شناسایی بایسته های ارتقاء جایگاه بین المللی سینمای ایران
الموضوعات : مدیریت فرهنگیرضا میرمحرابی 1 , طاهر روشندل اربطانی 2 , علی اکبر فرهنگی 3 , عطا الله ابطحی 4
1 - دانشجوي دكتري، گروه مديريت رسانه، دانشكده مديريت و اقتصاد، واحد علوم و تحقيقات، دانشگاه آزاد اسلامي، تهـران، ايـران.
2 - استاد، گروه مديريت رسانه، دانشكده مديريت، دانشگاه تهران، تهران، ايران (نویسنده مسئول).
3 - استاد، گروه مديريت رسانه، دانشكده مديريت، دانشگاه تهران، تهران، ايران.
4 - استاديار، گروه مديريت رسـانه، دانشـكده مـديريت و اقتصـاد، واحـد علـوم و تحقيقـات، دانشـگاه آزاد اسـلامي، تهـران، ايـران.
الکلمات المفتاحية: سینمای ایران, صنعت سینما, مدیریت فرهنگی,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف پژوهش: هدف اصلی این پژوهش، شناسایی بایستههای ارتقاء جایگاه بینالمللی سینمای ایران است.
روش پژوهش: روش این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و براساس چگونگی به دست آوردن دادههای مورد نیاز، تحقیق حاضر از نوع توصیفی و از شاخهی پیمایشی (تحلیلی) محسوب میشود. جامعه آماری در این تحقیق، متخصصان و خبرگان در صنعت سینمای کشور است که نمونه آماری براساس روش نمونه در دسترس (گلوله برفی) انتخاب شدند به همین منظور، در مرحله اول با استفاده از مطالعهای که در زمینه کیفی و مصاحبه انجام شد، مصاحبهها با 10 نفر از خبرگان صورت گرفت و به منظور تجزیه و تحلیل دادهها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان داد به منظور ارتقاء جایگاه بینالمللی سینمای ایران چهار عامل فراگیر و اصلی شامل ابعاد الزامآور، بسترساز، تسهیلگر و بازدارنده میبایست توسط سازمانهای ذی نقش مورد توجه قرار گیرد. در بُعد الزامآور عوامل شامل 1- حمایت و پشتیبانی دولت از سینمای ایران، 2- تدوین سند راهبری سینمای ایران، 3- به روز نمودن قوانین در حوزه سینما، 4- تحول در ساختارهای مدیریتی و 5- بازتعریف نقش دولت در عرصه سینما؛ بُعد بسترساز شامل عوامل 1- ایجاد ساختار یکپارچه در حوزه سینمایی، 2- تقویت بنیه مالی در صنعت سینما، 3- بازاریابی و برندسازی در حوزه سینما، 4- توسعه سختافزاری و نرمافزاری، 5- به کارگیری روشهای نوین تأمین مالی، 6- تغییر نقش دولت از تصدی گری به تسهیلگری، 7- اولویت دادن به اقتصاد سینما و 8- اصلاحات نهادی و ساختاری؛ بُعد تسهیلگر شامل عوامل 1- تعامل و همافزایی داخلی و خارجی در حوزه سینما، 2- تقویت دیپلماسی فرهنگی در سطح بینالمللی، 3- گفتمانسازی و فرهنگسازی سینمای ایران در جهان، 4- تقویت مؤلفههای قدرت در عرصه فرهنگی، 5- به کارگیری پلتفرمهای دیجیتال، 6- ارتقاء تخصصگرایی، 7- متناسبسازی فیلمها با مخاطبان هدف، 8- تعریف مدلهای کسب و کار در عرصه سینما است.
نتیجهگیری: نتایج کلی پژوهش نشان داد که صنعت سینمای کشور نقش مهم و کلیدی در اقتصاد و ارتقاء سطح فرهنگی کشور در حوزهی بینالمللی دارد و برای شکوفایی آن باید اقدامهای متعدد و مهمی را در دستور کار قرار داد.