بررسی آلودگی میکروبی برخی از گیاهان دارویی خشک موجود در عطاری های شهر یزد
الموضوعات :مریم حیدری استبرق 1 , حیدر مفتاحی زاده 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، دانشگاه علم و هنر، یزد، ایران
2 - استادیار گروه مهندسی پزشکی دانشگاه میبد، میبد، ایران
الکلمات المفتاحية: آلودگی میکروبی, گیاهان دارویی, گیاهان دارویی خشک,
ملخص المقالة :
سابقه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی برای درمان سابقه ای طولانی در سراسر جهان دارد. گیاهان دارویی ممکن است توسط بسیاری از میکروارگانیسم ها آلوده شوند. بنابراین ارزیابی کیفیت بار میکروبی گیاهان دارویی با توجه به اهمیت این گیاهان امری ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه بررسی آلودگی برخی از گیاهان دارویی خشک موجود در عطاری های شهرستان یزد می باشد. روش کار: در این تحقیق 21 نمونه ازگیاهان دارویی خشک شده شامل: آویشن شیرازی(Zataria multiflora)، نعناع(Mentha spicata) ، بادرنجبویه (Melissa officinalis)، گل گاوزبان (Borago officinalis)، سنبل الطیب (Valeriana wallichii )، شیرخشت (Cotoneaster kotschyi) و ترنجبین (Alhagi maurorum) به طور تصادفی از سه عطاری مختلف سطح شهرستان یزد جمع آوری و نمونه گیری شد و بار میکروبی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. به منظورتخمین میزان آلودگی باکتریایی و قارچی این گیاهان از روش پورپلیت با محیط کشت اختصاصی استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد بیشترین و کمترین آلودگی میکروبی در گیاهان دارویی به ترتیب مربوط به گل گاوزبان و سنبل الطیب بود. با توجه به نتایج به دست آمده در بین گیاهان دارویی، نعناع دارای بیشترین تعداد مخمر و شیرخشت کمترین تعداد مخمر را داشت. درگیاهان مورد بررسی باکتری های بیماری زای سالمونلا و استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده نشد. نتیجه گیری: با مشخص شدن آلودگی های میکروبی مربوط به گیاهان دارویی می توان در استفاده از آن ها احتیاطات لازم را به عمل آورد.
_||_