بررسی اثر محلول پاشی نانو کلاتهای آهن، روی و منگنز بر شاخصهای رشدی و بیوشیمیایی گیاه دارویی نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)
الموضوعات :
علیرضا لادنمقدم
1
,
الهه قبادی
2
1 - دانشیار، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران
تاريخ الإرسال : 11 الأحد , رمضان, 1444
تاريخ التأكيد : 13 الثلاثاء , صفر, 1445
تاريخ الإصدار : 21 الأربعاء , صفر, 1445
الکلمات المفتاحية:
عناصر غذایی,
مورفولوژیک,
نعناع فلفلی,
اسانس,
ملخص المقالة :
امروزه استفاده از نانو کودها به منظور کاهش تلفات عناصر غذایی و افزایش کمیت و کیفیت گیاهان دارویی از اهمیت بالایی برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی اثر محلولپاشی نانو کلاتهای آهن، روی و منگنز (صفر، 2، 4 و 6 میلیگرم در لیتر) بر شاخصهای رشدی و بیوشیمیایی گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانهای واقع در شهر گرگان در سال 1400 اجرا شد، گیاهان از مرحله چهار برگی در سه مرحله به فاصله زمانی 10 روز یکبار محلولپاشی شدند و پس از گذشت دو هفته از آخرین محلول پاشی در مرحله گلدهی نمونه برداری و ارزیابی صفات انجام شد. نتایج نشان داد، تیمارها تاثیر معنیداری بر صفات مورد ارزیابی داشتند، بهطوریکه بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی، ارتفاع گیاه، محتوای کلروفیل کل، میزان آهن و درصد اسانس در تیمار 6 میلیگرم در لیتر نانو کلات آهن و بیشترین وزن تر و خشک ریشه و میزان روی گیاه در تیمار 6 میلیگرم در لیتر نانو کلات روی حاصل شد، همچنین در تیمار 6 میلیگرم در لیتر نانو کلات منگنز نیز بیشترین محتوای فنل، فلاونوئید و منگنز مشاهده شد. بطور کلی نتایج نشان داد، کاربرد نانو کلاتهای آهن، روی و منگنز با غلظت 6 میلیگرم در لیتر تاثیر مثبتی در افزایش صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی نعناع فلفلی نشان داد.
المصادر:
Allahverdi Markadeh, Z. and M, Yadegari. 2015. Investigation of the effect of copper and manganese on the secondary compounds of Lemongrass (Melisa officinalis), International Conference on Applied Research in Agriculture, Tehran, Iran, https://civilica.com/ doc / 415388.
Asgarian, H., Abdossi, V., Danaee, E. and A, Ladan Moghadam. 2021. Effects of using humic acid and selenium on some morphophysiological characteristics of Calendula officinalis under salinity stress. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 37(4): 596-611.
Askary, M., Amirjani, M. and T, Saberi, T. 2017. Comparison of the effects of nano-iron fertilizer with iron-chelate on growth parameters and some biochemical properties of Catharanthus roseus. Journal of Plant Nutrition, 40)7): 974-982.
Azade godjebigloo, H., Fakheri, B., Mehdi Nejhad, N. and G, Parmoon. 2017. Response of Different Irrigation on Nano Iron Chelated to Chamomile (Matricaria Chamomilla ) Genotypes. Journal of Crop Ecophysiology, 11(43): 565-584.
Briat, J. F., Dubos, C. and F, Gaymard. 2015. Iron nutrition, biomass production, and plant product quality. Trends in Plant Science, 20(1): 33-40.
Chang, C. , Yang, M. H., Wen H. M. and J. C, Chern. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis, 10(3): 178-182.
Danaee, E. and V, Abdossi. 2019. Evaluation of the effect of foliar application of iron, potassium and zinc nanocholate on enzymatic activity and nutritional value of some leafy vegetables. Technology and Nutrition, 16(2): 45-53.
Danaee, E. and V, Abdossi. 2021a. Effects of silicon and nano-silicon on some morpho-physiological and phytochemical traits of peppermint (Mentha piperita) under salinity stress. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 37(1): 98-112.
Danaee, E. and V, Abdossi. 2021b. Effect of foliar application of iron, potassium, and zinc nano-chelates on nutritional value and essential oil of Basil (Ocimum basilicum). Food and Health Journal, 4(4): 13-20.
