بررسی اثر نانوتکنولوژی بر محیطزیست
الموضوعات :مریم لشکری زاده 1 , مریم اسحقی 2
1 - - استادیار، گروه اقتصاد، واحد فیروزکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزکوه، ایران *(مسوول مکاتبات)
2 - کارشناسی ارشد علوم اقتصادی- توسعه اقتصادی و برنامه ریزی
الکلمات المفتاحية: نانو تکنولوژی, محیطزیست, آلودگی, دادههای تلفیقی,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: فنآوری نانو طی سالهای اخیر، ابعاد مختلف زندگی انسان را متأثر نموده است. این فناوری دارای آثار گسترده ای بر اقتصاد، تولید و محیط زیست است. تاثیرات نانو تکنولوژی بر محیط زیست می تواند دارای ابعاد مختلفی باشد. تکنولوژی نانو می تواند هم اثر مثبت و هم اثر منفی بر محیط زیست داشته باشد. در واقع به کارگیری تکنولوژی نانو موجب کاهش مصرف انرژی، کاهش انتشار و تولید زایدات ومصرف مواد خام ودر نتیجه کاهش خسارت به محیط زیست می شود. با این وجود، ذرات نانو ممکن است سرعت جهش باکتری ها را افزایش دهند و تهدیدی بالقوه برای محیط زیست و سلامت انسان باشند. این تحقیق با هدف بررسی اثر نانو تکنولوژی بر محیط زیست مخصوصا آلاینده دی اکسید کربن انجام یافته است. روش بررسی : در مطالعه حاضر با استفاده از روش داده های تلفیقی و مدل اثرات ثابت، به بررسی اثر نانوتکنولوژی بر محیط زیست به تفکیک در دو گروه از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه (از جمله ایران) برای دوره زمانی 2010- 1997 پرداخته شده است. یافته ها: نتایج حکایت از آن دارد که هم زمان با افزایش شدت آلودگی ناشی از فعالیتهای اقتصادی،صنعتی شدن و رشد جمعیت، فنآوری نانو توانسته در کشورهای توسعه یافته به بهبود کیفیت محیط زیست کمک کند. اما در کشورهای در حال توسعه نانو تکنولوژی تاثیری معنی داربر کیفیت محیط زیست نداشته است. بحث و نتیجه گیری: با توجه به تاثیر مثبت و معنی دار نانو تکنولوژی بر کاهش آلاینده ها در کشورهای توسعه یافته می توان نتیجه گرفت چنانچه در کشورهای در حال توسعه نیز به فناوری نانو اهمیت داده شود می تواند در کاهش آلودگی هوا موثر باشند.
1. رزاقی پور خانی. فاطمه،1389، کاربرد نانو تکنولوژی در حفاظت از محیط زیست، چهارمین همایش کاربرد نانو تکنولوژی در حفاظت از محیط زیست، آبان 10تهران.
2. عالی پور. مهدی و همکاران،1391،چشم انداز کاربرد نانو تکنولوژی در محیط زیست دومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست، اردیبهشت، 27، تهران.
- ولی سامانی. روح الله، 1388، بررسی روش های نانو تکنولوژی در کاهش اثرات مخرب زیست محیطی فصل نامه کیسون، شماره 43.
- Copeland B. R and M. S. Taylor (2004), “Trade, Growth, and the Environment “Journal of Economic Literature, 42(1), 7-73.
- Yabuta M.; Nakamura, k. (2003) Governance, Pollution Control And The Environmental Kuznets Curve October 3, 2003 Discussion Paper Series N. 48
- سرحدی. ساناز و همکاران، 1387، نقش نانوتکنولوژی در کاهش آلودگی هوا و قابلیت کاربرد آن در کشور دومین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست،1387، اردیبهشت، 31، تهران.
- مردانی. حسن و جغتایی. فرناز، 1384، بررسی میزان اثر بخشی نانوتکنولوژی بر جنبههای مختلف آلودگی هوا، اولین همایش آلودگی هوا و اثرات آن بر سلامت: اردیبهشت، 15، تهران.
- آیتی. بیتا و همکاران، 1385، بررسی فن آوریهای نوین نانو در مهندسی محیط زیست،.همایش آینده پژوهی، فناوری و چشم انداز توسعه، تهران.
- علیزاده. رضا و شاهوردی. محمود رضا، کاربردهای فناوری نانو در محیط زیست و انرژی نو،معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، ستاد ویژه توسعه فناوری نانو.
- پژویان .جمشیدو تبریزیان. بیتا، 1389،بررسی رابطه رشد اقتصادی و آلودگی زیست محیطی با استفاده از یک مدل شبیه سازی پویا. پژوهش نامه اقتصادی، سال دهم، شماره سوم 203-175 .
- مطیعی. محمد مهدی و خیاط. محمد، 1390، ارزیابی اثر بخشی فناوری نانو در مبارزه پایدار با آلودگی هوا و کاهش آلاینده ها، ا ولین همایش ملی راهبردهای دستیابی به کشاورزی پایدار خوزستان.
- American Bar Association Section of Environment, Energy, and Resources June(2006). http://www.abanet.org/environ
- Roco. M.C.(2005).International perspective on government nanotechnology funding in 2005. J Nanopart Res 7:707–712
- Mingay, Simon. (2007). Green IT: A New Industry Shock Wave. Green IT: A New Industry Shock. Gartner
- Yasuda, Yutaka. Mori, Shunsuke. (2009). Helping in the Fight against Global Warming with nano, KDDI CSR Report.
- Baltagi, B. H. 1995. Economic Analysis of Panel Data. Published by Willy & Sons Lt.
- http://www.irannano.org-http://www.nano.ir
16. sargent,gohn(2013).Nanotechnology and Environmental, Health, and Safety: Paperback – January 28 .