بررسی موانع و مشکلات تولید پسته کم نهاده در منطقه دشت رباط شهربابک
الموضوعات : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیفرنگیس سادات حسینی دانا 1 , مهدی نوری پور 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد ترویج کشاورزی دانشگاه یاسوج، ایران
2 - دانشیار ترویج کشاورزی و توسعه روستایی دانشگاه یاسوج، ایران
الکلمات المفتاحية: موانع تولید, کشاورزی ارگانیک, پسته, شهربابک,
ملخص المقالة :
به دلیل کاربرد بی رویه و نامناسب مواد شیمیایی در فرآیند تولید محصولات کشاورزی، بشر با بحران های جدیدی مواجه شده است. کشاورزی ارگانیک/ کم نهاده بهعنوان وسیله ای برای برخورد با مسائل به وجود آمده و حفظ تعادل زیست محیطی در جهت پایداری مطرحشده است. به همین منظور، پژوهش حاضر به روش کیفی باهدف بررسی موانع و مشکلات تولید پستهی ارگانیک/کم نهاده در دشت رباط شهربابک انجام شد. داده ها. داده ها از طریق مصاحبه با مطلعان کلیدی و کسانی که ازلحاظ فنی اطلاعات کافی درزمینة محصولات کم نهاده داشتند به شیوه نمونه گیری گلوله برفی با استفاده از تکنیک ارزیابی مشارکتی روستایی جمع آوری و به شیوه تحلیل محتوا تحلیل شدند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد بهطورکلی عواملی که مانع تولید پسته ارگانیک/کم نهاده در منطقه دشت رباط شهر بابک شده اند شامل عوامل اقتصادی، بازار، آموزش، کاربرد، تولید، بهداشت، مدیریت، سیاست گذاری، فرهنگ سازی و مشارکت می باشند. با کد گذاری محوری، مؤلفههایی که مشترک بودند در پنج دسته عوامل کاربردی، اقتصادی، قانونی، فنی- تولیدی و اجتماعی قرار گرفتند. شرح بیشتر یافتهها، در متن مقاله آمده است.
امجدی، ا.، باریکانی، ا.، و رفیعی، ح. (1389). تعیین بازارهای هدف صادرات پسته و خرمای ایران با استفاده از الگوی تقاضای صادرات و روش غربال گیری. اقتصاد کشاورزی و توسعه، سال 18، شماره 70، صفحات 220-199.
باقری، ا. (1391). موانع تبدیل کشت سیبزمینی متعارف به کشت ارگانیک در شهرستان اردبیل. اولین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک، سال 1391، صفحات 6-1.
پاپ زن، ع.، و شیری، ن (1391). بررسی موانع و مشکلات توسعه کشاورزی ارگانیک. اقتصاد فضا و توسعه روستایی، سال 1، شماره 1، صفحات 126-113.
پیرمرادی، ا.، و طاووسی، م. (1387). مفاهیم مهندسی کشاورزی، خبرگزاری دانشجویان ایران، تهران.
تبریزی، م. (1393). تحلیل محتوایی کیفی از منظر رویکردهای قیاسی و استقرایی. فصلنامه علوم اجتماعی، شماره 64، صفحات 138-105.
خالدی، م.، و امجدی، ا. (1390). بررسی انگیزهها و موانع تبدیل به کشاورزی ارگانیک: درسهایی از تجربه سایر کشورها. مجموعه مقالات دومین همایش ملی توسعه پایدار روستایی، همدان، دانشگاه بوعلی سینا، 15 و 16 تیرماه.
رجبی، آ.، شعبانعلی فمی، ح.، و پور آتشی، م. (1392). بررسی مؤلفههای پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک از دیدگاه مصرفکنندگان (مطالعه موردی شهر کرج). علوم و صنایع غذایی، مجله تحقیقات، اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، سال 10 شماره 38، صفحات 43-33.
رنجبرشمس، ح.، و امیدی نجفآبادی، م. (1393). عوامل مؤثر بر نگرش مصرف محصولات کشاورزی ارگانیک در تهران. پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، سال 7، شماره 2، صفحات 62- 51.
ساعدی، ح. (1390). لازمه کشاورزی ارگانیک ضرورتی برای کشور. ماهنامه تحلیلی خبری و آموزشی، شماره 22، صفحات 8-5.
سمائی، م. (1386). بررسی وضعیت تولید محصولات زراعی ارگانیک، مشکلات و ارائه راهکارها در راستای حمایت و ارتقای کشاورزی ارگانیک. دومین همایش ملی کشاورزی بومشناختی ایران، 13 صفحه.
سواری، م.، شیری، ن.، و شعبانعلی فمی، ح. (1391). کشاورزی ارگانیک (زیستی) راهبردی در جهت محیطزیست پایدار روستایی. دومین کنفرانس برنامهریزی و مدیریت محیطزیست، 11 صفحه.
