واکاوی مؤلفههای نهادی – قانونی فرآیند استانداردسازی محصولات ارگانیک
الموضوعات : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیسودابه بینایی 1 , حسین شعبانعلی فمی 2 , هوشنگ ایروانی 3 , مهناز محمد زاده نصرآبادی 4
1 - کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران
2 - استاد دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران
3 - استاد دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، دانشگاه تهران، ایران
4 - استادیار گروه اقتصاد و توسعه کشاورزی دانشگاه پیام نور، ایران
الکلمات المفتاحية: کشاورزی ارگانیک, استانداردسازی محصولات ارگانیک, مؤلفه نهادی, مؤلفه قانونی,
ملخص المقالة :
این پژوهش باهدف تحلیل مؤلفههای نهادی و قانونی نظام ارائه خدمات استانداردسازی محصولات ارگانیک و به روش توصیفی- همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق کارشناسان مطلع در ارتباط با تولید و عرضه محصولات بود ((N=250 که با استفاده از جدول گلن دی اسرل، 154 نفر حجم نمونه تعیین شد. روش نمونهگیری و انتخاب افراد در جامعه، روش تصادفی ساده بوده است. ابزار اصلی جمعآوری دادهها، پرسشنامه بود که روایی آن توسط پانل متخصصان و صاحبنظران تولیدات ارگانیک تائید شد. پایایی ابزار سنجش با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تائید شد =0.73)α(. نتایج نشان داد که فراهمسازی سازمانهای متولی صدور گواهی محصولات ارگانیک، تدوین ساز وکار نظارت بر محصولاتی که به اسم ارگانیک وارد کشور میشود، همکاری نهادهای مسئول استانداردسازی کشور با سازمانهای مشابه بینالمللی از اولویت بیشتری در بین الزامات نهادی برخوردارند. فراهمسازی استاندارد محصولات ارگانیک، استاندارد نهادههای ارگانیک، استاندارد بازرسی از مزارع ارگانیک از اولویت بیشتری در بین الزامات قانونی برخوردارند. تحلیل عاملی مؤلفه نهادی - قانونی نظام استانداردسازی محصولات ارگانیک حاکی از آن بود که نظارت دولت بر زنجیره تولید محصولات ارگانیک مؤثرترین نشانگر بوده و استاندارد ذخیرهسازی و انبارداری محصولات ارگانیک، مؤثرترین نشانگر مؤلفه قانونی نظام استانداردسازی محصولات بوده است.
باباجانی، آ. (1393). طراحی الگوی توسعه کشاورزی ارگانیک در ایران. رساله دکتری، گروه مدیریت و توسعه کشاورزی، دانشکده اقتصاد و توسعه کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران.
رضوی، س. ح.، و سجادی، ا. (1392). کشاورزی ارگانیک گامی به سوی توانمندسازی اقتصاد روستایی. دوماهنامه کشاورزی و توسعه پایدار. شماره 49، صفحه 33.
شریفی مقدم، م. (1390). استانداردها، مقررات و فرایند گواهی محصولات کشاورزی. تهران: معاونت خدمات شهری شهرداری.
قربانی، ر. ( 1388). استانداردهای ملی کشاورزی ارگانیک، نشریه بومشناسی کشاورزی، جلد یک، شماره یک، صفحات 129-142.
کلانتری، خلیل. (1392). مدلسازی معادلات ساختاری در تحقیقات اجتماعی اقتصادی. تهران: فرهنگ صبا.
Bauer, H. H., Heinrich, D., & Schäfer, D. B. (2013). The effects of organic labels on global, local, and private brands: More hype than substance?. Journal of Business Research, 66(8): 1035-1043.
Chassy, A. W., Bui, L., Renaud, E. N., Van Horn, M., & Mitchell, A. E. (2006). Three-year comparison of the content of antioxidant microconstituents and several quality characteristics in organic and conventionally managed tomatoes and bell peppers. Journal of agricultural and food chemistry, 54(21): 8244-8252.
De Cock, L. (2005).omschakeling het resultat van persoons, bedrijfsen omgerings factoren. Biologisch landbouw mens, Market en Mogelijkheden. Lannoocampus, Leuven, Begium: 95-126.
Duda, J., & Tlačbabová, M. (2013). Barriers to organic milk production. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis, 60(7): 55-60.
Guthman, J. (2003). Eating risk. The politics of labeling genetically engineered foods. Engineering trouble: Biotechnology and its discontents, 130-151.
Handschuch, C., Wollni, M., & Villalobos, P. (2013). Adoption of food safety and quality standards among Chilean raspberry producers–Do smallholders benefit?. Food Policy, 40: 64-73.
Hoogenboom, L. A. P., Bokhorst, J. G., Northolt, M. D., Van de Vijver, L. P. L., Broex, N. J., Mevius, D. J., ... & Van Der Roest, J. (2008). Contaminants and microorganisms in Dutch organic food products: a comparison with conventional products. Food Additives and Contaminants, 25(10): 1195-1207.
Israel, G. D. (2009). Determining sample size. Agricultural Education and Communication Department, Florida Cooperative Extension Service, Institute of Food and Agricultural Sciences (IFAS), University of Florida. PEOD-6; [cited 2009 July 10].
IFOAM. (2016). The World of organic agriculture statistics and emerging trends 2013. [Online], available at: www.ifoam.org
Janssen, M., & Hamm, U. (2012). Product labelling in the market for organic food: Consumer preferences and willingness-to-pay for different organic certification logos. Food quality and preference, 25(1): 9-22.
Jonell, M., Phillips, M., Rönnbäck, P., & Troell, M. (2013). Eco-certification of farmed seafood: will it make a difference?. Ambio, 42(6): 659-674.
