بررسی اثربخشی نانوذرات و قارچکشهای تجاری در مهار رشد عوامل پوسیدگی طوقه و ریشه درختان پسته
الموضوعات :
جلال شعبانی
1
,
فاطمه حسن زاده داورانی
2
,
امیرحسین محمدی
3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، واحد رفسنجان، دانشگاه آزاد اسلامي، رفسنجان، ايران.
2 - گروه گیاهپزشکی،واحد رفسنجان،دانشگاه آزاد اسلامی،رفسنجان،ایران
3 - Horticultural Science Research Institute, Pistachio Research Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Rafsanjan, Iran
الکلمات المفتاحية: نانو ذره مس, کیتوزان , قارچ کش, , مدیریت, فیتوفتورا ,
ملخص المقالة :
پوسیدگی طوقه و ریشه یکی از بیماریهای رایج درختان پسته در ایران است که عامل آن گونههای مختلف جنس Phytophthora میباشند. در این پژوهش، اثر کیتوزان، نانوذره مس، نانوذره کیتوزان-مس و قارچکشهای ثبتشده شامل اکسیکلرور مس، فوزتیل آلومینیوم و متالاکسیل-مانکوزب در غلظتهای صفر، 10، 50، 100، 500، 1000 و 2000 پیپیام بر رشد شعاعی، تولید اسپورانژیوم و زئوسپور دو گونه بیمارگر Phytophthora drechsleri (Pd) و Phytophthora citrophthora (Pc) در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. برای ارزیابی رشد شعاعی از محیط کشت V8 و برای بررسی تولید اسپورانژیوم از محیط LBA استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت قارچکشها، رشد شعاعی، تولید اسپورانژیوم و زئوسپور در هر دو گونه بهطور معنیداری کاهش یافت. کمترین رشد شعاعی Pd در تیمار اکسیکلرور مس و بیشترین آن در تیمارهای کیتوزان و نانوذره کیتوزان-مس مشاهده شد. همچنین کمترین تعداد اسپورانژیوم Pd در غلظتهای 1000 و 2000 پیپیام بهدست آمد. در مورد Pc، کمترین رشد شعاعی در تیمار فوزتیل آلومینیوم و بیشترین آن در تیمارهای نانوذره مس و نانوذره مس-کیتوزان مشاهده گردید. در تیمارهای کیتوزان، نانوذره مس و نانوذره مس-کیتوزان، کمترین تعداد زئوسپور در غلظتهای 500 تا 2000 پیپیام ثبت شد. بر اساس یافتهها، تیمار اکسیکلرور مس بیشترین تأثیر را در کاهش رشد رویشی، تولید اسپورانژیوم و زئوسپور گونههای Pd و Pc نشان داد و میتواند بهعنوان گزینهای مؤثر در مدیریت بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه پسته مطرح گردد.
1- Abrishami, H. 1994. Pistachio Cultivation and Production. Agricultural Press, Tehran, Iran: pp. 1–220 (in Persian).
2- Ahmadi, P., Babalar, M., Talaee, A. and Asgari Sarcheshmeh, M.A. 2018. Effect of different ammonium and nitrate ratios on quantitative and qualitative characteristics of apple varieties (Golabe-Kohanz and Granny Smith). Iranian Journal of Horticultural Science, 49(1): 93–103 (in Persian).
3- Ayub, N., Ahmad, I., and Khan, M.A. 1998. Evaluation of fungicides against Phytophthora root rot of tomato. Pakistan Journal of Phytopathology, 10(1): 45–48.
4- Babdoost, M. 2004. Management of Phytophthora diseases in pistachio orchards. Iranian Journal of Plant Pathology, 40(2): 123–130. (In Persian)
5- Bani-Hashemi, Z. 1989. Phytophthora species in pistachio orchards. In: Ershad, D. and Mirabolfathi, M. (eds.), *Plant Pathology in Iran*. Tehran: Iranian Society of Plant Protection, pp. 112–130. (in Persian)
6- Bondarenko, O., Juganson, K., Ivask, A., et al. 2012. Toxicity of nanosized and bulk ZnO, CuO and TiO₂ to bacteria Vibrio fischeri and Escherichia coli. Ecotoxicology and Environmental Safety, 78: 1–9.
7- Brassier, C.M. 1992. Phytophthora diseases of trees and shrubs. Arboricultural Journal, 16(2): 95–114.
8- Cioffi, N., Ditaranto, N., Torsi, L., et al. 2005. Copper nanoparticle/polymer composites with antifungal and bacteriostatic properties. Chemistry of Materials, 17(21): 5255–5261.
9- Deliopoulos, T., Kettlewell, P.S. and Hare, M.C. 2010. Fungal disease suppression by inorganic salts: A review. *Crop Protection*, 29(10): 1059–1075. https://doi.org/10.1016/j.cropro.2010.05.011
10- Droby, S., Cohen, L., Weiss, B., et al. 2004. Novel approaches for postharvest disease control in fresh produce. In: Naqvi, S.A.M.H., editor. Diseases of Fruits and Vegetables. Springer, Dordrecht: p. 321–339.
