ارزیابی اثرات ضد قارچی اسانس روغنی گیاه سیر(Alliumsstadium) بر کاندیدا آلبیکنس،کاندیدا گلابراتا و کاندیدا تروپیکالیس در شرایط آزمایشگاهی
الموضوعات :مریم میرآبادی 1 , حمید آزادگان قمی 2 , مجتبی دیده دار 3
1 - کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، دانشکده علوم پایه، گروه میکروبیولوژی، اراک، ایران
2 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، دانشکده علوم پایه، گروه میکروبیولوژی، اراک، ایران
3 - استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، دانشکده پرستاری، گروه میکروبیولوژی، اراک، ایران
الکلمات المفتاحية: کاندیدا گلابراتا, کاندیدا تروپیکالیس, اسانس روغنی سیر, کاندیدا آلبیکنس,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف: گونههای کاندیدایی بیماریزایی وسیعی در میزبانهای انسانی و حیوانی دارند. عامل 88درصد عفونتهای قارچی بیمارستانی و چهارمین علت ایجاد عفونتهای خونی میباشد. سیر حاوی ترکیبات گوگردی و فروکتوزان میباشد. ترکیبات گوگردی از اسید آمینهای به نام آلئین حاصل شده و این ترکیبات موجود در سیر به دو گروه عمده ترکیبات سولفوره و غیر سولفوره تقسیم میشوند. مواد و روش کار: در این مطالعه نمونههای استاندارد بر روی محیط های سابورودکستروز آگار (Merck) و کروم آگار کاندیدا کشت داده شدند. اسانس استخراج شده در ظرف استریل درب دار( با توجه به فاز فرار) و در 4 درجه سانتیگراد نگهداری گردید. از روش اسانس گیری Hydro distillation با استفاده از دستگاه کلونجر استفاده شد. اندازه گیری قطر هاله عدم رشد و تست آنالیز واریانس یک طرفه ANOVA در غلظتهای مختلف اسانس سیر محاسبه گردید. یافته ها: در روش دیسک دیفیوژن غلظت 250 میکروگرم نشان داد که کاندیدا آلبیکنس حساسیت بیشتری دارد. در غلظت 1000 میکروگرم کاندیدا گلابراتا در مقایسه با تروپیکالیس دارای تفاوت معناداری بوده است. بررسی نتیجه MIC نشان داد که قارچ کاندیدا آلبیکنس با MIC=0.4 دارای کمترین میزانMIC بوده و بنابراین حساسترین قارچ نسبت به اسانس سیر می-باشد. نتیجه گیری: کاندیدا مهمترین عامل بیماریزا در کاندیدیازیس دهانی است، بنابر این کنترل عفونتهای کاندیدا آلبیکنس و گلابراتا به همراه تشخیص و پیشگیری سریع کاندیدیازیس دارای اهمیت ویژهای است. برای درمان دقیق، تعیین سطح گونهای کاندیدا و آنالیز ژنوتیپی جدایه های کلینیکی جهت ارزیابی کاندیدیازیس و پیشگیری بویژه در بیماران بستری ضروری به نظر میرسد.
_||_