مقایسه دو روش واکنش زنجیرهای پلیمراز و کشت استاندارد برای تشخیص سالمونلا در شیر خام
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایمجتبی بنیادیان 1 , تقی زهرایی صالحی 2 , امیر مهربانی 3
1 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، پژوهشکده بیماری های مش ترک انسان و دام، دانشکده
boniadian@vet.sku.ac.ir . دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد،
2 - استاد گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران،
3 - دانش آموخته دوره کارشناسی ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشگاه شهرکرد،
الکلمات المفتاحية: سالمونلا, شیر خام, کشت استاندارد, واکنش زنجیرهای پلیمراز,
ملخص المقالة :
باکتری سالمونلا از جمله باکتریهای بیماریزا است که میتواند در غذا و مواد اولیهحضور پیدا کند. وجود این باکتری در مواد غذایی علاوه بر ایجاد بیماری میتواندباعث افت کیفیت تولید و کاهش رشد اقتصادی کشور شود. در این مطالعه، تعداد 150 مخزن حمل شیر خام برای شناسایی و جداسازی باکتری سالمونلا در شیرخام، برای مقایسه روشهای واکنش زنجیرهای پلیمراز و کشت مورد آزمایش قرارگرفت. در این روش ابتدا شیر خام به روش استاندارد مورد کشت و آزمایش قرارگرفت و سپس مراحل تکمیلی و شناسایی برای جداسازی باکتری سالمونلا انجامشد. با استفاده از روش کشت، 6 نمونه کشت باکتری مشکوک، برای انجام آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR)انتخاب شد که پس از آزمایش PCR و استفاده از شناساگر ژن invA نتایج آزمایش منفی شد. سپس آزمون PCR مستقیم بر روی شیرخام با استفاده از شناساگر ژن invA انجام شد. در این روش تعداد 3 نمونه از 150 نمونه مورد آزمایش مثبت گردید. در مجموع در 2% از کل نمونه ها، آلودگی به باکتری سالمونلا وجود داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که روش PCR نسبت به روشهای سنتی در شناسایی باکتری سالمونلا در شیر خام از توانایی بیشتریبرخوردار است.