تحلیل محتوای فرهنگی فیلمهای اکران شده در جشنواره بینالمللی فیلم رشد در سال 1397 (مورد مطالعه: جشنواره فیلم کودک و نوجوان)
الموضوعات : مدیریت فرهنگیسیده علویه نوری 1 , فاطمه عزیز آبادی فرهانی 2 , عباسعلی قیومی 3
1 - کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
2 - گروه مدیریت فرهنگی،واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی،تهران، ایران
3 - دانشیار گروه مدیریت و برنامهریزی فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران (نویسنده مسئول).
الکلمات المفتاحية: جشنواره بینالمللی رشد, فیلم کودک و نوجوان, تحلیل محتوا, عامل فرهنگی,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف پژوهش: در این پژوهش، محتوای فرهنگی فیلم های اکران شده در جشنواره بین المللی فیلم رشد در سال 1397 تحلیل شده است. فیلم های مورد مطالعه، فیلم های برگزیده جشنواره فیلم کودک و نوجوان می باشند.روش پژوهش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی بوده و از حیث ماهیت و روش، توصیفی- پیمایشی (کمی- کیفی) است. ابزار جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش اسنادی در قالب مطالعات کتابخانه ای و استفاده از سایت های معتبر که اقدام به انتشار مقالات و پژوهش ها در حوزه ادبیات موضوع دارند، انجام گرفته است. جامعه آماری فیلم های مورد مطالعه را فیلم های کودک و نوجوان تشکیل می دهد. بر همین اساس، فیلم های برای مخاطبین دوره های اول ابتدایی، دوم ابتدایی، اول متوسطه و دوم متوسطه انتخاب شده اند. جامعه آماری برای تحلیل کمی تحقیق و ارزیابی نمایش گویه های تحقیق در فیلم ها را داوران و صاحب نظران جشنواره بین المللی فیلم رشد تشکیل می دهند.یافته ها: نتایج نشان می دهد که میانگین نظرات داوران در عوامل تربیتی، آموزشی، علمی و فرهنگی به ترتیب برابر 26، 28، 29 و 38 بوده است. لذا عامل فرهنگی در این فیلم ها بیشتر از موارد دیگر مورد توجه قرار گرفته است.نتیجه گیری: چهل و هشتمین دوره جشنواره بین المللی رشد توانسته است به طور قابل قبولی به نمایش شاخص های تربیتی، آموزشی، علمی و به ویژه فرهنگی در سینمای کودک و نوجوان پرداخته و دین خود را ادا نماید.
_||_
تاریخ دریافت: 06/09/1399 تاریخ پذیرش: 24/10/1399 | مجله مدیریت فرهنگی سال شانزدهم/ شماره 56/ تابستان 1401 |
تحلیل محتوای فرهنگی فیلمهای اکران شده در جشنواره بینالمللی فیلم رشد در سال 1397 (مورد مطالعه: جشنواره فيلم کودك و نوجوان)
سیده علویه نوری
کارشناسی ارشد مدیریت آموزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
عباسعلی قیومی
دانشیار گروه مدیریت و برنامهریزی فرهنگی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال، تهران، ایران (نویسنده مسئول).
فاطمه عزیزآبادی فراهانی
استادیار گروه مدیریت فرهنگی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
چكيده
مقدمه و هدف پژوهش: در این پژوهش، محتوای فرهنگی فیلمهای اکران شده در جشنواره بینالمللی فیلم رشد در سال 1397 تحلیل شده است. فيلمهاي مورد مطالعه، فیلمهای برگزیده جشنواره فيلم کودك و نوجوان میباشند.
روش پژوهش: اين پژوهش از نظر هدف كاربردي بوده و از حيث ماهيت و روش، توصيفي- پيمايشي (کمی- کیفی) است. ابزار جمعآوری اطلاعات با استفاده از روش اسنادی در قالب مطالعات کتابخانهای و استفاده از سایتهای معتبر که اقدام به انتشار مقالات و پژوهشها در حوزه ادبیات موضوع دارند، انجام گرفته است. جامعه آماری فیلمهای مورد مطالعه را فیلمهای کودک و نوجوان تشکیل میدهد. بر همین اساس، فیلمهای برای مخاطبین دورههای اول ابتدایی، دوم ابتدایی، اول متوسطه و دوم متوسطه انتخاب شدهاند. جامعه آماری برای تحلیل کمی تحقیق و ارزیابی نمایش گویههای تحقیق در فیلمها را داوران و صاحبنظران جشنواره بینالمللی فیلم رشد تشکیل میدهند.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که میانگین نظرات داوران در عوامل تربیتی، آموزشی، علمی و فرهنگی به ترتیب برابر 26، 28، 29 و 38 بوده است. لذا عامل فرهنگی در این فیلمها بیشتر از موارد دیگر مورد توجه قرار گرفته است.
نتیجهگیری: چهل و هشتمین دوره جشنواره بینالمللی رشد توانسته است به طور قابل قبولی به نمایش شاخصهای تربیتی، آموزشی، علمی و به ویژه فرهنگی در سینمای کودک و نوجوان پرداخته و دین خود را ادا نماید.
کلید واژهها: تحلیل محتوا، عامل فرهنگی، جشنواره بینالمللی رشد، فیلم کودک و نوجوان.
مقدمه
مباحث فرهنگی در هر سطحی از جمله در موضوع روابط اجتماعی در قالب خانواده یا دوستان و همسالان از جنبههای متفاوت روانشناختی، اجتماعی و حتی حقوقی و ... میتواند مورد بررسی قرار گیرد. لذا پرداختن به محتوای فرهنگی در فیلمها منشأ طیف گستردهای از نظریهها و روشهای تحلیلی را در بر میگیرد. رسانهها در کنار دیگر نهادهاي جامعهپذیري مانند خانواده و مدرسه، مهمترین جامعهپذیري در جهان رسانهاي شده امروز هستند. در همین راستا، جشنواره فیلم رشد از سال 1342 به طور سالیانه و با هدف گردآوری و ارائه آخرین تولیدات فیلمهای آموزشی و یافتن روشهای جدید برای پرورش و آموزش کودکان و نوجوانان برگزار میگردد. برگزاری این جشنواره در ابعاد بینالمللی و حضور فیلمهای خارجی در کنار فیلمهای داخلی میتواند به عنوان يك ابزار آموزشی در خدمت نظام آموزشی كشور باشد. زيرا جشنواره اين قابلیت را دارد كه هم توجه دانشآموزان را به خود جلب نماید و هم از طريق ارائه الگو، مرحله الگوبرداری را سرعت بخشد و نیز زمینهساز تبديل نمادهای ذهنی به رفتار شود. در واقع فیلمهای اکران شده در این جشنواره نیروی فکری را پرورش داده، انسان را به سوی استقلال رهنمون کرده و قوه ابتکار و خلاقیت را زنده میكنند. شايسته است اضافه نمود كه تربیت حتی شامل پرورش جنبههای بدنی و جسمی نیز میشود.
لذا میتوان گفت که فیلم به عنوان يك رسانه موثر به طور يقینی در فرآيند يادگیری میتواند مؤثرتر از روشهای مستقیم باشد. به كارگیری تکنولوژی آموزشی در كنار معلمان پايداری يادگیری را افزايش میدهد. وقتی دانشآموزان از طريق فیلم با تعلیم و تربیت ارتباط برقرار میكنند تأثیر يادگیری در فهم دانشآموزان بیشتر میشود فیلم، میتواند به عنوان يك ابزار آموزشی در خدمت نظام آموزشی كشور باشد. زيرا اين قابلیت را دارد كه هم توجه دانشآموزان را به خود جلب كند و هم از طريق ارائه الگو، مرحله الگوبرداری را سرعت بخشد و نیز زمینهساز تبديل نمادهای ذهنی به رفتار شود. نکته مهمی كه در كاربرد فیلم اهمیت پیدا میكند اين واقعیت پذيرفته شده است كه در دنیای كنونی اغلب مردم، فیلم را وسیلهای برای تفريح و تفنن تصور میكنند. از اينرو، برای استفاده از فیلم در ترويج و آموزش بايد ترتیبی اتخاذ كرد كه اين طرز تلقی تغییر داده شود و به جای آن نگرشی ايجاد شود كه فیلم را منبع آموزش و يادگیری نیز محسوب كنند. اين كار در صورتی امکانپذير است كه بهره جستن از فیلم با برنامهريزی مناسب توام شود و از دانش و فن استفاده از فیلم به نحو مطلوب بهرهگیری شود.
روانشناسان معتقدند كه كودكان از تصاوير، نسبت به اصوات تاثیر بیشتری میپذيرند. در واقع، تصاوير ذهن آنها را به خود مشغول میكند و كودكان با تصاوير زودتر ارتباط برقرار میكنند؛ زيرا كودكان با تصوير همزاد پنداری بیشتری دارند. پس استفاده از فیلمها بهتر است، زيرا از يك سو میتواند زودتر، راحتتر و گاه ارزانتر وارد خانهها شوند و اوقات بیشتری را از كودكان بگیرد و از سوی ديگر القائات بصری قویتر و سريعتر، ما را به «اهداف خود میرساند. همچنین فیلم پیوند كودكان را با دنیای خیال، ناخودآگاه، نیروهای مزاحم يادگیری، مانند ترس، خجالت، احساس ناتوانی و ... را تعديل میكند. فیلم هم موجب سرگرمی و لذت بردن كودک میشود و هم از طريق آن میتوان مفاهیم اخلافی را به كودكان آموزش داد. مهمترين عاملی كه يك كودک را مشتاق میكند تا با توجه كامل به تماشای يك فیلم، ساكت و مبهوت بنشیند، همزادپنداری در كودكان نسبت به شخصیتهای فیلم است كه توجه آنها را به خود معطوف میدارد.
