تبیین عوامل تأثیرگذار بر پایداری بخش باغبانی مطالعه موردی: شهرستان ارومیه
الموضوعات : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیسجاد حسامی ریشکانی 1 , لقمان رشیدپور 2 , سلیمان رسولی آذر 3
1 - دانشآموخته کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
2 - استادیار گروه مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
3 - استادیار گروه مدیریت کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
الکلمات المفتاحية: عوامل تأثیرگذار, پایداری, بخش باغبانی, شهرستان ارومیه,
ملخص المقالة :
هدف اصلی این تحقیق تبیین عوامل تأثیرگذار بر پایداری بخش باغداری شهرستان ارومیه بود. تحقیق حاضر ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر میزان نظارت و درجه کنترل متغیرها از نوع پیمایشی و ازلحاظ جمعآوری دادهها میدانی است. جامعه آماری تحقیق حاضر را باغداران موفق و پیشرو شهرستان ارومیه به تعداد 200 نفر تشکیل می دادند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 130 نفر از آنها بهعنوان نمونه انتخاب شدند. با توجه به پراکنش جامعه آماری از روش نمونه گیری چندمرحله ای طبقه ای با انتساب متناسب و تصادفی ساده استفاده شد. برای جمعآوری اطلاعات، از پرسشنامهای محقق ساخته استفاده گردید. اعتبار محتوایی پرسشنامه با نظرخواهی اساتید راهنما و مشاور تائید و قابلیت اعتماد پرسشنامه از طریق محاسبه ضریب آلفا کرونباخ تعیین گردید که میزان آن برای طیفهای پرسشنامه 87/0= α تعیین گردید که قابلقبول می باشد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که عوامل تأثیرگذار بر پایداری بخش باغبانی شهرستان ارومیه را میتوان در هفت عامل کلیدی دستهبندی نمود که این عوامل درمجموع 8/80 درصد واریانس کل عوامل تأثیرگذار بر پایداری بخش باغداری را تبیین کردهاند.
آمارنامه جهاد کشاورزی استان آذربایجان غربی .(1394). آمارنامه بخش زراعی و باغی، اداره آمار و اطلاعات.
خواجه شاهکوهی، ع.، و عبد اله زاده، غ. (1391). عوامل اثرگذار بر پایداری کشاورزی در بین گندم کاران عضو تعاونیهای تولید روستایی استان گلستان، مجله آمایش جغرافیایی فضا، دوره 2، شماره 4، صفحات 95-113.
رشید پور، ل.، مکی آبادی، ف.، و میردامادی، س. م. (1394). ارزیابی سطح پایداری کشاورزی در استان آذربایجان غربی با استفاده از شاخصها. فصلنامه پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، سال هشتم، شماره 4، صفحات 61-72.
زاهدی، ش. (1391). توسعه پایدار. تهران: انتشارات سمت.
کلانتری، خ. (1382). پردازش و تحلیل داده ها در تحقیقات اجتماعی- اقتصادی. نشر شریف، تهران.
کوهستانی، ک.، عبدالهی.، و خوشنودی فر، ز.، و شهرکی، ب. (1393). تحلیل مؤلفههای تأثیرگذار بر توسعه کشاورزی ارگانیک در استان سیستان و بلوچستان از دیدگاه کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی، فصلنامه پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، سال هفتم، شماره 3، صفحات 29-42.
مطیعی لنگرودی، ح.، و شمسایی، ا. (1389). توسعه روستایی مبتنی بر تداوم و پایداری کشاورزی
مطالعه موردی بخش سجاسرود زنجان. فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره 85. صفحات 87-104.
منصورفر، ک. (1385). روشهای پیشرفته آماری (همراه با برنامه های کامپیوتری). تهران، انتشارات دانشگاه تهران.
Asadi, A., Kalantari, Kh., & Choobchian, Sh. (2013). Structural Analysis of Factors Affecting Agricultural Sustainability in Qazvin Province. Journal Of Agricultural Science & Technology, 15( 2): 11-22.
Bosshaq, M., R., Afzali Nia, F., & Moradi, H. (2012). Measuring indicators and
determining factors affecting sustainable agricultural development in rural areas:
A case study of Ravansar, Iran. International journal of agriscience, 2(6):
550-557.
Choi, J., Y., & Constance, D., H. (2010). Overcoming the barriers to organic adoption in the United States: A look at pragmatic conventional producers in Texas. Journal of Sustainability, 2:163-188.
Cirella, G. T ., and Tao, L. (2010). Measuring sustainability: an application using the index of sustainable functionality in South East Queensland, Australia. International Journal of Inter disciplinary Social Sciences, 3(8): 231-240.
D’Silva, J. L., Abu Samah, B., Uli, J., & Hayrol Azril, M. S. (2011). Acceptance of sustainable agricultural practices: The case of crop farmers. American journal of
agricultural and biological sciences,6: 227-230.
Flower, R., & Rochstrom, D. (2001). Conservation tillage for sustainable agriculture revolution gathers moment in Africa. Journal of Soil & tillage. 61(1-2):93-107.
Granatstein, D., & Kupferman, E. (2007). Sustainable horticulture in fruit production center for sustaining agriculture Dept of horticulture and landscape, Washington state university.
Larsson, M., Morin, L., Hahn, T., & Sandahi, J. (2013). Institutional barriers to organic farming in central and eastern European countries of the Baltic Sea region. Journal of Agricultural and food economics, (1): 1-20.
Newly, P. D., & Treverrow, N. I. (2006). Sustainable horticulture, profitable and sustainable primary industries, primfact 144, Available from: http:// dpi.nsw.gov.au.
Ommani, A.R., Chizari, M., Salmanzadeh, C., & Farj Allah Hosseini, S. J. (2009).Predicting adoption behavior of farmers regarding on-farm sustainable water resources management (SWRM): Comparison of models. Journal of sustainable agriculture,33: 595-616.
Sharghi, T., Sedighi, H., & Roknoddin Eftekhari, A. (2010). Effective factors in
achieving sustainable agriculture. American journal of agricultural and biological sciences, 5: 235-241.
Shariatzadeh Joneydi, M. (2012). Factors affecting in sustainability of agricultural production systemsin Iran. Annals of Biological Research, 3(9):4578-4583.
Siwar, C., Mahmudul Alam, M., Wahid Murad, M., & Al-Amin, A. G. (2009). A review of the linkages between climate change, agricultural sustainability and poverty in Malaysia. International review of business research papers, 5: 309-321.
Tatlidil, F. F., Boz, I., & Tatlidil, H. (2009). Farmers’ perception of sustainable agriculture and its determinants: A case study in Kahramanmaras province of Turkey. Journal of Environment, Development & Sustainability, 11(6):1091-1106.
_||_