تعیین عمق های آستانه ای آب آبیاری در گیاه گوجه فرنگی
الموضوعات : Crop Production Researchداود اکبری نودهی 1 , نادیا فهیمی بورخیلی 2 , فاطمه نادری 3 , عابد عابد واحدی 4
1 - استادیار و عضو هیات علمی، گروه آبیاری، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم¬شهر، ایران
2 - دبیر آموزش و پرورش منطقه 2 مازندران، بهداشت، مازندران، ایران
3 - دانش¬آموخته کارشناسی ارشد سازه¬های آبی، گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، ایران
4 - استادیار و عضو هیات علمی، گروه زراعت، واحد قائمشهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم¬شهر، ایران
الکلمات المفتاحية: تابع تولید, بهینه سازی, بهرهوری آب آبياري,
ملخص المقالة :
به منظور تعیین مقدار بهینه آب آبیاری برای گیاه گوجه فرنگی به روش آبیاری سطحی در شرق استان مازندران، در شرایط مختلف، حداکثر محصول، محدودیت زمین، آب و كم آبياري آزمایشی در سال 1389 انجام پذیرفت. تیمارها در قالب طرح بلوك¬هاي کامل تصادفی با شش سطح آبیـاري صفر (بدون آبياري)، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد نياز آبی) گياه بوده است. مقایسه میانگین دادهها نشان داد که اختلاف معنی¬داری بین عملکرد گوجه فرنگی در تیمارهای مختلف وجود دارد. در خصوص روابط بین عملکرد و هزینـه بـا آب مصـرفی بـه ترتیب توابع چند جمله اي درجه دوم و خطی به دست آمد. مقدار آب آبیاری برای حداکثر تولید برابر با 570 میلی متر، در شرایط محدودیت زمین برابر513 میلیمتر و در شرایط محدودیت آب 458 میلی متر بود. در شرایطی که زمین عامل محدود کننده باشد با اعمال کم آبیاری برای گوجه فرنگی، به میزان 21 درصد سود حاصل از واحد سطح با آبیاری کامل برابر می¬شود. در این حالت مقدار آب مصرفی برای گوجه فرنگی 454 ميليمتر خواهد شد. در شرایطی که آب عامل محدود کننده باشد، با اعمال کم آبیاری برای گوجه فرنگی به میزان 35 درصد، سود حاصل از واحد سطح با سود حاصل از آبیاری کامل برابر میگردد. در این حالت مقدار آب آبیاری برای گوجه فرنگی برابر با 366 میلیمتر و سطح قابل آبیاری توسط این آب، 56/1 برابر سطحی است که توسط حداكثر مقدار آب، آبیاری خواهد شد.
Ansari, H. 2008. Determining the index and optimal irrigation depths to maximize benefit of early maturing corn. J. Water and Soil, 22(2): 107-115.
Omidi, F. and M. Homaee. 2020. The effect of deficit irrigation on irrigation water price and water productivity. J. Iran-Water Resources Research, 16(2): 312-322.
Dehghani Sadeij, H. and M.M. Nakhjavani. 2007. Application of water consumption efficiency index and performance function in the cultivation model with the aim of water consumption efficiency. The second Iranian water resources management conference. Isfahan. Iran.
Rashki, P., H. Piri, and E. Khamari. 2020. J. Water management and irrigation, 2(10): 189-202.
Agriculture-Jahad Organization of Mazandaran. 2011. Statistics of cultivated areas of farms in the province. Agricultural management.
Sadrghaen, H., M. Akbari, H. Afshar, and M.M. Nakhjavanimoghaddam. 2010. Effect of three methods of micro-irrigation and irrigation levels on yield of tomato. J. Water and Soil, 24(3): 574-582.
Ebadi, H., M. Raeini-Sarjaz, and M.A. Gholami-Sefidkoohi. 2015. Determination of Irrigation Water Threshold Depths for Citrus Production in Humid Region of Iran. Iranian J. Irrigation and Drainage, 3(1): 313-361.