صادقی، ا. خالدی، م.، و شوکت فدای، م. (1391). بررسی نقش آگاهی و آموزش کشاورزان در توسعه کشاورزی ارگانیک در میان گوجهفرنگی کاران استان البرز. مجموعه مقالات چهارمین کنگره علوم ترویج و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایران. دانشگاه تهران. پردیس اقتصاد و توسعه کشاورزی کرج، صفحات 38-34.
علی بیگی، ا. ح.، بینائیان، ا.، و زارعی، ا. (1393). واکاوی دانش و نگرش تولید ارگانیک پسته کاران شهرستان دامغان. مجله پسته ایران. سال 1، شماره 1، صفحات 25-11.
فاطمی، م.، و شاه ولی، م. (1392). تبیین نظام ارتباطات و اطلاعرسانی ترویج کشاورزی ارگانیک بر مبنای حکمت توحیدی. برنامهریزی و آمایش فضا، سال 17، شماره 4، صفحات 155-130.
قدیمی، س. ع.، شعبانعلی فمی، ح.، و اسدی، ع. (1391). بررسی عوامل مؤثر بر نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی ارگانیک (مطالعه موردی: شهرستان فریدون). پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، شماره 4، صفحات 80-70.
نوری، م.، و نوری پور، م. (1392). تحلیل علل تأخیر در اتمام طرح شبکه آبیاری و زهکشی با استفاده از ابزار درخت مشکلات: مورد منطقهی خیرآباد. علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، شماره 1، صفحات 32-15.
هاشمی نژاد، آ.، و رضوان فر، ا. (1389). بررسی موانع و مشکلات کشاورزی ارگانیک از دیدگاه تولیدکنندگان محصولات ارگانیک شهرستان روانسر استان کرمانشاه. مجموعه مقالات اولین کنگره چالشهای کود در ایران: نیمقرن مصرف کود. تهران: 10 تا 12 اسفندماه 1389. 13 صفحه.
یعقوبی، ج.، و جوادی، ع. (1393) موانع تولید محصولات ارگانیک از دیدگاه کارشناسان جهاد کشاورزی استان زنجان. دانش کشاورزی و تولید پایدار، سال 24، شماره 1، صفحات 68-57.
Ahmadvand, M. (2008). Perceptions toward sustainable agricultural practices: the case of potato Farmers in Hamedan Province, Iran. Journal of extension Systems, 24(1): 105-94.
Asadollahpour, A., Pirmoradi, A., & Mohammadi, S. (2013). Organic farming: status, challenges and barriers- an Iranian perspective. Journal of Agri-Food and Applied Sciences, 1(4): 110-118.
Azami, M., Monavvari Fard, F., Jeyhoni, S., Eydi, S., Reyhani, H., & Ghadimi, A.R. (2013). The analysis of effective factors on non-accepting of organic agriculture products from the viewpoint of agricultural experts (Case Study: Alborz province). Journal International Advanced Biological and Biomedical Research, (3): 260-272.
Demiyurek, K. (2010). Analysis of information systems and communication networks for organic and conventional hazelnut producers in the Samsun province of Turkey. Journal Agricultural Systems, 103 (7): 444-452.
Ghorbani, M., Mahmoudi, H., & Liaghati, H. (2007) Consumers Demands and Preferences for Organic Foods: A Survey Study in Mashad, Iran, 3rd International Conferences of QLIF: Improving Sustainability in Organic and Low Input Food Production Systems, Germany.
Lashgarara, F., Ehtesham Majd, S. H., & Omidi Najafabadi, M. (2014). The challenges of organic pomegranate marketing from the perspective of Paveh growers. Indian Journal of Fundamental and Applied Life Sciences, 4 (4): 3975-3983.
Nandi, R., Bokelmanna, W., Nithya, V. G., & Dias, G. (2015). Smallholder organic farmer’s attitudes, objectives and barriers towards production of organic fruits and vegetables in India: A multivariate analysis. Emirates Journal of Food and Agriculture, 27 (5): 396-406.
Rigby, D. & D. Caceres, (2001). Organic farming and the sustainability of agricultural systems. Agricultural Systems, 68: 21-40.
Schneeberger, W., Darnhofer, I., & Michael, E. (2002). Barriers to the Adoption of organic farming by cas hcrop producers in Austria. American Journal of Alternative Agriculture, 17 (1): 24 –31.
Sharifi, O., Sadati, S. A., Rostami Ghobadi, F., Sadati, S. A., Mohamadi, Y., & Taher Tolou Del, P. (2010). Barriers to conversion to Organic Farming: A case study in Babol County in Iran. African Journal of Agricultural Research, 5 (16): 2260-2267.
Tuomisto, H. (2005) Barriers of Conversion in to Organic Farming. Organic Farming in Poland as Example of Organic Farming in CEE Countries – from Farm to Plate. 4th ENAOS Summer Meeting. Warsaw. Poland.
Veisi, A., Gholami, M., & Shiri, N. (2013). What are the barriers to the development of organic farming? Scientific Papers Series Management. Journal Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 13(3): 321-326.
_||_