تأثیر سرمایهی فکری بر کارآفرینی سازمانی (مطالعه موردی: سازمان جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه)
الموضوعات : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیحمیده ملک سعیدی 1 , آرمان بخشی جهرمی 2 , نوذر منفرد 3
1 - استادیار گروه اقتصاد و ترویج و کشاورزی، دانشگاه کردستان
2 - استادیار بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویجی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
3 - استاد مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان بوشهر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران
الکلمات المفتاحية: سرمایه فکری, کارآفرینی, کارآفرینی سازمانی, جهاد کشاورزی,
ملخص المقالة :
هدف اصلی این تحقیق توصیفی- همبستگی، بررسی تأثیر مؤلفههای سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی، در سازمان جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان جهاد کشاورزی شهرستان کرمانشاه بود (N=104) که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان، 86 نفر از آنان، به روش نمونه گیری ساده تصادفی برای بررسی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد بود که روایی آن توسط نظرسنجی متخصصان و پایایی آن با محاسبه ی ضریب آلفای کرونباخ تأیید شد. بهمنظور تجزیهوتحلیل داده ها از نرمافزار Spss20 استفاده گردید. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه مثبت و معنی داری بین مؤلفههای سرمایه فکری و کارآفرینی سازمانی وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه به شیوه ی توأم، حاکی از آن است که 32 درصد از تغییرات واریانس کارآفرینی سازمانی توسط دو مؤلفهی سرمایه فکری شامل سرمایه ساختاری و سرمایه انسانی تبیین می گردد و در مورد میزان تأثیر مؤلفههای سرمایه فکری بر کارآفرینی سازمانی مشخص شد، بیشترین تأثیر را مؤلفه ساختاری بر کارآفرینی سازمانی دارد.
ازکیا، م.، حسینی رودبارکی، س. (1393). تجربه زیسته روستاییان از دریافت یارانه نقدی و پیامدهای آن. (مطالعه پدیدار شناختی: روستای آهنگر محله و قرن آباد شهرستان گرگان). توسعه روستایی (نامه علوم اجتماعی)، سال6، شماره 2، صفحات 192-167.
اسلامی، س. (1382). چگونگی بهبود و توزیع یارانههای پرداختی کشور، تهران: انتشارات معاونت امور اقتصادی.
امیری، م.، ماجد، و.، میرزایی، م.، و سلطانی، ا. (1389). گروه پژوهشی اقتصاد، برنامهریزی و توسعه پایدار شهری، مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران، اثرات اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها در استان تهران.
پاکروان، م، ر.، زارع مهرجردی، م، ر.، مهرابی بشرآبادی، ح.، و کاظم نژاد، م. (1390). بررسی آثار حذف حمایتهای یارانهای دولت بر الگوی کشت محصولات زراعی شهرستان ساری. فصلنامه اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال 19، شماره 75، صفحات 135-109.
پرمه، ز.، و حیدری، خ. (1385). تعیین خانوارهای نیازمند از بینیاز با استفاده از آزمون تقریبی میانگین (در راستای هدفمندی یارانهها در ایران). فصلنامه پژوهشنامه بازرگانی، سال 11، شماره 41، صفحات 26-1.
پرمه، ز. (1384). آثار افزایش قیمت حاملهای انرژی بر سطوح قیمتها در ایران، فصلنامه پژوهشهای بازرگانی، سال 10 شماره 34، صفحات 147-117.
تصدیقی، ب.، و حیدر پور، ا. (1387). گزارش لایحه هدفمند کردن یارانهها، برآورد آثار تورمی اصلاح قیمت حاملهای انرژی در دو حالت فشار هزینه و فشار تقاضا در حالات یکباره و پلکانی، دفتر مطالعات اقتصادی مرکز پژوهشهای مجلس.
خراسانی، م. ا.، راستی، ه.، و مغدانی، ا. (1393). ارزیابی کیفیت زندگی در شهرهای کوچک با روش فازی (در شهرهای بردخون و بنک در استان بوشهر) . رفاه اجتماعی. سال 14، شماره 54، صفحات 36-7.