Kahal, Y. (2000). Market evaluation survey for export of Israeli organic crops. Beit Dagan, Israel: Ministry of Agriculture. Agriculture Research Organization.
Khaledi, M., Liaghati, H., Mohammadamini, M., & Weseen, S. (2011)."Assessing the Barriers to Conversion to Organic Farming in Canada. Environmental Sciences, 8(2): 109-126.
Kretzschmar, U., & Schmid, O. (2011). Quality and safety aspects of organic and low-input food processing: Results of a Delphi survey from an expert consultation in 13 European countries. NJAS-Wageningen Journal of Life Sciences, 58(3-4): 111-116.
Larsson, M., Morin, L., Hahn, T., & Sandahl, J. (2013). Institutional barriers to organic farming in Central and Eastern European countries of the Baltic Sea region. Agricultural and Food Economics, 1(1): 5.
Lernoud, J., & Willer, H. (2016). Organic Agriculture Worldwide: Key results from the FiBL survey on organic agriculture worldwide 2016 Part 2: Crop data.
Lockie, S., Travero, J., & Tennent, R. (2015). Private food standards, regulatory gaps and plantation agriculture: social and environmental (ir) responsibility in the Philippine export banana industry. Journal of Cleaner Production, 107, 122-129.
Mäder, P., Hahn, D., Dubois, D., Gunst, L., Alföldi, T., Bergmann, H., & Velimirov, A. (2007). Wheat quality in organic and conventional farming: results of a 21 year field experiment. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87(10): 1826-1835.
Marschke, M., & Wilkings, A. (2014). Is certification a viable option for small producer fish farmers in the global south? Insights from Vietnam. Marine Policy, 50: 197-206.
Martinez, M. G., & Bañados, F. (2004). Impact of EU organic product certification legislation on Chile organic exports. Food Policy, 29(1): 1-14.
Mahdavi-Damghani, A. (2007). Organic Farming in Iran: Opportunities and Challenges of Certification, Education and Development, Tropentag Congress on utilization of diversity in land use systems: Sustainable and organic approaches to meet human needs, October 9-11, Witzenhausen, Germany.
Nugroho, A. (2014). The impact of food safety standard on Indonesia's coffee exports. Procedia Environmental Sciences, 20: 425-433.
Olsson, M. E., Andersson, C. S., Oredsson, S., Berglund, R. H., & Gustavsson, K. E. (2006). Antioxidant levels and inhibition of cancer cell proliferation in vitro by extracts from organically and conventionally cultivated strawberries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54(4): 1248-1255.
Pérez-Ramírez, M., Phillips, B., Lluch-Belda, D., & Lluch-Cota, S. (2012). Perspectives for implementing fisheries certification in developing countries. Marine Policy, 36(1): 297-302.
Pswarayi, F., Mutukumira, A. N., Chipurura, B., Gabi, B., & Jukes, D. J. (2014). Food control in Zimbabwe: A situational analysis. Food control, 46: 143-151.
Pussemier, L., Larondelle, Y., Van Peteghem, C., & Huyghebaert, A. (2006). Chemical safety of conventionally and organically produced foodstuffs: a tentative comparison under Belgian conditions. Food control, 17(1): 14-21.
Shao, Y., Wang, J., Chen, X., & Wu, Y. (2014). The consolidation of food contaminants standards in China. Food Control, 43: 213-216.
Ha, T. T. H., Simon, R., Bush, A and Han Van, D. (2012). Organic coasts? Regulatory challenges of certifying integrated Shrimp-mangrive production system in Vietnam, 2012, Journal of Rural studies 28: 631-639.
Ha, T. T. T., Bush, S. R., Mol, A. P., & van Dijk, H. (2012). Organic coasts? Regulatory challenges of certifying integrated shrimp–mangrove production systems in Vietnam. Journal of Rural Studies, 28(4), 631-639.
Tuomisto, H. L., Hodge, I. D., Riordan, P., & Macdonald, D. W. (2012). Does organic farming reduce environmental impacts?–A meta-analysis of European research. Journal of environmental management, 112: 309-320.
Vairo, D., Häring, A. M., Dabbert, S., & Zanoli, R. (2009). Policies supporting organic food and farming in the EU: assessment and development by stakeholders in 11 European countries. Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 21(2-3): 214-227.
Vogl, C. R., Kilcher, L., & Schmidt, H. (2005). Are standards and regulations of organic farming moving away from small farmers' knowledge?. Journal of Sustainable Agriculture, 26(1): 5-26.
Williams, P. R., & Hammitt, J. K. (2001). Perceived risks of conventional and organic produce: pesticides, pathogens, and natural toxins. Risk analysis, 21(2): 319-330.
Willer, H. (2001). Organic agriculture in the five continents. Stiflung Okologie and Landbau. Bad Durkheim, Germany. Available at: www.soel.de.
Willer, H., Yussefi-Mazle, M and Sorensen, M. (2008). The world of organic agriculture; statistics and emerging trends. IFOAM, Fibl. Earthscan, London, UK. Available at: orgprints.org/13123/4/world-of-organic-agriculture-2008.pdf.
Young, I., Hendrick, S., Parker, S., Rajić, A., McClure, J. T., Sanchez, J., & McEwen, S. A. (2010). Knowledge and attitudes towards food safety among Canadian dairy producers. Preventive veterinary medicine, 94(1-2): 65-76.
Zorn, A., Lippert, C., & Dabbert, S. (2012). Supervising a system of approved private control bodies for certification: the case of organic farming in Germany. Food Control, 25(2): 525-532.
_||_