ارزیابی فنی ،اقتصادی و زیست محیطی نیروگاههای خورشیدی به وسیله نرمافزار RETScreen با توجه به قانون هدفمندسازی یارانهها (مطالعه موردی نیروگاه خورشیدی واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی)
الموضوعات :مجید عباس پور 1 , سید علیرضا حاجی سید میرزای حسینی 2 , ترانه طاهری 3
1 - استاد، دانشکده مکانیک، دانشگاه صنعتی شریف
2 - دانشجوی دوره دکتری مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد
3 - دانشجوی دوره دکتری مهندسی انرژی، دانشکده محیط زیست و انرژی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی
الکلمات المفتاحية: انرژی, نیروگاه, فوتوولتائیک, گازهای گلخانهای, بازگشت سرمایه,
ملخص المقالة :
رشد بی رویه مصرف انرژی در کشور به حدی است که تا قبل از افق 1400 ، ایران را از یک کشور صادر کننده انرژی، به کشوری وارد کننده انرژی تبدیل خواهد کرد. برای مقابله با این تهدید، اجرای راهکارهای بهینه سازی تولید، توزیع و مصرف انرژی ، اصلاح الگوی مصرف آن و بهکارگیری انرژیهای تجدید پذیر ضروری است. بر این اساس، دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان یکی از اولین پیشگامان بهکارگیری انرژیهای تجدید پذیر در واحدهای دانشگاهی، یک نیروگاه خورشیدی 12 کیلو واتی در واحد علوم و تحقیقات تهران احداث نموده است. در این تحقیق از نرم افزار RETScreen برای محاسبه میزان انرژی خورشیدی دریافتی و ضریب ظرفیت نیروگاه، همچنین برآورد هزینه های اولیه و دوره ای، محاسبه میزان کاهش گازهای گلخانه ای و ارزیابی مالی استفاده شده است. در محاسبات با توجه به قانون هدفمندسازی یارانهها و تعرفههای جدید قیمت برق و مسئله کاهش انتشار گازهای گلخانهای ناشی از نیروگاه فوتوولتائیک سه سناریو اصلی مطرح و با یکدیگر مقایسه شده است. بر این اساس در حالت اول بدون منظور کردن اثر کاهش گازهای گلخانهای و با فرض متوسط بهای برق 430 ریال بر کیلووات ساعت، زمان دستیابی به جریان نقدی مثبت برابر 1/12 سال و در حالت دوم با فرض بهای برق 2100 ریال (مشترک پر مصرف) زمان دستیابی به جریان نقدی مثبت به حدود 8 سال رسید. بر اساس محاسبات در حالت ایدهآل و با در نظر گرفتن اعتبار به ازای کاهش گازهای گلخانهای و بهای برق 2100 ریال و بهکارگیری پانل های خورشیدی بار اندمان بالا و باتریهای مناسب (با قابلیت تخلیه بار تا 60 درصد) زمان دستیابی به جریان نقدی مثبت به حدود 6 سال کاهش یافت. بر این اساس بهره گیری از فناوریهای نوین در خصوص باتری و پانل ها و اتخاذ سیاستهای حمایتی از طرف دولت میتواند زمان بازگشت سرمایه را در حد مطلوب کاهش دهد.
[1] Roger A. Messenger ,Jerry Ventre 2005, Photovoltaic Systems Engineering Second Edition, page 67
[2] وب سایت دانشگاه آریزونا http://asunews.asu.edu/20090429_solarproject ، 2011
[3] وب سایت انرژیهای تجدید پذیر انگلستان ،http://www.reuk.co.uk/SunPower-SPR-315-Solar-Panels.htm ، 2011
[4] Antonio Luque., Steven Hegedus.,2003, Handbook of Photovoltaic Science and Engineering
[5] وب سایت سازمان انرژیهای نو ایران ، http://www.suna.org.ir ، 2010
[6] پرتال خبری وزارت نیرو، http://news.moe.org.ir/vdcfevd0.w6dmcagiiw.html، 2011
[7] Antony, Falk etal., 2007, Photovoltaic's for Professionals, Earth scan, London, Page 182
[8] CANMET, Photovoltaic Systems Design Manual, Available from Natural Resources Canada, CANMET, 580 Booth Street, Ottawa, ON, Canada, K1A 0E4, 1991.
[9] Watsun, WATSUN-PV - A Computer Program for Simulation of Solar Photovoltaic Systems,User’s Manual and Program Documentation, Version 6.1, Watsun Simulation Laboratory,University of Waterloo, Waterloo, ON, Canada, N2L 3G1, 1999
[10] وب سایت نرم افزار ارزیابی فنی، اقتصادی و زیست محیطی پروژه تجدید پذیر، www.retscreen.net ، 2011
[11] Leng, G., RETScreen International: A Decision-Support and Capacity-Building Tool for Assessing Potential Renewable Energy Projects, 2000, UNEP Industry & Environment, 3rd Quarter
[12] پایگاه اطلاع رسانی دولت، http://www.dolat.ir/NSite/FullStory/?id=188041 ، 2010
[13] United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) Clean Development, Mechanism (CDM) Executive Board, 2007, Annex B - Indicative simplified baseline and monitoring methodologies for selected small-scale CDM project activity categories.
[14] وب سایت هیأت دولتی تغییرات اقلیم ، http://www.ipcc-nggip.iges.or.jp/public/gl/invs1.html ، 2010