11- Esmaeilpour, A. and Van Damme, P. 2016. Evaluation of seed soaking times on germination percentage, germination rate and growth characteristics of pistachio seedlings. *Acta Horticulturae*, 1109: 107–112. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2016.1109.17
12- Ghasemi, A. and Soozani, M. 2008. Economic importance of pistachio in Iran’s agricultural exports. Iranian Journal of Agricultural Economics, 12(3): 45–52 (in Persian).
13- Greaves, J. 2011. The development, regulation and use of biopesticides for integrated pest management. *Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences*, 366(1573): 1987–1998. https://doi.org/10.1098/rstb.2010.0390
14- Hernandez-Lauzardo, A.N., Velazquez-del Valle, M.G., and Alvarado-Rodriguez, M. 2011. Chitosan as a potential natural compound to control pre and postharvest diseases of horticultural commodities. Crop Protection, 30(3): 227–234.
15- Ingle, A., Duran, N., and Rai, M. 2008. Nanotechnology for the control of phytopathogens. In: Rai, M., Ribeiro, C., Mattoso, L., editors. Nanotechnology in Agriculture and Food Science. Wiley-VCH, Weinheim: p. 199–214.
16- Jaiswal, M., Bayat, V., Thiffault, I., Tétreault, M., Donti, T., Sasarman, F., ... & Bellen, H. J. (2012). Mutations in the mitochondrial methionyl-tRNA synthetase cause a neurodegenerative phenotype in flies and a recessive ataxia (ARSAL) in humans. PLOS Biology, 10(3), e1001288. https://doi.org/10.1371/journal.pbio.1001288
17- Kim, J.S., Kuk, E., Yu, K.N., et al. 2007. Antimicrobial effects of silver nanoparticles. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 3(1): 95–101.
18- Kuck, K.H. and Gisi, U. 2007. FRAC mode of action classification and resistance risk of fungicides. *Crop Protection*, 26(3): 203–210.
19- Mirabolfathi, M., Banihashemi, A. and Ershad, D. 1989. [Title of the paper]. In: Proceedings of the 3rd National Pistachio Congress, 4–6 September 1989, Rafsanjan, Iran. Pistachio Research Center, p. 34. (in Persian)
20- Mohammadalayan, M., and Nazarian, M. 2017. Evaluation of copper oxychloride fungicide in controlling brown rot of citrus fruits. Iranian Journal of Horticultural Science, 48(2): 123–130. (In Persian)
21- Moradi, H. and Masoumi, A. 2011. Evaluation of soil physical and chemical properties under different irrigation regimes in pistachio orchards. *Iranian Journal of Soil and Water Research*, 17(2): 101–109. (in Persian)
22- Moradi, M., Fani, S.R., Dargahi, R., Farajpour Odrej, A., Alipour, H. and Salmani, H. 2012. Evaluation of systemic fungicides for the control of pistachio gummosis disease caused by *Phytophthora* spp. *Journal of Applied Research in Plant Protection*, 14(1): 23–32. (in Persian)
23- Moradi, M., Saberi-Riseh, R. and Fathi, F. 2017. The effect of chemical compounds on induction of plant defense enzymes and reduction of pistachio gummosis caused by *Phytophthora drechsleri*. *Iranian Journal of Plant Protection*, 48(1): 13–27. (in Persian)
24- Nene, Y.L., and Thapliyan, P.N. 1993. Fungicides in Plant Disease Control. Oxford & IBH Publishing Co., New Delhi, India: pp. 231–245.
25- Roudsari, M., et al. 2016. Evaluation of several fungicides in controlling Phytophthora species causing damping-off of cucumber in greenhouses of Tehran Province. Iranian Journal of Plant Pathology Research, 31(1): 45–52. (In Persian)
26- Saharan, B.S., Nehra, V., Yadav, K.K. and Bishnoi, K. 2013. Induced systemic resistance (ISR) and plant growth promotion by *Bacillus* spp. *Journal of Plant Interactions*, 8(3): 211–222. https://doi.org/10.1080/17429145.2013.839099
27- Saharan, V., Sharma, G., Yadav, M., Choudhary, M. K., Sharma, S. S., Pal, A., Raliya, R., & Biswas, P. (2015). Synthesis and in vitro antifungal efficacy of Cu-chitosan nanoparticles against pathogenic fungi of tomato. International Journal of Biological Macromolecules, 75, 346–353. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2015.01.027
28- Stoimenov, P.K., Klinger, R.L., Marchin, G.L., and Klabunde, K.J. 2002. Metal oxide nanoparticles as bactericidal agents. Langmuir, 18(17): 6679–6686.
29- Zafari, D. 1991. *Soil Microbiology and Plant Disease Management*. Tehran: University of Tehran Press, pp. 85–102. (in Persian)
