بررسی اثر عصاره هیدروالکلی پسته اهلی (Pistacia Vera L.) بر شدت ضایعات ناشی از هیپرکلسترولمی در آئورت خرگوش
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایالهام رحمانیان، سعیده نعیمی، بابک رسولی، فاطمه طهماسبی . 1
1 - .
الکلمات المفتاحية: پسته, آئورت, هیپرکلسترولمی, خرگوش,
ملخص المقالة :
آترواسکلروز یکی از مهمترین بیمار ی های قلبی ـ عروقی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره پسته بر شدت ضایعات ناشی از هیپرکلسترولمی در آئورت خرگوش میباشد. بدین منظور، 25 سر خرگوش بالغ ماده پس از طی دوران سازشپذیری به 5 گروه 5 تایی شامل شاهد، کنترل مثبت 1، کنترل مثبت 2، تیمار و کنترل منفی تقسیم شدند. گروه شاهد جیره غذایی معمولی، گروه کنترل مثبت 1 روغن ذرت و گروه کنترل مثبت 2 کلسترول به میزان مشابه با گروه تیمار دریافت کردند. عصاره پسته با مقدار 1000 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، به گروه تیمار همراه با 1% وزن غذای مصرفی کلسترول و 1 میلی لیتر بر کیلوگرم وزن بدن روغن ذرت به صورت گاواژ تجویز شد. به گروه کنترل منفی، مقدار 1000 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن عصاره پسته از راه خوراکی تجویز شد. در پایان، تغییرات مربوط به بافت آئورت مطالعه و میزان رسوب چربی تعیین شد. در پژوهش حاضر هیچ تغییری در بافت آئورت درگروه شاهد مشاهده نشد. در گروه کنترل مثبت 1 (دریافت کننده روغن ذرت) رسوبی دیده نشد. گروه تیمار در مقایسه باگروه کنترل مثبت 2 (دریافت کننده کلسترول) رسوبات کمتری در بافت آئورت نشان داد. در گروه کنترل منفی (دریافت کننده عصاره پسته) نیز هیچ گونه رسوب چربی مشاهده نشد. مطالعه حاضر نشان میدهد که عصاره پسته در بهبود کاهش عوارض آترواسکلروز و همچنین کاهش رسوبات چربی در لایه های اینتیما و مدیا در بافت آئورت، در خرگوشهای هیپرکلسترولمیک مؤثر میباشند.
- 1ـ امیدی، ح.، امیدی ح.، نقدیبادی، ح. (1387). تاثیر پودر پسته وحشی بر فعالیت آنزیم فسفاتیدات فسفوهیدرولاز و پروفیل چربیهای خونی موش صحرایی، سال هفتم، دوره دوم، شماره 26، فصلنامه گیاهان دارویی، تهران، ایران،: 78-70.
- 2ـ ضیایی، ت. حسین زاده، ح. (1389). بررسی اثر شل کنندگی عضلانی، ضد اضطرابی و خوابآوری عصاره هیدروالکلی صمغ پسته (Pistacia Vera L.) در موش سوری، سال نهم، دوره چهارم، شماره 36، فصلنامه گیاهان دارویی، تهران، ایران،: 105-96.
- Clermont, P., Creager, M., Lorsordo, D., Gregory, k., Dzau, V. (2005): Atherosclerosis: recent discoveries and novel hypoyheses. Circulation. 112: 3348-3353.
- Edwards, K., Kwaw, I., Matud, J., KurtzI. (1999): Effect of Pistachio nuts on serum lipid levels in patients with moderate hypercholesterolemia. . J Am Coll Nutr. 18 (3): 229-233.
- Gaudio, E., Carpino, G., Grassi, M., Musca, A. (2006): Morphological aspect of atherosclerosis lesion: past and present. Clin Ter. 157: 135- 142.
- Halvorsen, BL., Carlsen, MH., Phillips, KM., Bohn, SK., Holte, K., Jacobs, DR., Blomhoff, R. (2006): Content of redox-active compounds (ie, antioxidants) in foods consumed in the United States. Am J ClinNutr. 84: 95-135.
