خصوصیات مولکولی و فیلوژنتیکی ویروس بیماری مارک شناسایی شده از گله های جوجه گوشتی تعدادی از استانهای کشور
الموضوعات :
نوید مبشری
1
(دانشکده دامپزشکی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی ،گرمسار، ایران)
هادی حق بین نظرپاک
2
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.)
حسین حسینی
3
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران)
الکلمات المفتاحية: ایران, گله طیور گوشتی, ویروس بیماری مارک, فیلوژنی,
ملخص المقالة :
چکیده:بیماری مارک از یکی بیماریهای بسیار مهم صنعت طیور می باشد که توسط هرپس ویروس ماکیان 2 ایجاد می شود. بیماری مارک در گله های طیور منجر به خسارات اقتصادی سنگین می شود. واکسیناسیون بعنوان روشی موثر و مطمئن در پیشگیری از این بیماری می باشد. علیرغم گزارشات متعدد از شیوع بیماری مارک در کشور، گزارشی از خصوصیات مولکولی و فیلوژنتیکی ویروس مارک در دسترس نمی باشد. لذا هدف از این مطالعه شناسایی مولکولی سروتیپ یک ویروس مارک در گله های گوشتی و تعیین هویت ویروس با استفاده از تعیین توالی ژن meq می باشد. بدین منظور از 30 گله نیمچه گوشتی در کشتارگاه های صنعتی طیور بصورت تصادفی از طحال نمونه برداری بعمل آمد. ابتدا حضور سروتیپ یک ویروس مارک با استفاده از پرایمرهای اختصاصی توسط آزمایش PCR بررسی گردید. که 12 گله از 30 گله (40%) مورد بررسی مثبت بودند. در ادامه توالی اسید آمینه پروتیئن Meq (از پروتئین های مهم دخیل در انکوژنیسیته) پنچ ویروس از ویروسهای شناسایی شده مارک در گله های مثبت تعیین گردید. آنالیز فیلوژنی پنچ ویروس مارک شناسایی شده از گله های گوشتی کشور نشان داد که این ویروسها متمایز از ویروس واکسن (Rispens) می باشد و شباهت بسیار زیادی با ویروسهای بسیار بیماریزای مارک از کشورهای عراق، هند و لهستان دارد. نتایج این مطالعه نشان دهنده گردش ویروسهای انکوژن بیماری مارک در مزارع گوشتی کشور است. با توجه به نقش ویروس مارک در کاهش راندمان گله و تضعیف ایمنی، بکارگیری تدابیر پیشگیری بویژه استفاده از واکسن در گله های گوشتی کشور اجتناب ناپذیر می باشد..