اين پژوهش تلاش دارد به این سوال بپردازد که تا چه اندازه فیلمهای حضور یافته مناسب با اهداف علمی و آموزشی، تربیتی و فرهنگی جشنواره هستند؟ این جشنواره تا چه اندازه توانسته است مجموعهای از فیلمها را در راستای اهداف و برنامهریزی وزارت آموزش و پرورش عرضه کند؟ پاسخ به سوالات طرح شده بعد از تحلیل محتوای فیلمهای ارایه شده به جشنواره چهل و هشتم امکانپذیر خواهد بود.
تعاریف مفهومی متغیرهای این پژوهش عبارتند از:
فیلم
فیلم مجموعه تصاوير بهم پیوستهای است كه رخدادها واقعیتها، تجارب، و... در آن با استفاده از فنون عکاسی تهیه میشود. اين تصاوير كه در راستای بیان يك موضوع و هدف، همجهت و همسو هستند، در هنگام نمايش به دنبال يکديگر و بر اساس نظم و ترتیب بروی پرده یا تلویزیون به نمايش در میآیند. در حیطه عاطفی بعد از شخصیت واقعی، فیلم و ويدئو موثرترين رسانهاند و نیز در هدفهای شناختی فیلم برای آموزش شناخت و تمیز دادن محرکها نیز كاربرد دارد (علی آبادی، 1387).
بعد آموزشی
آموزش فعالیتهای هدفمند معلم برای ايجاد يادگیری در يادگیرندگان است كه به صورت كنش متقابل بین او و يك يا چند يادگیرنده جريان میيابد. اما در معنای كل آموزشی كه در تعريف براون مورد نظر است كلیه فعالیتهای هدفمند است كه برای ايجاد يادگیری صورت میگیرد (علی آبادی، 1387). به عبارتی به هر گونه فعالیت و يا تدبیر از پیش طرحريزی شدهای كه هدف آن آسان كردن يادگیری در يادگیرندگان است آموزش میگويند» (سیف، 1390).
بعد فرهنگی
فرهنگی شدن در حقیقت هماهنگی و انطباق فرد با کلیه شرایط و خصوصیات فرهنگی است و معمولاً به دو صورت ممکن است واقع شود. اول به صورت طبیعی و تدریجی که همان رشد افراد در داخل شرایط فرهنگی خاص است. دوم به صورت تلاقی دو فرهنگ که به طرق مختلف ممکن است صورت گیرد. فرهنگ در برگیرنده تمام چیزهایی است که ما از مردم دیگر میآموزیم و تقریباً اعمال انسان مستقیم و یا غیر مستقیم از فرهنگ ناشی میشود و تحت نفوذ آن است (وبستر، 2009).
بعد تربیتی
بعد تربیتی شامل ایجاد یا فعلیت بخشیدن هر نوع کمالی در انسان میشود که مطلوبیت و ارزش داشته باشد. این کمال گاهی جنبه شناختی دارد که به دانش، شناخت و آگاهی انسان مربوط میشود. گاهی نیز جنبه کنشی یا حرکتی دارد که به رفتار و اعمال عینی انسان که اغلب دارای مظاهر جسمانی هستند مربوط میگردد و بالاخره گاهی جنبه گرایشی یا عاطفی دارد که با نگرش، اعتقاد، ایمان و علایق، احساسات انسان مرتبط است (پیترز، 2006).
مبانی پژوهش
پیشینه جشنواره بینالمللی فیلمهای آموزشی تربیتی رشد
جشنواره بینالمللی فیلمهای علمی، آموزشی و تربیتی رشد با نام "فستیوال" فیلمهای آموزنده در سال 1342 شروع به کارکرد. این جشنواره نخستین جشنواره بیناللملی فیلم در ایران است که مسئولان اداره کل سمعی و بصری وزارت آموزش و پرورش وقت به لحاظ تبادل رویدادهای تصویری آموزشی در سطح جهانی اقدام به برگزاری آن نمودهاند. از نخستین جشنواره فیلمهای آموزنده، هدف همواره گردآوری و ارائه آخرین تولیدات آموزشی و یافتن راههای جدید برای پرورش و آموزش کودکان و نوجوانان میهن بوده است. هر چند که هر دوره با توجه به صلاحدید مسئولان برگزاری جشنوارهها، محتوای فیلمهای مورد پذیرش و نمایش متغیر بوده، اما در یک نگاه آماری، اغلب موضوعات «علمی، آموزشی و تربیتی» اهمیت و اولویت داشته است. با ورود ویدئو به دنیای تولید رسانههای تصویری، جشنواره نیز به شهادت اسناد از سومین دوره بعد از پیروزی انقلاب اسلامی (1366)، پذیرای آثار ویدئویی گردید و هر سال همگام با آخرین پدیدههای تکنولوژی روز، تغییرات ضروری در ساز و کار نمایش فیلمها صورت میپذیرد. جشنواره بینالمللی فیلم رشد در ادامه مسیر، «شعار دانش در آینهی تصویر» را در راستای تحقق عدالت آموزشی برای خود برگزید که تاکنون هم چنان سعی کرده به این شعار وفادارانه عمل کند. سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش چهل و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلمهای علمی، آموزشی و تربیتی رشد را از ۲۵ آبان تا ۲ آذر ۹۷ در سینما فلسطین تهران برگزار کرد.
سينمای كودک
مبناي محدوده سني کودك و نوجوان را براساس موافقت نامه حقوق کودکان نوامبر 1989 سازمان ملل متحد افراد زیر 18 سال قرار است. معمولاً سينماي کودك از سوي منتقدان و صاحبنظران سينمایي شامل تقسيمبنديهایي چون «براي کودکان»، «درباره کودک کودکان» و غيره ميشود؛ اما به ندرت تعریف دقيقي از این سينما ارائه شده است. اصطلاح فيلم کودك که به فيلمهایي اطلاق ميشود که اختصاصاً براي مخاطبان کودك توليد ميشوند، بعد از جنگ جهاني دوم شکل گرفت. در بریتانيا شرکت فيلمسازی «رنک» اقدام به ساخت فيلمهاي کودك کرد و تا سال 1951 این حرکت منتهي به ایجاد بنياد فيلم کودك شد. فيلم به عنوان فرم هنري براي کودکان در مرکز توجه قرار نداشت. بلکه آنچه که مورد نظر بود این مسأله بود که فيلمهاي کودکان عاري از چه چيزي باشند. فيلمهاي کودکان محصولاتي تعليمي بودند که در رشد و آموزش آنها نقش داشتند، از این رو این فيلمها قصد نداشتند جنگ و خشونت و یا مصرف الکل را به تصویر بکشند. در این فيلمها به مسائل جنسي پرداخته نميشد، چون کاملا غير قابل تصور بود. فيلمهاي کودکان توليدي بنياد فيلم کودك به زودي تبدیل به محصولاتي سطح پایيني شد. در این دوره دو نوع ژانر از فيلم کودکان ارائه شد ژانر اول داستانهاي کارآگاهي که در آن کودکان همچون بزرگترها رفتار ميکنند و مجرماني که بيخطر و احمق هستند را دستگير ميکنند. ژانر بعدي فيلمهاي حيوانات است که در آن کودکان عواطفشان را در قالب موش، اسب، پرنده، گوزن، خرگوش، سگ و گربه نشان میدهند. این دو ژانر در داستان در ادبيات نيز محبوب هستند. مشکلي که در رابطه با فيلمهاي کودکان وجود دارد، این است که جنبههاي تعليمي اغلب بيش از لذت داستاني یا روایي و فرم هنري فيلم سنگيني ميکند. کودکان اصلیترین مخاطبان فرآوردههاى تصویرى هستند، هم از طریق شبکههاى تلویزیونى و هم فيلمهایى که در سينماها به نمایش در ميآید. در اینکه ميان سينماى ویژه کودکان و سينماى بزرگسالان تفاوتهایى هست تردیدى وجود ندارد. این تفاوتها ناشى از تفاوت ميان دو گونه مخاطب متفاوت است. البته این به آن معنى نيست که هيچ وجه مشترکى ميان تماشاگران کودك و بزرگسال وجود نداشته باشد. تجربه نشان داده که فيلمهاى پرماجرا و پرحادثه، فيلمهاى علمى- تخيلى و فيلمهاى کمدى به یک اندازه کودك و بزرگسال را سرگرم ميکند (میرفخرایی و صامتی، 1395). همچنین باید توجه داشت که علاقه كودكان و نوجوانان نسبت به گونههای سینمايی و فیلمهايی با خصوصیات ويژه عناصر سازنده آن از قبیل كوتاهی يا بلندی زمان آن، سادگی يا پیچیدگی داستان، میزان و شدت هیجانات، نمادها و نشانهها، رنگآمیزی و كادربندی و تصوير و ... امری نسبی بوده و در هر مقطع سنی تغییر میكند (آذين، 1387).
تقسیمبندی فیلمها در حوزه کودکان
در ارتباط با كودكان و نوجوانان در سینما چند نوع فیلم تولید میشود:
الف) فیلم برای كودكان و نوجوانان
اين نوع فیلم صرفا برای كودكان و نوجوانان و با توجه به ويژگیهای خاص اين نوع از فیلمها تولید میشود. تولیدكننده و سازنده مدعی هستند كه برای كودک و نوجوانان تولید كردهاند. بچهها نیز از آن استقبال میكنند. رنگ، موسیقی، دكور، صحنهآرايی، دوربین و ديگر عوامل فنی ساخت فیلم با توجه به ويژگیهای خاص فیلمهای كودكان بکار رفته است.