رازینی، ا. ع.، و صبوری دیلمی، م. ح. (1388). بررسی اثرات اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها بر مصرف بنزین در ایران. مدلسازی اقتصادی. سال 3، شماره 2، صفحات 152-123.
رضوانی، م.، متکان، ع.، منصوریان، ح.، و ستاری، م. (1388). توسعه و سنجش شاخصهای کیفیت زندگی شهری، موردمطالعه: شهر نورآباد، استان لرستان. مجله مطالعات و پژوهشهای شهری و منطقهای، سال 1، شماره 2، صفحات 110-87.
صادقی، ح.، تقدیس، ا.، و کاوسی، ا. (1393). بررسی اثرات هدفمندی یارانهها در بهبود رفاه اجتماعی روستاییان، مطالعه موردی: بخش دهدز شهرستان ایذه. فصلنامه مطالعات و پژوهشهای شهری و منطقهای، سال 6، شماره 2، صفحات 148-127.
عقیقی، م.، احمدیان، ع.، و شریف فرد، ع. (1389). نظام هدفمند کردن یارانهها. تهران: نشر مرسل.
علیزاده، م. (1389). درآمدی بر تأثیرات اقتصادی هدفمند کردن یارانهها. اقتصاد شهر، سال 2، شماره 8، صفحات 108-96.
غفاری، غ.، و امیدی، رضا. (1388). کیفیت زندگی، شاخصهای توسعه اجتماعی. تهران: نشر شیرازه.
کریمی، ف.، و زاهدی کیوان، م. (1389). تعیین الگوی بهینهی تخصص یارانههای بخش کشاورزی به مصرفکنندگان و تولیدکنندگان. مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی، سال 2، شماره 4، صفحات 120-99.
مرکز آمار ایران. (1390). گزیده نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن.
مقدسی، ر.، و شرافتمند، ح. (1391). بررسی تأثیر هدفمندسازی یارانهها در بهرهوری کل عوامل تولید بخش کشاورزی. اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال 20، شماره 77، صفحات 216-201.
نجفی، ن.، و دهقانی، ف. (1389). بررسی و ارزیابی روشهای پرداخت نقدی یارانهها در دنیا. راهبرد توسعه، سال 8، شماره 23، صفحات 253-223.
Ansari, V., Salami, H., & Veeman, T. (2014). Distributional Consequences of Subsidy Removal from Agricultural and Food Industry Sectors in Iran: A Price-based SAM Analysis. Journal of Agicultural science and technology, 16(1): 1-19.
Hasanzadeh, E. (2012). Recent developments, in Iran’s energy subsidy reforms. International Institute for Sustainable Development, Retrieved from: www.iisd.org/gsi/sites/default/files/pb14_iran.pdf .
Hossaini- Yekani, S, A. (2011). Investigating the effects of targeting subsidies on macroeconomics variables of agricultural sector in Iran. African Journal of Agricultural Research, 6(2): 382-391.
Jackson, T. (2005). Live Better by Consuming Less? Is there a “Double Dividend” in sustainable Consumption? Journal of Industrial Ecology, 9(1-2), 19-36.
Lu, S., Lin, Y. T., Vikse, J. H., & Huang, C. C. (2013). Effectiveness of social welfare programmes on poverty reduction and income inequality in China. Journal of Asian Public Policy, 6(3): 277-291,
retrieved from: http://dx.doi.org/10.1080/17516234.2013.850226.
Maghsoudi, N., Tohidy Ardahaey, F. (2012). Targeting subsidies considering the applied models in Iran, International. journal of Business and Social Science, 3(7): 162-166.
McGillivray, M. (2007). Human Well-being: Concept and Measurement, In Palgrave /McMillan, 2007, Houndmills, New Hampshire, USA, Chapter 1, pp. 1-22.
Wilkinson, R., & Pickett, K. (2009). The Spirit Level: Why Greater Equality Makes Societies Stronger. London, Allen Lane.
Yuanchang, X., & Jiyu. J. (2010). The optimal boundary of political subsidies for agricultural insurance in welfare economic prospect. International Conference on Agricultural Risk and Food Security. Agriculture and Agricultural Science Procedia1, 163-169. Retrieved from: www.sciencedirect.com .
_||_