Gardner, FP., Piers, R. and L, Michelle. 2011. Physiology of crop plants. Translation: Koocheki, A., and Sarmadnia, Gh. 16th ed. Mashhad SID Press, pp 400.
Ghorashi, L., Haghnia, G.H., Lakzian, A. and R, Khorasani. 2012. Effect of phosphorus and organic matter on availability and iron uptake in mays (Zea mays). Journal of Agroecology, 4(1): 12-19.
Gurmani, A.R., Din, J.U., Khan, S.U., Andaleep, R., Waseem, K., Khan, A. and U, Hadyat., 2012. Soil application of zinc improves growth and yield of tomato. International Journal of Agriculture and Biology, (14): 91–96.
Heidarzadeh, A., Esmaeili, M. and R, Abbasi. Response of soybean to molybdenum and iron spray under well-watered and water deficit conditions. Journal of experimental biology and agricultural sciences, 4(1): 37-46.
Hirai, M., Higuchi, K., Sasaki, K., Suzuki, H., Maruyama, T., Yoshiba, T. and T, Tadano. 2007. Contribution of iron associated with high molecular weight substances to the maintenance of the SPAD value of young leaves of barley under iron deficient Plant and Soil Science, 53: 612- 620.
Jafari, F., Gholchin, A. and S, Shafiei. 2014. Effect of foliar application of nitrogen and amino chelated iron on growth and yield of Anethum graveolens. Science and Technology of Greenhouse Culture, 5(17): 1-12.
Javanmard, A., Rahimi, M., Amani Machiani, M., Janmohammadi, M. and R, Habibi Machiani, 2022. Effects of nutrients foliar application on quantity and quality of peppermint (Mentha piperita) essential oil under different irrigation levels. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 38(4): 651-668.
Mahdi Nezhad, N., jamalpour, H., fakheri, B. and H, Azad. 2019. The study of the response of some physiological characteristics and grain yield of Purslane (Portulaca Oleracea) cultivars to drought stress and foliar application of chelated nano iron. Journal of Iranian Plant Ecophysiological Research, 14(54): 74-89.
McDonald, S. Prenzler, PD. Autolovich, M and K, Robards. 2001. Phenolic content and antioxidant activity of olive extracts. Food Chemistry, 73: 73-84.
Muzolf-Panek, M., Kleiber, T. and A, Kaczmarek. 2017. Effect of increasing manganese concentration in nutrient solution on the antioxidant activity, vitamin C, lycopene and polyphenol contents of tomato fruit. Food Additives and Contaminants, 34:379-389.
Nasiri, Y., Zehtab-Salmasi, S., Nasrullahzadeh, S.N., Najafi, N. and K, Ghassemi-Golezani. 2010. Effects of foliar application of micronutrients (Fe and Zn) on flower yield and essential oil of chamomile (Matricaria chamomilla). Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 4(17): 1733 – 37.
Pandey, A. C., Sanjay, S. S. and R. S, Yadav. 2010. Application of ZnO nanoparticles in influencing the growth rate of Cicer arietinum Journal of Experience Nano Science, 5: 488-497
Soleimani, R., Nourgholipour, F. and F, Moshiri. 2017. Effect of foliar application of Zn, Fe and Mn on seed yield and micronutrient contents of safflower (Carthamus tinctorius). Iranian Journal of Crop Sciences, 19(1): 1-12.
Soroori, S. and E, Danaee. Effects of Foliar Application of Citric Acid on Morphological and Phytochemical Traits of Calendula officinalis L. under Drought Stress Conditions. International Journal of Horticultural Science and Technology, 10(4): 361-374.
Yadegari, M. 2017. Effects of Zn, Fe, Mn and Cu Foliar Application on Essential Oils and Morpho-Physiological Traits of Lemon Balm (Melissa Officinalis). Journal of Essential Oil Bearing Plants, 20(2): 485-495.
Yousefzadeh, S., Naghdi Badi, H., Sabaghnia, N. and M, Janmohammadi. 2016. The Effect of Foliar Application of Nano-iron Chelate on Physiological and Chemical Traits of Dragonhead (Dracocephalum moldavica). Journal of Medicinal. Plants, 15(60): 152-160.