورانه زیرساخت و نرمافزارهای کاربردی، هزینه بالای ثبت و ذخیره سازی همکاری ها و ارتباطات قبلی، عدم بازدارندگی جرائم مربوط به کپی رایت و استفاده از اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح، کمبود متخصصان پدیده های محوری، سیستم رتبهبندی همکاری ها و ارتباطات قبلی کارشناسان فدراسیون و مربیان در کشور، آماده سازی ذهنی کاربران، تغییر ذهنیت کارکنان، عدم فرهنگ سازی، عدم تمایل کارکنان، عدم موارد صلح و همکاری کافی دانشجو ها و دست اندر کاران، نگرش مشکوک ورزشکاران و دست اندر کاران به این سیستم، ضعف در آموزش کارکنان، استفاده نا صحیح از اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح دولت مردان، ضعف های مدیریتی و نبود راهبرد مناسب، مسائل قانونی و حقوقی اشتراک اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح باشگاهها و مدارس فوتبال، فقدان استراتژیها و سیاستهای مشخص ، وجود قوانین و مقررات زیاد و دست و پاگیر ، همكاري نكردن وزارت ورزش، تغییر قانونها، تغییر زیاد مدیران، عدم تسلط تکنیکی و برنامه ریزی بلند مدت بازرسان، ثبت اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح، گزینش اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح، ارزیابی اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح، اجرای اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح، پیچیدگی های استفاده از اقدامات انجام شده در زمینه همکاری و صلح و عدم پیروی از چارچوب های بین المللی در چارچوب عوامل علی و زمینه ای ، پدیده های محوری شاخص های فرهنگی و اجتماعی ، مشخصه های مدیریتی و برنامه ریزی های بلند مدت بر ارتباطات بین سازمانی اثر بخش در ورزش تاثیر گذار می باشند. همچنین یافته ها نشان داد پیامد ها و راهبرد ها با ضریب ۲۳۴/۰ بر ارتباطات بین سازمانی اثر بخش در ورزش جهت توسعه همکاری و صلح تاثیر گذار است.
منابع
· - Fisher, Max (2012), “The Nazi Origins of the Olympic Flame Relay”, The Atlantic, May 10, at: http://www.theatlantic.com/international/archive/2012/05/thenaziorigins- of-the-olympic-flame-relay/257002/
· Hoffmann,W.H.& Schlosser R (۲۰۰۱). Success Factors of Strategic Alliances in Small and Medium-sized Enterprise. Long Range Planning .vol.۳۴,pp ۳۵۷-۳۸۱.
· Ireland,R.D & Hitt, M.A & Vaidyanath,D.(۲۰۰۲) “Alliance Management as source of Competitive Advantage” .Journal of Management. ۲۸(۳): 22-54
· Lindsey C. Blom, Lawrence Judge, Meredith A. Whitley, Lawrence Gerstein, Ashleigh Huffman & Sarah Hillyer (2015) Sport for Development and Peace: Experiences Conducting U.S. and International Programs, Journal of Sport Psychology in Action, 6:1, 1-16, DOI: 10.1080/21520704.2015.1006741.
· زرگر, افشین. (1394). ورزش و روابط بینالملل: جنبههای مفهومی و تئوریک. فصلنامه تخصصی علوم سیاسی, 11(31), 7-48.
· شاهرضایی, فاطمه, شیرزادی, رضا. (1397). ورزش، سیاست و روابط بینالملل. فصلنامه مطالعات بینالمللی, 15(3), 185-220.
· محمدی عزیزآبادی، مهدی،1396،جایگاه ورزش در سیاست داخلی و بین المللی برای ایجاد صلح و دوستی،،،،،https://civilica.com/doc/803585
· هولیهان، باری (۱۳۸۵)، «دخالت سیاست در ورزش، تربیتبدنی و تفریحات»، ترجمه داود حیدری، رشد آموزش علوم اجتماعی، شماره ۳۳. 36-40
[1] Lindsey C. Blom