برآورد ارزش حفاظت از خدمات زیستگاهی جنگلهای زاگرس شمالی به روش ارزشگذاری مشروط (CVM)
الموضوعات :جلال هناره خلیانی 1 , سجاد قنبری 2 , مازیار حیدری 3 , محسن جوانمیری پور 4
1 - استادیار پژوهش بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران.
2 - استادیار گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اهر ،دانشگاه تبریز، تبریز، ایران.
3 - استادیار پژوهش بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، سنندج، ایران.
4 - دکتری رشته علوم جنگل، سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: ارزش زیستگاهی, ارزشگذاری مشروط, مدل لاجیت, زاگرس شمالی, پرداخت برای خدمات اکوسیستم,
ملخص المقالة :
تخریب روز افزون اکوسیستم جنگلی زاگرس در سالهای اخیر ضرورت مطالعات ارزشگذاری در این حوزه را دوچندان نموده است. توسعه سریع در روش های ارزیابی اقتصادی در دهههای اخیر امکان استفاده از مفهوم پرداخت برای خدمات اکوسیستم را به منظور حفظ کارکردهای زیستگاهی و تنوعزیستی جنگل فراهم نموده است. در این تحقیق، ارزش کارکرد حفاظت از خدمات زیستگاهی جنگلهای زاگرس شمالی در حوزه سروآباد استان کردستان از طریق روش ارزشگذاری مشروط و مدل لاجیت برآورد گردید. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از 260 پرسشنامه تمایل به پرداخت که بر اساس فرمول کوکران بدست آمده تکمیل شد. سازگاری درونی گویهها و پایایی پرسشنامهها از طریق آلفای کرونباخ (77/6) و روایی گویهها و پرسشها نیز با داوری تعدادی از اساتید و کارشناسان آشنا به موضوع مورد تایید قرار گرفت. میزان تمایل به پرداخت افراد برای کارکرد حفاظت زیستگاه از طریق مدل رگرسیونی لاجیت و با استفاده از روش میانه تمایل به پرداخت محاسبه گردید. مقدار مورد انتظار تمایل به پرداخت برای حفاظت از ارزش زیستگاهی منطقه مورد مطالعه در این تحقیق برابر با 52825/8 ریال به دست آمد. همچنین ارزش سالانه حفاظت زیستگاه و حیاتوحش حوزه آبخیز سروآباد برابر با 21254/6 میلیون ریال و ارزش حفاظتی و زیستگاهی سالانه کل حوزه (در هکتار) برابر با 58/6 میلیون ریال برآورد گردید. نتایج این پژوهش موید این موضوع است که احتمال پذیرش تمایل به پرداخت در افرادی که قبلاً از منطقه بازدید کردهاند، افرادی که عضو سازمانهای محیطزیستی بوده و یا گرایش محیطزیستی دارند به میزان قابل توجهی بیشتر از افرادی است که فاقد این ویژگیها میباشند. ارزش برآورد شده در این پژوهش، برای سیاستگذاران و تصمیمگیران توجیه کمی و قابل قبول جهت حمایت و حفاظت از جنگلهای زاگرس خواهد بود.
_||_