Golkar, F., V. Farahmand, and H. Fardad. 2008. Investigating the amount of irrigation water on yield and efficiency of water consumption in tomatoes. J. Water Engineering, 1: 13-19.
Nadenejad, N. and D. Akbari Nodehi. 2016. The effect of rain during the growing season on the optimization of tomato irrigation water (a case study in the east of Mazandaran province). Master's thesis. Islamic Azad University, Qaimshahr branch. 55p.
Nadeianfar, M. 2016. Determining the production function of basil plants under low irrigation conditions and the use of Nano-fertilizers. Iranian J. Irrigation and Drainage, 3(10): 365-376.
Allen, R.G., L.S. Periera, D. Raes, and M. Smith.1998. Crop evapotranspiration: Guidelines for computing crop requirements. Irrigation and Drainage Paper,No. 56, FAO, Rome, Italy, 300 p.
Ayas, S. 2019. Water-yield relationships of deficit irrigated tomato. Applied Ecology and Environmental Research, 17(4): 7765-7781.
Birhanu, K. and K. Tilahun. 2010. Fruit yield and quality of drip irrigated tomato under deficit irrigation. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 10(2): 1684-5358.
Cantore, V., O. Lechkar, E. Karabulut, M.H. Sellami, R. Albrizio, F. Boari, and M. Todorovic, 2016 Combined effect of deficit irrigation and strobilurin application on yield, fruit quality and water use efficiency of “cherry” tomato (Solanum lycopersicum L.). Agric Water Manage 167:53–61.
Cetin, O., O. Yildirim, and D. Uygan. 2002. Irrigation scheduling of drip irrigated tomatoes using class A pan evaporation. Turk. J. Agri, 26:171-178.
Chakma, R., A. Biswas, P. Saekong, H. Ullah, and A. Datta. 2021. Foliar application and seed priming of sali-cylic acid affect growth, fruit yield, and quality of grape tomato under drought stress. Sci Hortic, 280 (5):109904.
Doorenbos J. and A.H. Kassam. 1979. Yield response to water. FAO Irrigation and Drainage Paper No. 33, FAO, Rome, Italy, 193 pp.
English, M.J. 1990. Deficits irrigation. I: Analytical framework. ASCE: 116 (IR3): 399-412.
English, M.J. and S.N. Raja. 1996. Review perspectives on deficit irrigation. Agric. Water. Manage, 32:1-14.
Hou, X., W. Zhang, T. Du, S. Kang, and W.J. Davies. 2020. Responses of water accumulation and solute metab- olism in tomato fruit to water scarcity and implications for main fruit quality variables. J Exp Bot, 71(4):1249–1264.
Liu, J., T. Hu, P. Feng, L. Wang, and S. Yang. 2019. Tomato yield and water use efficiency change with various soil moisture and potassium levels during different growth stages. Plos One, 14 (3): 21-36.
Oweis, T. and H. Zhang. 1996. Water use efficiency: Index for optimization supplement irrigation of water scarce areas, journal of applied irrigation science, 33(2): 33-43.
Rahman, S.M., L. Nawata, and E. Sakuratani.1998. Effects of water stress on yield and related morphological characers among tomato. Thai J. of Agric. Sci, 31(1): 60-78.
Sepaskhah, A.R. and D. Akbari. 2005. Deficit Irrigation Planning under Variable Seasonal Rainfall. Biosystems Eng (2005), 92 (1): 97–106.
Shinohara, Y., K. Akiba, T. Maruo, and T. Ito. 1995. Effect of water stress on the fruit yield, quality and physiological condition of tomato plants using gravel culture. J. Agro. and Crop Sci., 396: 211-218.
Yang, H., T. Du, R. Qiu, J. Chen, F. Wang, Y. Li, C. Wang, L. Gao, and S. Kang. 2017. Improved water use efficiency and fruit quality of greenhouse crops under regulated deficit irrigation in northwest China. Agric Water Manag, 179:93–204.