ب) فیلم درباره كودكان
اين نوع فیلم گرچه ممکن است از موضوع گرفته تا شخصیتپردازی همگی حول محور كودكان و نوجوانان حتی با ادعای فیلم كودک تولید شده باشد، اما مخاطب اين نوع فیلم بیشتر بزرگترها هستند و با بچهها كمتر ارتباط برقرار میكنند. در واقع اين دسته از فیلمها بیشتر بر طرح مسائل موجود بین بزرگترها و كودكان میپردازد و عمدتاً جنبه هشداری دارند؛ اينکه ما بیشتر آنها را درک كنیم و به آرزوها و دنیای بزرگ اين موجودات كوچك نزديك شويم (اکبرلو و همکاران، 1384).
ج) فیلم به بهانه كودكان و نوجوانان
مخاطب اين دسته از فیلمها ظاهرا كودكان و نوجوانان هستند اما فیلمسازان اين گروه اهدافی را جستجو میكنند كه اغلب برای كودكان و نوجوانان قابل فهم و مفید نیست به عبارتی اثر اين فیلمها بر كودكان به عنوان مخاطب، جزآشفتگی ذهنی و سردرگمی نتیجهای ندارد.
د) فیلم با حضور كودكان و نوجوانان
در اين نوع فیلمها كودک يا نوجوان يکی از شخصیتها و نقشهای محوری و اصلی را ايفا میكند و در ايجاد تحول دراماتیك فیلم نقش موثری دارد.
ه) فیلمهای عروسکی و نقاشی متحرک
اين فیلمها به عنوان فیلمهای مطلوب كودكان شناخته شده است و فیلمساز پیام خود را به وسیله اين نقاشی و عروسك متحرک به بزرگترها منتقل میكند.
ی) فیلمهای كمدی و شادیآور
با توجه به اينکه تنها تعداد كمی از فیلمهای كمدی برای كودكان و نوجوانان تولید شده است، اما آمار و ارقام نشان میدهد كه در میان گروههای اجتماعی و سنی اين بچهها بودهاند كه با خندههای بلند و بیغل و غش خود فضای سینما را آكنده از خنده كردهاند. در اين رابطه سینمای كودک و نوجوان وابسته به كانون پرورش فکری كودكان و نوجوانان نیز بخشی ازفعالیت سالانه خود را به نمايش فیلمهای كمدی اختصاص داده است كه مورد استقبال بچهها قرار گرفته است (اکبرلو و همکاران، 1384).
ویژگیهای فیلم کودک و نوجوان
يك فیلم ايرانی علاوه بر داستان و كاركردهای وطنی بايد از قالب و فرم جذاب و هماهنگ با سلیقه كودكان و نوجوانان ايرانی برخوردار باشد تا تاثیرات اولیه بر ذهن مخاطبش بگذارد. به هر صورت كودک و نوجوان را قبل از هر چیز بايد به عنوان انسانهايی مستقل و به صورت مجرد شناخت و به درک روابط اجتماعی-انسانی وی با اهل خانواده، دوستان و اجتماع پی برد سپس به تاثیرگذاری او بر ديگران و تاثیر پذيریاش، پرداخت و اينها مواردی است كه فیلمسازان ما از روی آن به صورت سطحی گذر میكنند (آذين، 1387).
مهمترين ويژگیهای فیلمها كه توجه به آن میتواند در پیشبرد سینمای كودكان موثر واقع شود به قرار زير میباشد:
1- كودكان میان صحنههای فیلم و واقعیت چندان فاصله و يا تفاوتی قائل نیستند؛ آنان خود به تصاوير واقعیت میبخشند و آنچه را كه میبینند باور میكنند و حتی خود را در ماجرای فیلم شريك احساس میكنند.
2- كودكان فیلمی را دوست دارند كه داستان آن ساده و روشن و دارای آغاز و انجامی مشخص باشد.
3- خصوصیات و صفات شخصیتهای فیلم بايد بیشتر از طريق حركات و اعمال آنها به كودک تفهیم شود تا گفتار و كلام.
4- كودک به همراهی و همدردی با شخصیتهای فیلم تمايل دارد و اين امر روی دريافت او به شدت تاثیر میگذارد. از اين خصوصت میشود در انتقال بهتر پیام فیلم به او استفاده كرد.
5- محور اصلی داستان در فیلمهای كودكان بايد كاملا برجسته و مشخص باشد. از اين رو بايد از قرار دادن جزئیات تصويری و داستانی در فیلم خودداری كرد.
6- به طور كلی كودكان به شخصیتهای فیلم بیشتر از جزئیات صحنه توجه میکنند.
پیشینه پژوهشهای انجام شده در ایران
اکبرزاده جهرمی (1397) در مقالهای به بررسی نقش جشنوارههای فیلم در سیاستگذاری فرهنگی تحلیل محتوای کیفی جشنواره تلویزیونی جام جم و جوایز گلدنگلوب پرداخته است. وی اشاره می کند که خاستگاه جشنوارههای فیلم غرب است اما با گسترش فرهنگ غرب این نوع جشنواره به پدیدهای جهانی بدل شده است. «مطالعات جشنوارههای فیلم» حوزهای میان رشتهای و جدید است. این مقاله از منظر سیاستگذاری فرهنگی به جشنوارههای تلویزیونی در ایران توجه میکند. رویکرد این مقاله به سیاستگذاری فرهنگی از منظر خرد و معطوف به «سیاستگذاری رویداد» است؛ بدین معنا که به جای اهداف و محتواها، بر شکل برگزاری جشنواره تأکید میشود. شکل برگزاری جشنوارههای تلویزیونی برگرفته از نمونههای غربی است، لذا این مقاله با نگاهی تطبیقی به تحلیل مراسم اختتامیه دو جشنواره تلویزیونی جامجم و گلدنگلوب میپردازد. این مقاله از روش تحلیل محتوای کیفی بهره میبرد. بخشی از یافتهها نشان میدهد در حالی که در اختتامیه جام جم بیش از همه مقامات سیاسی و مدیران اداری جشنواره بازنمایی و برجسته میشوند، در گلدن-گلوب اثری از حضور مقامات سیاسی دیده نمیشوند و مقامات جشنواره نیز تمایل چندانی به حضور در جلو دوربینها ندارند. در پیوند با گفتمان تلویزیون که از یک سو مبتنی بر سرگرمی و از سوی دیگر متکی به «حال» و رویدادهای جاری جامعه است، مراسم گلدنگلوب نیز ضمن حفظ رویکرد سرگرمی به رویدادهای اصلی جامعه آمریکا واکنش نشان میدهد. این در حالی است که جامجم نه از رویکرد سرگرمی بهره چندانی میبرد و نه به رویدادهای جاری جامعه توجه چندانی دارد. میتوان مدعی شد علیرغم استانداردهای یکسانی که برای برگزاری جشنوارههای فیلم وجود دارد گلدنگلوب بازتابی از ساختار تجاری صنعت فیلم و تلویزیون در آمریکا و جشنواره جام جم بازتابی از ساختار دولتی و انحصاری صنعت تلویزیون در ایران است.
رسایی (1394)، در پژوهشی به بررسی تحلیل محتوای آموزشی و تربیتی فیلمهای تولید شده در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پرداخته است. هدف از اين پژوهش تحلیل محتوای آموزشی و تربیتی فیلمهای تولید شده در كانون پرورش فکری كودكان و نوجوانان است. روش پژوهش مورد استفاده، تحلیل محتوای كمی میباشد. جامعه آماری پژوهش حاضر را كلیه فیلمهای داستانی- زنده و انیمیشن دهههای 50، 60، 70، 80 كانون پرورش فکری كودكان و نوجوانان تشکیل میدهد. حجم نمونه مورد بررسی شامل 80 فیلم از دهههای 50 تا 80 میباشد كه از هر سال دو فیلم يك داستانی و يك انیمیشن به استثنای بعضی سالها انتخاب شده است. برای تحلیل اين فیلمها از آزمون خی دو و جدول توزيع فراوانی استفاده شده است. نتايج به دست آمده از اين تحلیل اينگونه نشان داده است كه محتوای اكثر فیلمهای كانون پرورش فکری كودكان و نوجوانان دارای اهداف آموزشی و تربیتی میباشند. از اهداف آموزشی جنبهی عاطفی بیشتر در فیلمها رعايت شده است و فیلمها بیشتر شامل اين جنبه میباشند. و از اهداف تربیتی اين فیلمها، بیشتر دارای بعد روابط انسانی میباشند و در ساخت اين فیلمها الويت داشتهاند و بیشتر مورد توجه سازندگان اين فیلمها قرار گرفته است. با توجه به اين پژوهش به تولیدكنندگان و سازندگان فیلمهای داستانی و انیمیشن كانون پرورش فکری كودكان و نوجوانان پیشنهاد میشود كه كه در ساخت اين فیلمها به اهداف آموزشی و تربیتی بیشتر توجه شود.
