گونه شناسی درجه تمرکزگرایی تصمیمگیری در ساختارهای فرهنگ محور(مُبلغ )
الموضوعات : مدیریت فرهنگی
1 - استادیار، گروه مدیریت دولتی، واحد ملایر، دانشگاه آزاد اسلامی، ملایر، ایران (نویسنده مسئول).
الکلمات المفتاحية: تمرکزگرایی, تمرکز و عدم تمرکز, گونه شناسی, ساختارهای فرهنگ محور(مبلغ) TISM,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: تصمیمگیری در سازمانها خصوصاً سازمانهای فرهنگ محور به عنوان یک فرآیند اساسی در تعیین سیاستهای فرهنگی است. این پژوهش، با هدف گونهشناسی و طراحی الگو درجه تمرکزگرایی تصمیمگیری در ساختارهای فرهنگ محور (مُبلغ) با رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری کل انجام شده است.
روشها: جمعآوری اطلاعات از منابع کتابخانهای و برای تحلیل دادهها از روش تحلیل محتوا و گونهشناسی که حدود 19 مقاله و کتاب؛ همراه با مصاحبه نیمهساختاریافته از جامعه آماری که تعداد هشت نفر اساتید دانشگاه آزاد اسلامی و مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بودند، استفاده شد؛ در مرحله بعدی، با استفاده از رویکرد مدلسازی ساختاری تفسیری کل، سطوح جدید و روابط و علل روابط بین معیارها با استفاده از تعداد هشت پرسشنامههای زوجی تهیه شده از خبرگان تعیین شد.
یافتهها: در گونهشناسی تعداد پنج گونه نماینده با سه نوع کرانه به دست آمد و از مصاحبه خبرگان همراه با تحلیل محتوا ششمین گونه برای ساختارهای فرهنگ محور (مُبلغ) مشخص شد و در مرحله سوم با استفاده از روش TISM گونههای نماینده در چهار سطح مشخص گردیدند.
نتیجهگیری: ساختار ساده دارای بالاترین قدرت نفوذ و ساختار بوروکراسی حرفهای دارای بالاترین قدرت وابستگی است. ساختارهای فرهنگ محور (مُبلغ) دارای نیروی همافزایی از جمع پنج ساختار هستند و با یک نوع تمرکز نسبی یک قسمت مهمی به نام ایدئولوژی سازمانی را خلق مینمایند.