اثرات پیشگیریکنندگی عصاره میوه عناب (زیزیفوس جوجوبا) از استئاتوز کبد در موشهای صحرایی تغذیه شده با جیره پرچرب
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایشهرام علیپوربرزگر، بهرام عمواوغلیتبریزی . 1
1 - .
الکلمات المفتاحية: کبد چرب, عناب, آنتیاکسیدان, موش صحرایی,
ملخص المقالة :
هدف از این مطالعه، بررسی اثرات پیشگیریکنندگی عصاره میوه عناب از ایجاد کبد چرب ایجاد شده در اثر رژیم غذایی پرچرب در موشهای صحرایی بود. بدین منظور 80 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 4 گروه برابر شامل: 1-گروه شاهد سالم، 2-گروه تغذیه باجیره پرچرب، 3-گروه تغذیه با جیره پرچرب بهعلاوه درمان با کلوفیبرات (mg/kg320) و 4-گروه تغذیه با جیره پرچرب بهعلاوه تیمار با عصاره میوه عناب (mg/kg 200) تقسیم شدند. کبد چرب به وسیله امولسیون پرچرب (ml/kg10) ایجاد شد. گروهها از لحاظ تغییرات شاخصهای سرمی آسیب بافت کبد، فعالیت آنتیاکسیداتیوی کبد و تغییرات آسیب شناسی بافتی آن مورد مقایسه قرار گرفتند. سطح سرمی آنزیمهای شاخص عملکرد کبد در گروه تغذیه با جیره پرچرب در مقایسه با گروه شاهد به طور معنیداری (01/0P<) افزایش و فعالیت آنتیاکسیدانهای کبد به طور معنیداری (01/0P<) کاهش یافت. در گروه تیمار با عصاره میوه عناب، مقادیر افزایش یافته آنزیمهای شاخص عملکرد کبد و بیلیروبین تام سرم بهطور معنیداری (01/0P<) کاهش و مقادیر کاهشیافته پروتئین تام و آلبومین سرم بهطور معنیداری (01/0P<) افزایش یافت. همچنین، در این گروه عصاره میوه عناب به طور معنیداری (01/0P<) فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کبد را بهبود بخشید و میزان مالوندی-آلدئید کبد را به طور معنیداری (01/0P<) کاهش داد. از لحاظ آسیب شناسی نیز تغییرات بافتی کبد همراستا با یافتههای بیوشمیایی بود. نتایج مطالعه نشان داد تاثیر عصاره میوه عناب در پیشگیری از کبد چرب در موشهای صحرایی متعاقب تغذیه با جیره پرچرب از طریق افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی اعمال میشود.