بهپوری (1393) در پژوهشی به بازخورد فیلمسازان به پرورششناسی و پرورش بنیادی فیلمهای ساخته شده برای کودکان ایرانی بنیاد نگرهای این پژوهش سازاییگری است که بر یاریرسانی پیرامون و پیرامونیان به کودکان در فرایند پرورش پافشاری میکند. در این چارچوب، اگر فیلمهایی که برای خردسالان ساخته میشوند پرورشبنیاد یا همسو با پرورش شناختی، عاطفی، و رفتاری آنان نباشند، نمیتوانند آن گونه که باید و شاید به ایشان یاری رسانند و این میتواند زمینهساز دشواریها و کاستیهایی در فرایند پرورشی ایشان شود. واقعیتهای بومی چنین مینمایند که دیگر رسانههای ساخته شده برای خردسالان ایرانی از پرورش بنیادی چندانی برخوردار نیستند. از این روی، نه تنها پیشبینی میشود که فیلمهای ساخته شده برای کودکان هم این چنین هستند، بلکه زمینهساز این ناپرورش بنیادی هم بازخورد سازندگان آنها به پرورششناسی و پرورشیاری است. پژوهشهای پیشین نیز، با همهی کاستیهایی که دارند، یافتههایی دارند که نه تنها از این پیشبینی پشتیبانی میکنند، بلکه زمینهساز این گمانه هم میشوند که هرچه بازخورد فیلمساز به پرورش یاری سازندهتر باشد، فیلمش هم پرورش بنیادتر است. برای آزمودن این گمانه، از میان فیلمهای ساخته شده برای خردسالان، 12 فیلم برگزیده و نگرش شدند تا پرورش بنیادی آنها سنجیده شود. با سازندگان این فیلمها نیز گفتوگو شد تا سازندگی واکنشهای شناختی- عاطفی- رفتاری از پیشآموخته (بازخورد) شان به پرورششناسی و پرورش یاری آشکار شود. نگرشنامه و پرسشنامهی به کارگرفته شده پژوهنده ساخته و از روایی و پایایی بسندهای برخوردارند. پردازش دادههای واژهگانی و شمارهگانی به دست آمده به یافتههایی انجامیده که از گمانهی پژوهشی بالا پشتیبانی میکنند، هر چند که بازخورد گروه فیلمسازان روی همرفته ناسازنده ارزیابی شد و فرآوردههای آنها نیز از پرورش بنیادی چندانی برخوردار نبودند. از میان 12 فیلم نگرش شده، هیچ یک در دستهی «پرورش بنیاد» جای نگرفتند. تنها دو فیلم در دستهی «تا اندازهای پرورش بنیاد» و بیشتر آنها در دستهی «اندکی پرورش بنیاد» جای گرفتند. یکی نیز «ناپرورش بنیاد» بود.
بخارایی (1392) در پژوهشی به مخاطبشناسي کودك و نوجوان در سریالهاي انيميشن تلویزیوني پرداخته است. امروزه تاثير انيميشنها و کارتونهاي تلویزیوني بر رفتار و اعمال کودك و نوجوان بر هيچ کس پوشيده نيست. این قشر مخاطب به دليل شرایط سني، بيش از بزرگسالان تحت تاثير این گونه برنامهها قرار میگيرد. آموزشها، ایدئولوژي، نوع روابط و ... که در این آثار ارائه میشود، به صورت غيرمستقيم بر ناخودآگاه او اثر گذاشته، شخصيتش را شکل میدهد. با توجه به اهميت موضوع، شناخت سليقه و نياز مخاطب کودك و نوجوان ضروري به نظر میرسد. در پژوهش حاضر سعي شده تا براساس نظریات رشد و دیدگاههاي روانشناسي، به ویژه نظریهی یادگيري مشاهدهاي آلبرت بندورا، راه کارهاي مناسب براي ارتقاء این آثار در قالبهاي سرگرمي، جامعهپذیري، تقویت روابط اجتماعي و آموزش مطرح شود. همچنين نوع فرم و محتوایي که در سریال انيميشن تلویزیوني، مناسب این مخاطب است، شناسایي گردد.
گل بابایی و شیرزادی (1392) در پژوهشی به بررسی تاثیر فیلمهای جشنواره رشد بر یادگیری درس علوم دوره راهنمایی پرداختهاند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر بکارگیری و استفاده از فیلمهای جشنواره رشد بر میزان یادگیری و یادداری درس علوم و مقایسه آن با روش سنتی است. جامعه آماری، دانشآموزان پسر دوم راهنمایی شهر ری هستند که با روش نمونهگیری تصادفی ساده، تعداد 35 نفر دانشآموز در گروه آزمایش و 35 نفر هم در گروه گواه قرار گرفتند. نوع تحقیق براساس اهداف، کاربردی و روش تحقیق، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه میباشد. برای تعیین روایی ابزار گردآوری اطلاعات، از نظرات متخصصان و استادان استفاده شد و پایایی آزمون با روش آلفای کرانباخ 83/0 درصد محاسبه شد. نتایج حاصل از تحلیل دادهها همسان بودن گروهها را تایید کرد. یک هفته پس از اجرای تدریس و متغیر مستقل، پس آزمون یادگیری و حدود چهار هفته بعد، پس آزمون یادداری انجام گرفت. برای تحلیل دادهها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد طبق نتایج بین پیش آزمون روشهای معمول و نمایش فیلم رشد؛ بین آزمون یادگیری و یادداری با استفاده از نمایش فیلم رشد با روش سنتی تفاوت معنیداری وجود دارد.
محمدحسنی (1391) در پژوهشی به بررسی تحلیل فیلمهای آموزشی جشنواره بینالمللی رشد از منظر تفکر انتقادی پرداخته است. وی بیان میکند که عصر جدید به همراه تحولات بسیار خود، چهره ارتباط در جهان را دستخوش دگرگونیهای بسیاری کرده است. دنیای آموزش نیز، تحت تاثیر این تحولات برای همگام شدن با پیشرفتهای نوین به پیکاری رو به جلو قدم گذاشته است. یکی از این قدمها، تلاش متصدیان تعلیم و تربیت برای استفاده از رسانههای جدید در انتقال مفاهیم آموزشی است. اینکه رسانهی فیلم تا چه اندازه میتواند به عنوان حامل پیامهای مهم آموزشی، موثر باشد، تلاش تحقیق حاضر بوده تا با بررسی عملکرد فیلمسازان جشنواره رشد مشخص کند به چه میزان این فیلمها در انتقال مفهوم تفکر موفق عمل کردهاند. جامعه آماری این تحقیق را تمامی فیلمهای چهل و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم رشد (چلچله) تشکیل داده که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی ساده تعداد بیست فیلم انتخاب و بعد از تعیین خرده مهارتهای تفکر انتقادی از طریق چک لیست محقق ساخته میزان وجود این مؤلفهها در سکانسهای فیلم مورد بررسی قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی (شامل کمترین، بیشترین، میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (T مستقل تک گروهی) استفاده شد. نتایج نشان داد که عملکرد فیلمها در انتقال مفهوم تفکر انتقادی نسبتا مطلوب بوده است. از میان خرده مهارتهای تفکر انتقادی، بیشترین امتیاز متعلق به مهارت «فراشناخت» و کمترین امتیاز متعلق به مهارت «استدلال کردن» بود است. در خرده مهارتهای سوال کردن، ارتباط دادن و فراشناخت تفاوت معنادار میباشد و در خرده مهارتهای تحلیل کردن، ارزشیابی، استدلال، کاربرد واژگان انتقادی و استفاده از تکنیک نتیجه باز تفاوت معنادار نمیباشد.
خلاصه نتایج پژوهشهای داخلی در جدول (1) بیان شده است.
جدول 1- خلاصه نتایج مربوط به پژوهشهای داخلی
محقق/سال | عنوان | نتایج |
اکبرزاده جهرمی (1397) | نقش جشنوارههای فیلم در سیاستگذاری فرهنگی تحلیل محتوای کیفی جشنواره تلویزیونی جام جم و جوایز گلدنگلوب | وی اشاره میکند که خاستگاه جشنوارههای فیلم غرب است، اما با گسترش فرهنگ غرب این نوع جشنواره به پدیدهای جهانی بدل شده است. این مقاله از منظر سیاستگذاری فرهنگی به جشنوارههای تلویزیونی در ایران توجه میکند. |
رسایی (1394) | تحلیل محتوای آموزشی و تربیتی فیلمهای تولید شده در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان | محتوای اكثر فیلمهای كانون پرورش فکری كودكان و نوجوانان دارای اهداف آموزشی و تربیتی میباشند. |
بهپوری (1393) | بازخورد فیلمسازان به پرورششناسی و پرورشبنیادی فیلمهای ساخته شده برای کودکان ایرانی | اگر فیلمهایی که برای خردسالان ساخته میشوند، پرورش بنیاد یا همسو با پرورش شناختی، عاطفی، و رفتاری آنان نباشند، نمیتوانند آن گونه که باید و شاید به ایشان یاری رسانند و این میتواند زمینهساز دشواریها و کاستیهایی در فرایند پرورشی ایشان شود. |
بخارایی (1392) | مخاطب شناسي کودك و نوجوان در سریالهاي انيميشن تلویزیوني پروژه عملي: ساخت فيلم کودکانه | بر اساس نظریات رشد و دیدگاههاي روانشناسي، به ویژه نظریهی یادگيري مشاهدهاي آلبرت بندورا، راه کارهاي مناسب براي ارتقاء این آثار در قالبهاي سرگرمي، جامعهپذیري، تقویت روابط اجتماعي و آموزش مطرح شود. همچنين نوع فرم و محتوایي که در سریال انيميشن تلویزیوني، مناسب این مخاطب است، شناسایي گردد. |
گل بابایی و شیرزادی (1392) | تاثیر فیلمهای جشنواره رشد بر یادگیری درس علوم دوره راهنمایی | طبق نتایج بین پیش آزمون روشهای معمول و نمایش فیلم رشد؛ بین آزمون یادگیری و یادداری با استفاده از نمایش فیلم رشد با روش سنتی تفاوت معنیداری وجود دارد. |
محمدحسنی (1391) | تحلیل فیلمهای آموزشی جشنواره بینالمللی رشد از منظر تفکر انتقادی | عملکرد فیلمها در انتقال مفهوم تفکر انتقادی نسبتا مطلوب بوده است. از میان خرده مهارتهای تفکر انتقادی، بیشترین امتیاز متعلق به مهارت «فراشناخت» و کمترین امتیاز متعلق به مهارت «استدلال کردن» بود است. |
پیشینه پژوهشهای انجام شده در جهان
کاراکاس و سارگلو1 (2012) در پژوهشی، نقش تماشای پویانمایی در کمکرسانی به بالندگی تواناییهای فهمیدن و اندیشیدن را در کودکان پیش دبستانی بررسی کرد و دریافت که تماشای پویانمایی، به توانایی داستان گویی کودکان یاری رسانده است و تمرکز و آفرینندگی را افزاش داده است. در این پژوهش، بیست و یک کودک دختر و پسر، هم زمان و یا پس از تماشای پویانماییهایی که پژوهشگر آنها را مناسب با سطح بالندگی تنی و فراتنی کودکان دانستهاند، نگرش شدند. براساس این نگرش، تاثیرات و واکنشهای کودکان به این پویانماییها بررسی شد. افزون بر این، با استفاده از پرسشنامههایی، بازخورد آموزش یاران این کودکان نیز، نسبت به یاری رسان بودن این پویانماییها سنجش شد. اما مشخص نیست که بازخورد آموزش یاران به یاری رسانی پویانماییها چه جایگاهی در بنیاد نگرهای دارد. سنجش این بازخوردها در صورتی کمک کننده است که نگره، آن را ملاکی پذیرفتنی برای بهبود پرورش کودکان بداند. حال آنکه صرف نگرش کودکان همزمان و پس از تماشای پویانماییها نیز، نمیتواند گویای بهبود تواناییهای اندیشیدن آنها باشد. برای چنین نتیجهگیریایی، چه بسا بهتر بود که از روش آزمایشی و مقایسهی دو گرو آزمایش و گواه و آزمودن پیش و پس از تماشای پویانماییها بهره گرفته میشد. البته انتخاب روش پژوهش و سازهها به بنیادنگرهای پژوهش برمیگردد که با توجه به عنوان نشدن آن در این پژوهش، داوری راستی یا ناراستی روش آن، امکانپذیر نیست.
