راهکارهای کارآمد سازی نهادهای دینی
الموضوعات : مدیریت فرهنگیمهدی شجریان 1 , حسین قاسمی فرد 2
1 - عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی (نویسنده مسئول).
2 - دانشجوی دکتری رشته مدرسی معارف گرایش قرآن و متون دینی دانشکدگان دانشگاه فارابی.
الکلمات المفتاحية: کارآمدسازی, نهادهای دینی, راهکارهای ساختاری, راهکارهای غیر ساختاری, شورای عالی حکمرانی دینی,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف پژوهش: در ساختار نظام جمهوری اسلامی، نهادهای فراوانی وجود دارند که متولی امر دین هستند و دستکم بخشی از بودجه خود را از طریق منابع دولتی تأمین میکنند. مسئله اصلی این مقاله این است که از طریق چه راهکارهایی میتوان کارآمدی این نهادها به معنای کارایی و اثربخشی آنها را ارتقا بخشید. دادههای این مقاله از طریق مصاحبه با مدیران کنونی یا سابق همین نهادها تأمین شده است.
روش پژوهش: روش این مقاله تحلیل مضمون کیفی است. تحلیل مضمون دادههای مذکور پس از کدگذاری و مقولهبندی نشان میدهد که راهکارهای ارائه شده در دو ساحت کلی ساختاری و غیرساختاری قابل صورتبندی است. راهکارهای ساختاری تجویزهایی برای اصلاح خود ساختار نهادها صرفنظر از منابع انسانی هستند و راهکارهای غیرساختاری توصیههایی مستقیم برای عوامل انسانی هستند.
یافتهها و نتیجهگیری: مهمترین راهکارهای ساختاری عبارتاند از: ادغام نهادها، حفظ استقلال آنها، مدیریت فعالیت منابع انسانی، تقسیمکار بین نهادها، اصلاحات مدیریتی، نظارت، اصلاح روند عزل و نصب منابع انسانی، افزایش بودجه، تعامل با سایر نهادها، ارائه آمارهای کیفی و خروجی محور و اصلاح چالشهای قانونی. مهمترین راهکارهای غیرساختاری نیز عبارتاند از: بهرهگیری از نیروی متخصص، ارتقای سطح معرفتی نیروها، عملکرد اخلاقی آنان، پرهیز از انگیزههای مادی، وظیفهگرایی، ترویج دغدغههای دینی و قرآنی، بهره از مدیران دارای شبکه ارتباطی قوی، عمل دقیق به اساسنامه و اسناد بالادستی و مقبولیت مدیران ستادی در صفوف. به باور این تحقیق برای کارآمدسازی نهادهای دینی اولاً اصلاحات ساختاری در اولویت است و ثانیاً مهمترین راهبرد ساختاری برای تحقق این منظور تاسیس شورای عالی حکمرانی دینی است.د.