مطالعۀ اثر ضدقارچی نانوامولسیون و اسانس گیاه زنیان (Trachyspermum ammi) بر روی قارچ آسپرژیلوس نایجر (Aspergillus niger) و بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی آن در ماندگاری همبرگر
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایپریسا نعیم 1 , حامد اهری 2 , مریم عطایی 3
1 - دانشجوی مقطع کارشناسیارشد، دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار گروه صنایع غذایی دانشگاه ازاد اسلامی واخد علوم و تخقیقات تهران ایران
3 - استادیار، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: قارچ آسپرژیلوس نایجر, زنیان, نانوامولسیون اسانس, همبرگر, آنتیاکسیدان,
ملخص المقالة :
همبرگر، به عنوان یک فراورده ی گوشتی، یکی از حساسترین مواد غذایی پروتئینی است که میتواند محیط مناسبی برای رشد باکتریها، مخمرها و قارچها باشد. از این رو خطر احتمالی مسمومیت غذایی و امکان آلودگی این محصول، بالاست. در تحقیق حاضر اثرات ضد قارچی اسانس و نانوامولسیون اسانس زنیان بر روی همبرگر آلوده به قارچ آسپرژیلوس نایجربا تعیین MIC ( Minimum Inhibitation concentration) و MFC(Minimum fungicidal concentration) با روش رقیق سازی بر روی محیط مایع ((Microdilution)) انجام شد. به منظور ارزیابی اثر آنتیاکسیدانی اسانس زنیان بر همبرگر از روش کمی اندازهگیری تعیین تیوباربیتوریک اسید استفاده شده است. براساس نتایج آزمونها، MIC و MFC برابر 5/187 و375 میلیلیتر برای اسانس و 71/11 و43/23 میلیلیتر برای نانواسانس به دست آمد و اسانس و نانوامولسیون اسانس زنیان اثر مهاری بر روی رشد گونهی قارچی مورد آزمایش بر روی همبرگر در تمامی روزهای آزمون داشتند و نانوامولسیون اسانس به طور معنیداری حاوی اثرضدقارچی بالاتری نسبت به خود اسانس بود )05/0(p< و در آزمون TBARS نشان داده شد که اسانس زنیان و نانواسانس باعث کاهش شاخص TBA در این آزمون شده که نشاندهندهی اثر آنتیاکسیدانی در همبرگر میباشد. در این آزمون اختلاف معنیداری بین اسانس و نانو اسانس زنیان مشاهده نشد.
- 1. حسینی، س.، شعبانی، ش.، دلفان آذری، ف.(1394): بررسی خاصیت ضد میکروبی اسانس میخک در همبرگر خام طی نگهداری در انجماد، نشریه بهداشت مواد غذایی، 5 (1): 76-67.
- سنگآتش، م.، هاشم پور، الف.، مرتضوی، س.، مسکوکی، ع. (1390): اثر ضدقارچی اسانسهای طبیعی آویشن و زنیان بر جلوگیری از رشد آسپرژیلوس پارازتیکوس در پسته. فصلنامه علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی زابل، 5 (3): 23-16.
- Akbarmivehie, M., Baghaei, H. (2016): The Effect of Addition Parsnip Herb and its Extract on Momtaze Hamburger Shelf Life. Eur. Online. J., Nat. Soc. Sci. 5(1): 132-146.
- Bairwa, R., Sodha, R.S., Rajawat, B. S. (2012): Trachyspermum ammi. J. Pharmacogn. Phytochem. 6(11): 56-60.
- Eleiwa, N., Mahamoud, E. (2014): Antifungal activity of Dill Essential Oil(Anethum graveolens in Minced Meat. J., Essent. Oil. Res.2(1): 6-12.
- Gandomi, H., Abbaszade, S., Jebellijavan, A., Sharifzade, A. (2013): Chemical comstituents, Antimicrobial and Antioxidative effects of Trachyspermum Ammi essential oil. J., Food Process.Preserv. 51(14): 1690-1695.
- Gemeda, N., Woldeamanuel, Y., Asrat, D. (2014): Effect of Cymbopogon martinii, Foeniculum vulgare, and Trachyspermum ammi Essential Oils on the Growth and Mycotoxins Production by Aspergillus Species. Int .J. Food.Sci.20(14):373-381
- Moghimi, R., Ghaderi, L.,Rafati, H., Aliahmadi, A. (2016): Superior antibacterial activity of nanoemulsion of Thymus daenensis essential oil against E. coli. Food. Chem. 19(4): 410-415.
- Murthy, P., Bhaskarrao, B., Khanum, H. (2016): Inhibitory effects of Ajowan (Trachyspermum ammi) ethanolic extract on A. ochraceus growth and ochratoxin production. Turk. J., Biol. 33(3): 211-217.
_||_