گوکچه آرسلان2 (2010)، تاثیر پویانماییها و فیلمهایی که برای کودکان ساخته میشود را بر بالندگی جنسی بینندگان خردسالشان بررسی کرده است. یافتههای این پژوهش که با روش تحلیل محتوای برخی از فیلمها و پویانماییهای کودکانه انجام گرفت، نشان داد که این ساختهها، الگوهای قالبی از جنسیت ارائه میدهند. کودکان با دیدن این ساختهها از طریق یادگیری اجتماعی، الگوگیری و تقویت ناخواسته تفاوتهای جنسیتی را میآموزند. اما این الگودهی با واقعیت همخوان نیست در این ساختهها تعداد زنان نسبت به مردان بسیار کم است و زنان به نمایش درآمده نیز کارهای کم اهمیت را انجام میدهند. پژوهشگر این امر را عاملی برای بدپروری خردسالان بیننده در زمینهی بالندگی جنسی دانسته و فیلمها و پویانماییها را یاریرسان نمیداند. با وجود قابل توجه بودن یافتههای این پژوهش، عنوان آن، کمی گمراه کننده است و از آنجا که در این عنوان از تاثیر فیلمها و پویانماییها بر کودکان نام برده شده است، این تصور را ایجاد میکند که روش پژوهش، آزمایشی بوده در حالی که به ارزشیابی فیلمها و پویانماییها پرداخته شده است.
لپرایس و وینریچ3 (2010)، در تحقیق به مطالعه فیلمهای علمی-تخیلی بر علاقه دانشآموزان بر جامعه پرداختهاند. در این تحقیق سعی شده است بر کاربرد فیلمها با رو ش زمینهیابی پرداخته شده است.پس از نمایش فیلمها به تاثیر فیلمها با استفاده از پرسشنامه اقدام شده است. نتیجه بدست آمده نشان میدهد که علاقه و تحلیل دانشآموزان در مسائل مورد نظر مثبت بوده است. در نتیجهگیری ذکر شده است که که آنها با انتخاب فیلمهای علمی و تخیلی به دنبال شبیهسازی علایق دانشآموزان بودهاند تا آنها را به تفکر انتقادی در مورد مفاهیم علمی تشویق کنند.
شرام4 (2006) در پژوهشی که در مورد پویانمایی انجام داده است به اين نتیجه رسیده است كه فیلم پويانمايی به آسانی میتواند باعث تفريح، سرگرمی، انبساط خاطر و فراغت كودكان شود و به آنها فرصت میدهد كه عالم خیال، در داستانها و حوادث شورانگیز و پر دلهره سهمی داشته باشند و نقش ايفا نمايند. فیلمهای پويانمايی به آنها فرصت میدهد كه خود را با مردم جالب و دوستداشتنی همانند سازند، از مسائل و مشکلات واقعی زندگی بگريزند و در تمام لذايذی كه يك وسیله تفريحی میتواند در اختیار آنها قرار دهد، سهیم شوند. بنابراين میتوان قدرت تخیل كودک را به كمك فیلم پويانمايی پرورش داد.
در جدول (2)، خلاصه نتایج پژوهشهای خارجی گردآوردی شده است.
جدول 2- خلاصه نتایج مربوط به پژوهشهای خارجی
محقق/سال | عنوان | نتایج |
کاراکاس و سرگلو (2012) | نقش تماشای پویانمایی در کمکرسانی به بالندگی تواناییهای فهمیدن و اندیشیدن را در کودکان پیش دبستانی | تماشای پویانمایی، به توانایی داستانگویی کودکان یاری رسانده و تمرکز و آفرینندگی را افزاش میدهد. همچنین، با استفاده از پرسشنامههایی، بازخورد آموزش یاران این کودکان نیز، نسبت به یاری رسان بودن این پویانماییها سنجش شد |
گوکچه آرسلان (2010) | تاثیر پویانماییها و فیلمهای مختص کودکان بر بالندگی جنسی بینندگان خردسالشان | فیلمهای مختص کودکان، الگوهای قالبی از جنسیت ارائه میدهند. کودکان با دیدن این ساختهها، از طریق یادگیری اجتماعی، الگوگیری و تقویت ناخواسته، تفاوتهای جنسیتی را میآموزند. اما این الگودهی با واقعیت همخوانی ندارد. در این ساختهها تعداد زنان نسبت به مردان بسیار کم است و زنان به نمایش درآمده نیز کارهای کم اهمیت را انجام میدهند. |
لپرایس و وینریچ (2010) | مطالعه فیلمهای علمی-تخیلی بر علاقه دانشآموزان بر جامعه | علاقه و تحلیل دانشآموزان در مورد فیلمهای علمی و تخیلی مثبت است. لذا آنها با انتخاب فیلمهای علمی و تخیلی به دنبال شبیهسازی علایق دانشآموزان بودهاند تا دانشآموزان را به تفکر انتقادی در مورد مفاهیم علمی تشویق کنند. |
شرام (2006) | تاثیر پویانمایی برای رفتار کودکان | فیلم پويانمايی به آسانی میتواند باعث تفريح، سرگرمی، انبساط خاطر و فراغت كودكان شود. و به آنها فرصت میدهد كه عالم خیال، در داستانها و حوادث شورانگیز و پر دلهره سهمی داشته باشند و نقش ايفا نمايند. |
روش پژوهش
پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است، چرا که پژوهش بيش از هر چيز، به دنبال دستيابی به يک هدف عملی و توسعه دانش کاربردی در زمينه موضوع مورد نظر است. از نظر نحوه گردآوري اطلاعات، اسنادی با استفاده از مطالعات کتابخانهای و استفاده از سایتهای معتبر علمی و روش ميداني با بهرهگیری از پیمایش در قالب تکنیک پرسشنامه است و از لحاظ كنترل متغيرها غير آزمايشي است، به عبارتی در پژوهش حاضر، تحلیل محتوای فرهنگی فیلمهای اکران شده در جشنواره بینالمللی فیلم رشد در سال 1397 همانگونه که هست، توصیف میشود و متغیرها مورد دستکاری قرار نمیگیرند. همچنین این پژوهش در زمره پژوهشهای توصیفی است، چرا که صرفاً برای شناخت بیشتر شرایط موجود یا یاری دادن به فرایند تصمیم است.
در این تحقيق، محقق به دنبال تحلیل محتوای فرهنگی فیلمهای اکران شده در جشنواره بینالمللی فیلم رشد در سال 1397 است. لذا محقق فيلمهاي برگزیده جشنواره فيلم کودك و نوجوان را که در واقع نشان از فيلم برای کودکان است، مد نظر قرار داده است. در واقع هدف بررسی فیلمهای جشنواره با توجه به رسالتی که برعهده دارد میباشد.
روش تحليل محتواي کمی، روشي کاربردي براي این تحقيق محسوب میشود. بنابراین در این تحقيق با استفاده از روش تحليل محتواي کمی با رویکرد نشانهشناسی و استخراج نشانهها در فیلم توسط داوران جشنواره درصدد پاسخگویي به سؤالات اقدام گردید.
واحدهاي تحليل، چيزها یا افرادي هستند که در تحقيقات علوم اجتماعي مطالعه و مورد بررسي واقع میشوند (رضواني، 1389). از آنجایی که هدف مطالعه و تحليل فيلمهاي کودك از نظر نقش و جایگاه کودك است، بنابراین واحد تحليل فيلمهاي کودك میباشد. واحدهاي ثبت، عناصري از محتوا هستند که در فرآیند کدگذاري طبقهبندي خواهند شد. واحد ثبت واحدي اساسي در تحليل محتواست که ممکن است با واحدهاي نمونهگيري یکي باشد (رایف، 1385) که در این پژوهش، هر سکانس یک واحد ثبت به شمار میرود.