- Hamdan, II, Afifi, FU. (2004): Studies on the in-vitro and in-vivo hypoglycemic activities of some medicinal plants used in treatment of diabetes in Jordanian traditional medicine. J Ethnopharmacol. 93: 117-121.
- Hoerger, TJ.,Bala, MV., Bray, JW., Wilcosky, TC., LaRosa, J. (1998): Treatment patterns and distribution of low-density lipoprotein cholesterol levels in treatment-eligible United States adults. Am J Cardiol. 82: 61- 65.
- Hosseinzadeh, H., Behravan, E., Soleimani, MM. (2011): Antinociceptive and Anti-inflammatory Effects of Pistaciavera Leaf Extract in Mice. Iran J Pharm Res. Res.10: 821-825.
- Katerina, AM., Katerina, G., George, A., Theodore, K. (2010): Differential effect of Pistaciavera extracts on experimental atherosclerosis in the rabbit animal model: an experimental study. Lipids Health Dis. 9: 73.
- Nakajima, K., Nakano, T., Tanaka, A. (2006): The oxidative modification hypothesis of atherosclerosis: The comparison of atherogenic effects on oxidized LDL and remnant lipoproteins in plasma. ClinChimActa. 367: 36-47.
- Keaneyt, J. (2000): Atherosclerosis: from lesion formation to plaque activation and endothelial dysfunction. Mol Aspects Med. 21: 99-166.
- Lichtenstein, AH.,Ausman, LM., Carrasco, W., Jenner, JL., Ordovas, JM., Schaefer, EJ.(1994): Hyper cholesterolemic effect of dietary cholesterol in diet enriched in polyunsaturated and satirated fat.ArteriosclerThromb. 14: 168- 75.
- Lonso, D., Lameson, J. (2005): Haerrison'sprinciples of internal medicine, 6th edition. Mc Graw-Hill,New York. P: 253- 9.
- Maurizio, A., Ulisse, G., Pierfrancesco, A., Massimiliano, F., Anna, F., Cristina, N. (2006): Plasma levels of oxidized-low-density lipoproteins are higher in patients with unstable angina and correlated with angiographic coronary complex plaques. Atherosclerosis. 185: 114-120.
- Panahi B. (2001):PistachioGuide(planting and harvest).Publicationagriculture. P: 20- 42.
- Saeb, M., Nazifi, S., Sabet, M., Sepehrimanesh, M., Poorgonabadi, S. (2012): The effects of wild pistachio oil on serum leptin, thyroid hormones, and lipid profile in female rats with experimental hypothyroidism. Comp ClinPathol. 21 (5): 851–857.
- Skottova, N., Krecman, V and Simanek, V.(1999): Activities of silymarin and its flavonolignans upon low density lipoprotein oxidizability in vitro.Phytother. Phytother Res. 13: 535-7.
- Steinberg D. (2006): Thematic review series: the pathogenesis of atherosclerosis. An interpretive history of the cholesterol controversy, part V: the discovery of the statins and the end of the controversy. J Lipid Res. 47(7):1339-51.
- Svagera, Z., Skottova, N., Vana, P., Vecera, R.,Urbanek, K., Belejova, M., Kosina, P., Simanek, V.(2003): Plasma lipoproteins in transport of silibinin, anantioxidantflavonolignan from Silybummarianum. Phytother. Res. 17: 524-530.
- Tomaino, A., Martorana, M., Arcoraci, T., Moteleone, T., Giovinazzo, C., Saija, A. (2010): Antioxidant activity and phenolic profile of pistachio (Pistaciavera L., variety Bronte) seeds and skins. Biochimie. 92: 1115-1122
- Zhao, J., Sharma, Y., Agarwal, R. (1992): Significant inhibition by the flavonoid antioxidant silymarin against 12-O-tetradecanoylphorbol 13-acetate caused modulation of antioxidant and inflammatory enzymes, and cyclooxygenase 2 and interleukin-1alpha expression in SENCAR mouse epidermis: implications in the prevention of stage I tumor promotion. MolCarcinog. 26(4):321-33.