اثر محافظتی چای سیاه ایرانی بر مسمومیت کبدی القاء شده بوسیله کلرید کادمیوم در موش صحرایی
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایمحمدرضا محمدیملایری 1 , سعید حصارکی 2 , پیام جماللیوانی 3
1 - ندارد
2 - ندارد
3 - ندارد
الکلمات المفتاحية: مسمومیت کبدی, کادمیوم, چای سیاه, موش صحرایی,
ملخص المقالة :
تأثیرات مفید چای سیاه در درمان بسیاری از بیماریها نشان داده شده است. اثرات محافظتی چای احتمالاً مربوط به ویژگیهای آنتی اکسیدانی و یا اثر مهاری آن بر اکسیداسیون لیپیدها میباشد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثرات محافظت کبدی چای سیاه ایرانی در مسمومیت کبدی ناشی از کادمیوم میباشد. برای این منظور 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار بطور تصادفی به شش گروه 1- کنترل منفی،2- کنترل تیمار(دریافت کننده دمنوش 10% چای سیاه )،3- کنترل مثبت (دریافت کننده روزانه کادمیومmg/kg 5بصورت خوراکی)، 4 تا 6- گروههای تیمار (دریافت کننده دمنوشهای چای سیاه به ترتیب با غلظتهای 2، 5 و 10% بعنوان آب آشامیدنی علاوه بر کادمیوم) تقسیم شدند. پس از چهار هفته موشها آسان کشی شده و نمونه خون آنها جهت سنجش بیومارکرهای عملکرد کبد جمعآوری گردید. نمونههای بافتی کبد جهت مطالعه آسیبشناسی در فرمالین بافر10% تثبیت و سپس به روش رایج بلوک های پارافینی تهیه و با هماتوکسیلین ـ ائوزین رنگ آمیزی و مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده افزایش معنی دار فعالیت آنزیمهای ALT,AST و ALP در گروه کنترل مثبت و القاء موفق آسیب کبدی بواسطه کادمیوم بود. در بررسی آسیبشناسی بافت کبد تغییرات دژنراتیو گرانولر، متراکم شدن کروماتینها و هسته و همینطور نکروز هپاتوسیتها در این گروه مشاهده شد. در مقابل تجویز خوراکی چای در غلظتهای 5 و 10% بطور معنی دار از افزایش فعالیت آنزیمهای سرمی مذکور جلوگیری کرد و نتایج آسیب شناسی نیز مؤید آنها بود. ولی چای 2% تأثیر محافظتی معنی دار ی ایجاد نکرد. نهایتاً نتایج مطالعه حاضر نشان میدهد که نوشیدن روزانه چای سیاه میتواند در پیشگیری از بروز ضایعات کبدی القاء شده بوسیله کادمیوم در موش صحرایی مؤثر باشد.