قلمرو موضوعی پژوهش، محتوای فرهنگی، علمی، تربیتی و آموزشی فیلمهای اکران شده در جشنواره بینالمللی فیلم رشد در سال 1397 است. همچنین قلمرو زمانی پژوهش، چهل و هشتمین جشنواره بینالمللی فیلم رشد (سال 1397) میباشد. جامعه آماری فیلمهای مورد مطالعه را فیلمهای کودک و نوجوان تشکیل میدهد. بر همین اساس، فیلمهای برای مخاطبین دورههای اول ابتدایی، دوم ابتدایی، اول متوسطه و دوم متوسطه انتخاب شدهاند. جامعه آماری برای تحلیل کمی پژوهش و ارزیابی نمایش گویههای پژوهش در فیلمها را داوران و صاحبنظران جشنواره بینالمللی فیلم رشد تشکیل میدهند.
يافتهها
در این بخش، به بررسی اطلاعات جمعآوری شده با هدف پاسخ به چهار پرسش اصلی پژوهش با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی پرداخته میشود. بدین منظور، با توجه به فیلمهای مورد بررسی، پرسشنامهای شامل گویههای مربوط به بعدهای فرهنگی، علمی، تربیتی و آموزشی طراحی شده و توسط پانزده نفر از داوران جشنواره پاسخ داده شده است.
سوال اول پژوهش: توجه به بعد فرهنگی محتوای فیلمهای چهل و هشتمین دوره جشنواره رشد در سال 97 چگونه است؟
برای بررسی بعد فرهنگی فیلمهای جشنواره، یازده گویه طراحی شده است. جدول (3)، خلاصه بررسی گویههای مربوط به بعد فرهنگی محتوای فیلمهای جشنواره فیلم رشد دوره چهل و هشتم در سال 97 را نشان میدهد.
جدول 3- خلاصه بررسی گویههای مربوط به بعد فرهنگی محتوای فیلمهای چهل و هشتمین دوره جشنواره رشد در سال 97
گویه | خیلی کم | کم | متوسط | زیاد | خیلی زیاد | |||||||||||||||||
فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | |||||||||||||
1 | نمایش میزان وجدان کار | 1 | 7 | 2 | 13 | 3 | 20 | 8 | 53 | 1 | 7 | |||||||||||
2 | نمایش میزان خوشبینى و امید نسبت به اوضاع آینده کشور | - | - | 2 | 13 | 5 | 33 | 7 | 47 | 1 | 7 | |||||||||||
3 | نمایش میزان پایبندى به موازین عقلى و دورى از خرافات | - | - | - | - | 4 | 27 | 5 | 33 | 6 | 40 | |||||||||||
4 | نمایش نمادها و عناصر فرهنگی (اماکن باستانی، تاریخی و مذهبی) | - | - | - | - | 6 | 40 | 7 | 47 | 2 | 13 | |||||||||||
5 | نمایش مراسم سنتی ملی (یلدا، چهارشنبه سوری و عید نوروز، عید پاک، سال نو میلادی، کریسمس) | 1 | 7 | 1 | 7 | 9 | 60 | 3 | 20 | 1 | 7 | |||||||||||
6 | نمایش مراسم سنتی دینی-مذهبی (عید فطر، عید قربان، عاشورا، محرم، اربعین، رمضان، عشای ربانی ...) | 1 | 7 | 2 | 13 | 7 | 47 | 4 | 27 | 1 | 7 | |||||||||||
7 | نمایش رشد و بالندگی انسانها | - | - | 1 | 7 | 3 | 20 | 8 | 53 | 3 | 20 | |||||||||||
8 | نمایش عدالت اجتماعی و اقتصادی | - | - | 2 | 13 | 6 | 40 | 7 | 47 | - | - | |||||||||||
9 | نمایش انتفاع انسانیت | 2 | 13 | 7 | 47 | 4 | 27 | 2 | 13 | - | - | |||||||||||
10 | نمایش ایجاد روابط انسانی | - | - | 1 | 7 | 2 | 13 | 8 | 53 | 4 | 27 | |||||||||||
11 | نمایش ایجاد دنیایی آباد و آزاد | - | - | 3 | 20 | 7 | 47 | 4 | 27 | 1 | 7 |
با توجه به جدول (3)، میتوان گفت که:
- در گویههای نمایش میزان وجدان کار، نمایش میزان خوشبینی و امید، نمایش نمادها و عناصر فرهنگی، نمایش رشد و بالندگی انسانها، نمایش عدالت اجتماعی و اقتصادی و نمایش ایجاد روابط انسانی بیشترین فراوانی مربوط به گزینه زیاد است.
- در گویه میزان پایبندی به موازین عقلی و دوری از خرافات بیشترین فراوانی مربوط به گزینه خیلی زیاد است.
- در گویههای نمیایش مراسم سنتی-ملی و نمایش مراسم سنتی-دینی و گویه نمایش ایجاد دنیایی آزاد و آباد بیشترین فراوانی مربوط به گزینه متوسط است.
- در مورد گویه انتفاع انسانیت بیشترین فراوانی مربوط به گزینه کم است.
سوال دوم پژوهش: توجه به بعد علمی محتوای فیلمهای چهل و هشتمین دوره جشنواره رشد در سال 97 چگونه است؟
برای بررسی بعد علمی فیلمهای جشنواره، هفت گویه طراحی شده است. جدول (4)، خلاصه بررسی گویههای مربوط به بعد علمی محتوای فیلمهای جشنواره فیلم رشد دوره چهل و هشتم در سال 97 را نشان میدهد.
گویه | خیلی کم | کم | متوسط | زیاد | خیلی زیاد | ||||||
فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | ||
1 | نمایش تکوین و تعالی جنبههای انسانی هویت دانشآموزان برای تقویت روابط حق محور با همه انسانها در سراسر جهان | - | - | 4 | 27 | 2 | 13 | 6 | 40 | 3 | 20 |
2 | مسئولیتپذیری همهجانبه | - | - | 3 | 20 | 2 | 13 | 4 | 47 | 3 | 20 |
3 | روحیه کارآفرینی | - | - | - | - | 4 | 27 | 5 | 33 | 6 | 40 |
4 | مشارکت اجتماعی و داشتن روحیه جمعی و مهارت موردنیاز جامعه | - | - | 2 | 13 | 5 | 33 | 7 | 47 | 1 | 7 |
5 | پایداری و پاسداری از حریم و ارزش انسانی | - | - | 1 | 7 | 3 | 20 | 7 | 47 | 4 | 27 |
6 | نوع دوستی | - | - | 1 | 7 | 2 | 13 | 6 | 40 | 6 | 40 |
7 | نمایش عدم تجسس و سوء ظن | 1 | 7 | 1 | 27 | 5 | 33 | 4 | 27 | 1 | 7 |
با توجه به دادههای جدول (4)، ملاحظه میشود که:
- در گویههای تکوین و تعالی جنبههای انسانی هویت دانشآموزان، مسئولیتپذیری همهجانبه، مشارکت اجتماعی و روحیه جمعی، پایداری و پاسداری از حریم و ارزش انسانی بیشترین فراوانی مربوط به گزینه زیاد است.
- در گویه روحیه کارآفرینی بیشترین فراوانی مربوط به گزینه خیلی زیاد است.
- در گویه عدم تجسس و سوء ظن بیشترین فراوانی مربوط به گزینه متوسط است.
- در گویه نوع دوستی گزینههای زیاد و خیلی زیاد هر دو در جایگاه بیشترین فراوانی قرار دارند.
سوال سوم پژوهش: توجه به بعد تربیتی محتوای فیلمهای چهل و هشتمین دوره جشنواره رشد در سال 97 چگونه است؟
برای بررسی بعد تربیتی فیلمهای جشنواره، هشت گویه طراحی شده است. جدول (5)، خلاصه بررسی گویههای مربوط به بعد تربیتی محتوای فیلمهای جشنواره فیلم رشد دوره چهل و هشتم در سال 97 را نشان میدهد.
جدول 5- خلاصه گویههای مربوط به بعد تربیتی محتوای فیلمهای چهل و هشتمین دوره جشنواره رشد در سال 97
گویه | خیلی کم | کم | متوسط | زیاد | خیلی زیاد | ||||||
فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | ||
1 | نمایش میزان پاىبندى به قانون | - | - | 4 | 27 | 3 | 20 | 5 | 33 | 3 | 20 |
2 | نمایش آشنایی و یادگیری ارزشهای خانواده و اجتماع | - | - | 1 | 7 | 3 | 20 | 4 | 27 | 4 | 47 |
3 | نمایش احساس مسئوليت والدين نسبت به فرزندان | - | - | 1 | 7 | 4 | 27 | 4 | 27 | 6 | 40 |
4 | نمایش آشنایی و یادگیری نقش؛جایگاه، حقوق و مسئولیتهای خانوادگی و اجتماعی | - | - | 1 | 7 | 6 | 40 | 4 | 27 | 4 | 27 |
5 | نمایش رعایت حقوق شهروندی | - | - | 1 | 7 | 9 | 60 | 4 | 27 | 1 | 7 |
6 | نمایش نظم اجتماعی | - | - | 1 | 7 | 11 | 73 | 3 | 20 | - | - |
7 | نمایش آشنایی قوانین و مقررات | 1 | 7 | 1 | 7 | 6 | 40 | 7 | 47 | - | - |
8 | نمایش احترام به مالکی مادی و معنوی | 1 | 7 | 3 | 20 | 5 | 33 | 6 | 40 | - | - |
اطلاعات مندرج در جدول (5) نشان می دهد که:
- در گویههای نظم اجتماعی، رعایت حقوق شهروندی، آشنایی با نقش، جایگاه، حقوق و مسئولیتهای خانوادگی و اجتماعی بالاترین فراوانی مربوط به گزینه متوسط است.
- در گویههای احترام به مالکی مادی و معنوی، آشنایی با قوانین و مقررات و میزان پایبندی به قانون بیشترین فراوانی مربوط به گزینه زیاد است.
- در گویههای آشنایی ارزشهای خانواده و اجتماع و احساس مسئولیت والدین نسبت به فرزندان گزینه خیلی زیاد، بیشترین فراوانی را دارد.
