بررسی آلودگی گلههای طیور گوشتی در آخر دوره پرورش به کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کولای
الموضوعات :
عنایت بریزی
1
(
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
)
سید شهرام شکر فروش
2
(
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
)
سعید حسین زاده
3
(
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
)
مصطفی عبدالهی
4
(
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز
)
الکلمات المفتاحية:
ملخص المقالة :
کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کولای به عنوان عامل اصلی آنتریت باکتریایی انسان در تمام دنیا شناخته شده اند. معمولاً پرندگان نقش معنی داری را در عفونت کمپیلوباکتریایی انسان بازی می کنند. شیوع بالای کمپیلوباکتر در گله های طیور در مرحله پرورش، سبب ایجاد آلودگی متقاطع در طی کشتار و فرآوری گوشت می گردد. در این بررسی میزان آلودگی طیور گوشتی شهرستان شیراز در پایان دوره پرورش به کمپیلوباکتر با روش کشت مستقیم و غنی سازی قبل از کشت صورت گرفت. 100 مرغداری شهرستان شیراز انتخاب و با مراجعه به کشتارگاه ، از هر مرغداری 21 لاشه انتخاب و سیکوم آن ها برداشته شد. محتویات هر 7 سیکوم با هم مخلوط و پس از آماده سازی به دو صورت مستقیم در محیط آگار انتخابی و غنی سازی در محیط براث قبل از کشت در محیط آگار کشت شدند. جدایه ها با PCR تایید شدند. در آزمایش کشت مستقیم 7/53% نمونه ها (70% مرغداری ها) و در آزمایش غنی سازی در براث و کشت در محیط آگار، 0/60% نمونه ها (76% مرغداری ها) مثبت تشخیص داده شدند. میزان آلودگی به کمپیلوباکتر ژژونی 3/31% تا 0/35% و کمپیلوباکتر کولای 7/36% تا 0/40% بود. میزان جدا سازی کمپیلو باکتر به وسیله کشت در محیط انتخابی پس از غنی سازی در محیط براث نسبت به کشت مستقیم افزایش 3/6% را نشان داد که تاثیر آماری معنی داری داشت. بررسی حاضر نشان داد که آلودگی گله های طیور بسیار زیاد است و به منظور کنترل آلودگی، شناخت ریسک فاکتورهای ایجاد آلودگی وکنترل آن ها ضروری میباشد و برای کنترل آلودگی انسان، علاوه بر رعایت موارد فوق، رعایت بهداشت در کشتار گاه ها مد نظر قرار گیرد.
13. Guerin, M.T., Martin, W., Reiersen, J., Berke, O., McEwen, S.A., Bisaillon, J.R., Lowman, R. (2007). A farm-level study of risk factors associated with the colonization of broiler flocks with Campylobacter spp. in Iceland, 2001-2004. Acta Veterinaria Scandinavica, 49: 18-19.
14. Havaei, S.A., Pishva, E., Tabibian, A., Rabani, M., Haghshenas, F., Narimani, T. (2008). Cytolethal distending toxin (CDT) produced by Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from chickens by tissue culture method in Isfahan. Iranian Journal of Medical Microbiology, 3: 17-23.
15. Havelaar, A.H., Mangen, M.J.J., de Koeijer, A.A., Bogaardt, M.J., Evers, E.G., Jacobs-Reitsma, W.F. van Pelt, W., Wagenaar, J.A., de Wit, G.A., van der Zee, H., Nauta, M.J. (2007). Effectiveness and efficiency of controlling Campylobacter on broiler chicken meat. Risk Analysis, 27: 831-844.
25. Rivoal, K., Ragimbeau, C., Salvat, G., Colon, P., Ermel G. (2005). Genomic diversity of Campylobacter coli and Campylobacter jejuni isolates recovered from free-range broilers farms and comparison with isolates of various origins. Applied and Environmental Microbiology, 7: 6216-6227.