سوال چهارم پژوهش: توجه به بعد آموزشی محتوای فیلمهای چهل و هشتمین دوره جشنواره رشد در سال 97 چگونه است؟
برای بررسی بعد آموزشی فیلمهای جشنواره، یازده گویه طراحی شده است. جدول (6)، خلاصه بررسی گویههای مربوط به بعد آموزشی محتوای فیلمهای جشنواره فیلم رشد دوره چهل و هشتم در سال 97 را نشان میدهد.
گویه | خیلی کم | کم | متوسط | زیاد | خیلی زیاد | ||||||
فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | فراوانی | درصد | ||
1 | مهارتآموزی | - | - | 3 | 20 | 3 | 20 | 3 | 20 | 6 | 40 |
2 | نمایش آگاهی از تحولات و نوآوریهای علمی | - | - | 2 | 13 | 5 | 33 | 7 | 47 | 1 | 7 |
3 | نمایش رابطه مناسبسازی و فرهنگسازی حضور توانخواهان (معلولان) و نحوه تعامل با آنها | - | - | 5 | 33 | 4 | 27 | 4 | 27 | 2 | 13 |
4 | نمایش بهرهمندي هوشمندانه از فناوریهای نوين در نظام تعلیم و تربيت | - | - | 6 | 40 | 6 | 40 | 3 | 20 | - | - |
5 | نقش نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی و خانواده در رشد و تعالی کشور | - | - | 3 | 20 | 4 | 27 | 6 | 40 | 2 | 13 |
6 | نمایش اشتراک گذاشتن دانش با بهرهگیری از فناوریهای ارتباطی | 2 | 13 | 5 | 33 | 3 | 20 | 5 | 33 | - | - |
7 | نمایش نوآوری و خلاقیت | - | - | 1 | 7 | 12 | 80 | 1 | 7 | 1 | 7 |
8 | نمایش دستاوردهای علمی در قالب محتوای داستانی | - | - | 3 | 20 | 6 | 40 | 5 | 33 | 1 | 7 |
9 | نمایش وسایل آموزشی در جهت کارایی بهتر دانشآموزان | - | - | 6 | 40 | 4 | 27 | 5 | 33 | - | - |
نتایج به دست آمده از جدول (6) در توصیف گویههای بعد آموزشی نشان میدهد که:
- گویه مهارتآموزی در گزینه خیلی زیاد، بیشترین فراوانی را دارد.
- در گویههای آگاهی از تحولات و نوآوریهای علمی و نقش نظام تعلیم و تربیت رسمی در رشد کشور گزینه زیاد، بیشترین فراوانی را دارد.
- در گویههای خلاقیت و نوآوری و دستاوردهای علمی در قالب محتوای داستانی گزینه متوسط، بالاترین فراوانی را دارد.
- گویههای رابطه متناسبسازی و فرهنگسازی حضور توانخواهان و وسایل آموزشی در کارایی بهتر دانشآموزان در گزینه کم، بیشترین فراوانی را دارند.
- در گویه استفاده هوشمندانه از فناوریهای نوین در نظام تعلیم و تربیت گزینههای کم و متوسط هر دو فراوانی یکسانی دارند.
- در گویه اشتراک دانش با بهرهگیری از فناوریهای ارتباطی گزینههای کم و زیاد فراوانی بالاتر و یکسانی دارند.
تحلیل آماری متغیرهای پژوهش در جدول (7) گردآوری شده است. ارزیابی 35 گویه در بعدهای فرهنگی، علمی، آموزشی و تربیتی با همکاری 15 نفر از داوران و کارشناسان جشنواره رشد صورت گرفته است.
جدول 7- تحلیل آماری متغیرهای پژوهش
بعد | فرهنگی | علمی | آموزشی | تربیتی |
تعداد پاسخدهندگان | 15 | 15 | 15 | 15 |
میانگین | 87/37 | 80/28 | 28 | 87/25 |
انحراف استاندارد | 36/7 | 28/5 | 02/6 | 70/5 |
کمترین (حد پایین) | 23 | 18 | 15 | 15 |
بیشترین (حد بالا) | 49 | 40 | 36 | 33 |
با توجه به نتایج جدول فوق، میانگین نظرات داوران در عاملهای فرهنگی، علمی، آموزشی و تربیتی به ترتیب در حدود 38، 29، 28 و 26 بوده است. در نتیجه، توجه به عامل فرهنگی در این فیلمها بیشتر از موارد دیگر بوده است. همچنین، نمایش ابعاد علمی، آموزشی و تربیتی در سطحی تقریباً یکسان در این فیلمها به تصویر کشیده شدهاند.
جدول (8)، مقایسهای بین نتایج این پژوهش و نتایج سایر پژوهشهای انجام شده در زمینهی تحلیل محتوای فرهنگی، دینی و اجتماعی فیلمها را نشان میدهد. با توجه به این جدول، مشخص است که در هر یک از پژوهشهای پیشین، تعداد محدودی از شاخصهای فرهنگی، دینی و یا اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفته است؛ حال آنکه این پژوهش، با دید وسیعتری به بررسی شاخصهای فرهنگی، علمی، آموزشی و تربیتی در فیلمهای کودک و نوجوان جشنواره رشد پرداخته است.
جدول 8- مقایسهی نتایج این پژوهش با نتایج سایر پژوهشهای مرتبط
محقق/سال | عنوان | نتایج |
سروستان و همکاران (1398) | چالشهای پیشروی فیلمهای دینی در سینمای ایران: مطالعه موردی فیلم سینمایی "رستاخیز" | یکی از دلایل نرسیدن کنشگران دخیل در سرنوشت فیلم رستاخیز به تفاهم بر سر اکران فیلم، نبود کنش راهبردی در اظهارات کنشگران حاکم است. لذا، عقلانیت ارتباطی در اظهارات آنها وجود نداشته و منجر به تعامل کنشگران به منظور رسیدن به تفاهم نمیشود. |
بشیر و جواهری (1396) | تحلیل انیمیشنهای هالیوودی با رویکرد تربیتی | با بررسی محتوای شش انیمیشن معروف هالیوودی، 26 مفهوم تربیتی استخراج شده و به سه سطح تقسیم شدهاند. از مهمترین مفاهیم یافت شده میتوان به نسبیت در ارزشها، تقدسزدایی، تاکید بر جایگاه مهم خانواده، درونی بودن رشد و پیشرفت، لزوم باور به کاری که باید انجام شود و ... اشاره کرد. |
بخشی و اعظم کاری (1394) | بررسی نیمرخ مؤلفههای دینداری و تاثیرپذیری دینی مخاطبان فیلمهای جشنواره رویش 4 | فیلمهای جشنواره رویش 4 بیشتر به فیلمهای معناگرا نزدیک بوده تا آنچه از یک فیلم دینی انتظار میرود. بیشترین تاثیرگذاری مربوط به وجه تاثیرگذاری احساس معنوی فیلمها میباشد. لذا، شاید توجه زیاد بر ایجاد احساس و تجربه دینی، موجب غفلت از سایر ابعاد تاثیرگذاری دینی مانند تقویت باورها و اعتقادات یا افزایش گرایش و نگرش فرد به انجام مناسک دینی و ... شده است. |
جعفری باغ خیراتی و همکاران (1393) | تاثیر آموزش خوشبینی از طریق نمایش فیلم بر کفایت اجتماعی دانشآموزان | نتایج این مطالعه نشان میدهد که بعد از نمایش فیلم برای گروه مداخله، میانگین نمرات آنها افزایش پیدا کرده و خوشبینی میتواند باعث افزایش کفایت اجتماعی دانشآموزان و در نتیجه، باعث تاثیرگذاری در روند تحصیلی، اجتماعی و خانوادگی آنها شود. |
محمدی مهر و بیچرانلو (1391) | رویکرد فیلمهای ایرانی برگزیده شده در جشنوارههای بینالمللی به مسائل اجتماعی ایران | بررسی 20 فیلم ایرانی برندهی جایزه در جشنوارههای کن، برلین و ونیز نشان میدهد که 3/12 درصد صحنهها، محدودیت اجتماعی زنان و دختران را نشان داده و در 6/6 درصد، ناهنجاریهای اجتماعی بازنمایی شده است. رویکرد 15 فیلم به مسائل اجتماعی، انتقادی-اصلاحی بوده و در 3 فیلم، مؤلفههای سیاهنمایی به طور کامل دیده میشود. |
سرخوش و مرادی (1388) | تحلیل محتوای اجتماعی آثار مسعود کیمیایی و داریوش مهرجویی | نتایج پژوهش این فرضیهها را تایید میکنند که (الف) ظهور مردسالاری را زنان مدیریت میکنند. (ب) در سینمای پس از انقلاب ایران، به جای روابط دوستانه بین بازیگران و کارگردانان، روابط کاری و رسمی حاکم شده است. |
این پژوهش | تحلیل محتوای فرهنگی فیلمهای اکران شده در جشنواره بینالمللی فیلم رشد در سال 1397 (مورد مطالعه: جشنواره فيلم کودك و نوجوان) | نتایج به دست آمده نشان میدهد که توجه به نمایش شاخصهای فرهنگی در فیلمهای جشنواره فرهنگی با میانگین 38 از دغدغههای فیلمسازان جشنواره بوده و سایر شاخصهای علمی، آموزشی و تربیتی کمتر در فیلمها به نمایش در آمدهاند. |
بحث، تفسیر و نتيجهگيری
جشنواره بینالمللی فیلم رشد به عنوان یکی از قدیمیترین گردهمایی اهالی هنر سینما در ایران است که میان مخاطبان خاص خود یعنی دانشآموزان، معلمان و فعالان عرصهی تعلیم و تربیت و سایر علاقمندان برگزار میشود. اين جشنواره با هدفهای آموزشی و تربیتی، نشان میدهد که هنر هفتم به عنوان آخرین و پر مخاطبترین هنر توانسته در طول صد سال اخیر عرصههای علمی، آموزشی و تربیتی را نیز درنوریده و از آن خود کرده و به عنوان یک رسانهی آموزشی نیز عمل نماید. فراخوانهايي كه از طريق دبيرخانه اين جشنواره ارائه ميشود، هر ساله تعداد زيادي فيلمهاي آموزشي و تربيتي مرتبط با موضوع و اهداف جشنواره را جذب كرده و وارد سيستم آموزشي میكند.
از شاخصهای مهم برگزاری جشنواره فیلم رشد، آمادهسازی و فرصتآفرینی برای دانش آموزان، دانشجوی معلم و فرهنگی معلم هنرمند در عرصه فیلمسازی میباشد. لذا به جهت تقویت، توانمندسازی و توسعه آنها میبایست علاوه بر تشویق آنها، به نقد کارهایشان در این عرصه نیز توجه داشت. از آنجایی که عدم تحمل نقد سازنده، یک سنت همیشگی و تکراری است که در این عرصه ریشه دوانده، لذا باید این سنتها شکسته شده و بستر نقد و بررسی باز گردد. باید با تشکیل کارگاهای آموزشی و گروههای هدفمند برای تولید و ساخت فیلمهای بهتر در زمینههای علمی، تربیتی و فرهنگی نیز اقدام نمود؛ چرا که کار هنر نیازمند حمایت و هدایت میباشد.
نتایج این پژوهش حاکی از توجه ویژهی جشنواره فیلم کودک و نوجوان رشد به مقوله مطالبات فرهنگی بوده و محورهای علمی، آموزشی و تربیتی فیلمها در جایگاههای بعدی قرار دارند. فرهنگ به عنوان شاکله بنیادین جامعه، نقش بی بدیلی در هدایت جامعه به سوی اهداف مترقی ایفا میکند و در واقع، هویت معنوی یک ملت را معین میکند. لذا توجه فیلمسازان به این حوزه را باید قدر دانست. همچنین، هنرمندان و متولیان امر باید در راستای توجه به سایر ابعاد علمی، آموزشی و تربیتی فیلمها قدمهای مؤثرتری برداشته و نمایش این شاخصها را در فیلمهای جشنواره بیشتر لحاظ نمایند.
در نهایت، با توجه به اهمیت ابعاد چهارگانه مورد سوال پژوهش و به جهت ارتقاي كيفيت برگزاري جشنواره و شيوههاي معنوي حمايت از آثار برگزيده پیشنهادات زیر ارائه میگردند:
- دعوت از کارگردانان معروف و متخصص در حوزه فیلم کودک و نوجوان.
- استفاده بیشتر از آثار ادبی برجسته و مفاخر هزاران ساله ادب فارسی.
- بهرهگیری از موسیقی در آثار.
- انتخاب موضوعات مرتبط با جشنواره.
- بهرهگیری از معلمان و دانشآموزان در جهت اتقاء محتوای فیلمها.
- حمایت مادی و معنوی از تولیدکنندگان.
- استفاده از فیلمهاي جشنواره در مدرسه در طول سال
- تخصص بودجه مناسب.
- تلاش به افزایش نمایش ابعاد آموزشی، تربیتی و فرهنگی در فیلمهای جشنواره.
- تشویق سازندگان آثار برتر با حمایت مالی و معنوی جهت تولید آثار فاخر.
- زمان مناسب و تبلیغات کافی.
- ادامه فعالیت كميته ارزشيابي به منظور هدايت مديران و سياستگذاران در تصميمگيريها.
- تخصیص امكانات مالي بيشتر به کمیته ارزشيابی.
منابع
آذین، جبار (1387). نقد سینمای کودک و نوجوان: سینمای کودک و نوجوان در بوتهی نقد کودکان و نوجوانان در فیلمهای ایرانی (بخش ششم و آخر)، مجله نقد سینما. دوره 61، شماره 11.
اکبرزاده جهرمی، سید جمالالدین (1397). نقش جشنوارههای فیلم در سیاستگذاری فرهنگی تحلیل محتوای کیفی جشنواره تلویزیونی جام جم و جوایز گلدنگلوب، فصلنامه انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، دوره 14، شماره 53.
اکبرلو، منوچهر، جهانگیریان، عباس و فروهر، ژاله (1384). چرا سینما به اقتباس ادبی روی میآورد؟/ گزارش پنچاه و سومین نشست نقد آثار تخیلی کودک و نوجوان، کتاب ماه کودک و نوجوان تیر 1384، شماره 93.
بخارایی، بهاره (1392). مخاطب شناسی کودک و نوجوان در سریالهای انیمیشن تلویزیونی- پروژه عملی: ساخت فیلم «کودکانه»، پایاننامه کارشناسي ارشد، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده هنر و معماری.
بخشی، حامد و اعظم کاری، فائزه (1395). بررسی نیمرخ مؤلفههای دینداری و تاثیرپذیری دینی مخاطبان فیلمهای جشنواره رویش 4، دین و ارتباطات، سال بیست و سوم، شماره 1 (پیاپی 49).
بشیر، حسن و جواهری، جواد (1396). تحلیل انیمیشنهای هالیوودی با رویکرد تربیتی. تحقيقات فرهنگي ايران، دوره 10، شماره 1 (پياپي 37).
بهپوري، یاسمن (1393). بازخورد فيلمسازان به پرورش شناسی و پرورش بنيادی فيلمهای ساخته شده برای كودكان ايرانی، پایاننامه کارشناسی ارشد دانشگاه الزهراء، دانشکده علوم تربيتي و روانشناسي.
جعفري باغ خيراتي، عليرضا. قهرماني، ليلا، كشاورزي، ساره و كاوه، محمدحسين (1393). آموزش خوشبيني، تاثير آموزش خوشبيني از طريق نمايش فيلم بر کفايت اجتماعي دانشآموزان، آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت ايران، دوره 2، شماره 1.
دانیل، رایف، جی، فیكو، فریدریك و لیسی، استفن (1385). تحلیل پیامهای رسانهای: كاربرد تحلیل محتوای كمّی در تحقیق، ترجمه مهدخت بروجردی علوی، چاپ دوم. تهران: سروش.
رسایی، خدیجه (1394). تحلیل محتوای آموزشی و تربیتی فیلم های تولید شده در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، پایاننامه کارشناسی ارشد دانشگاه اراک، دانشکده ادبیات و علوم انسانی.
رضوانی، روح الله (1389). تحلیل محتوا. فصلنامه پژوهش سال دوم بهار و تابستان 1389، شماره 1.
سرخوش، سوسن و مرادي، زهرا (1388). تحليل محتواي اجتماعي آثار مسعود کيميايي و داريوش مهر جويي، دوره 2، شماره 2.
سروستان، مصیب، کریمی علوی، محمود و اجاق، سیده زهرا (1398). چالشهای پیشروی فیلمهای دینی در سینمای ایران: مطالعه موردی فیلم سینمایی رستاخیز، مطالعات بين رشتهاي در رسانه و فرهنگ (رسانه و فرهنگ)، دوره 9، شماره 1 (پیاپی 17).
سیف، علیاکبر (1390). روانشناسی پرورشی نوین، روانشناسی یادگیری و آموزش، تهران: دوران.
گل بابایی، مریم و شیرزادی، اکبر (1392). تاثیر فیلمهای جشنواره رشد بر یادگیری و یادداری درس علوم دوره راهنمایی، کنفرانس بینالمللی مدیریت چالشها و راهکارها.
علی آبادی، خدیجه (1387). بررسی تاثیر رنگ در فیلمهای آموزشی بر میزان یادگیری، دانش و تندرستی، شماره پاییز و زمستان 1387، دوره 3، شماره 3-4.
محمدحسنی، نسرین (1391). تحلیل فیلمهای آموزشی جشنواره بینالمللی رشد از منظر تفکر انتقادی، پایاننامه کارشناسي ارشد دانشگاه علامه طباطبایی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی.
محمدي مهر، غلامرضا و بيچرانلو، عبداله (1392). رويکرد فيلمهاي ايراني برگزيده شده در جشنواره هاي بينالمللي به مسائل اجتماعي ايران، دوره 14، شماره 21 (مسلسل 53).
میرفخرایی، تژا و صامتی، مرضیه (1395). مطالعه نشانهشناختی تصویر کودکی در سینمای کودک و نوجوان ایران؛ مطالعه موردی مفهوم کودکی در فیلم «کودک و فرشته»، فصلنامه جامعه، فرهنگ و رسانه، دوره 18، شماره 5.
Gökçearslan, A. (2010). The effect of cartoon movies on children's gender development, Procedia-social and behavioral sciences. Vol. 2, No. 2.
Karakas, F & Sarigollu, E (2012). Benevolent leadership: Conceptualization and construct development. Journal of Business Ethics. Vol. 108, No. 4.
Schramm, K (2006). Law outside the market: The Social Utility of the Private Foundation, Harvard Journal of Law and Public Policy. Vol. 30, No 1.
Laprise, S & Winrich, C (2010). The Impact of Science Fiction Films on Student Interest in Science. Journal of College Science Teaching. Vol. 40, No. 2.
Peters, M. A, Besley, A. C & Besley, T (2006). Building knowledge cultures: Education and development in the age of knowledge capitalism, Vol. 2. Rowman & Littlefield.
Webster-Stratton, C (2009). Affirming diversity: Multi-cultural collaboration to deliver the incredible years parent programs. International Journal of Child Health and Human Development.
یادداشت
[1] Karakas & Sarigollu
[2] Gökçearslan
[3] Laprise & Winrich
[4] Schramm