بررسی تعداد سلولهای سوماتیکی و ارتباط آن با خواص شیمیایی و ارگانولپتیک در شیر خام بزهای نجدی سالم و درگیر با ورم پستان
الموضوعات :لیلا نیک روان 1 , لیلا درخشان 2 , علیرضا رحمتیان 3 , علیرضا سلمانی 4 , فاطمه همایون 5
1 - گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، خوزستان ایران
2 - گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شوشتر، دانشگاه آزاد اسلامی، شوشتر، خوزستان ایران
3 - دانش آموخته عمومی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر، شوشتر، ایران
4 - دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد شوشتر، خوزستان، ایران
5 - دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر، شوشتر، ایران
الکلمات المفتاحية: شیر بز, ارگانولپتیک, ورم پستان, سلولهای سوماتیکی,
ملخص المقالة :
در بررسی وضعیت شیر خام بزهای نژاد سلاله نجدی در منطقه دزفول ،شوش و فتح المبین از نظر پارامترهای شیمیایی و میکروبی شیرخام ؛ نتایج حاصل از تحقیق در آزمایشگاه همکار استاندارد شرکت شیر پگاه خوزستان و سایر آزمیشگاههای همکار استاندارد خوزستان مورد ارزیابی قرارگرفته است . ورم پستان یک بیماری پیچیده است که از ارتباط بین عامل ایجاد کننده ، حیوان و محیط پیرامون آن ایجاد می شود و در بیشتر موارد با حضور میکروارگانیسم ها همراه است. این یک مشکل مهم بهداشتی حیوانات می باشد که پیامدهای اقتصادی زیادی در سراسر جهان دارد. نتایج بدست آمده از نمونه بیش از 200راس بز نژاد نجدی در مناطق مذکور بوده و سوماتیک سل کانت موجود در شیرهای خام بز نژاد نجدی سالم و دارای ورم پستان شمارش شده است همچنین تاثیر میزان سلولهای سوماتیکی این منطقه برروی خصوصیات ارگانولپتیک و شیمیایی اعم از چربی ،پروتئین ،ماده خشک،دانسیته ونقطه انجماد و همچنین میزان سرب و افلاتوکسین اندازه گیری و ثبت گردیده است . ورم پستان استافیلوکوکی علت اصلی عفونت های داخل پستانی در نشخوارکنندگان کوچک است. استافیلوکوکوس اورئوس پاتوژن اصلی مشترک بین انسان و دام است که نیاز به اجرای برنامه های کنترلی در مزارع شیری را به دنبال دارد. این تحقیق برپایه آزمایشات میکروبی و شیمیایی با استفاده از دستگاههای اندازه گیری آزمایشگاههای پیشرفته صنعت غذایی استان خوزستان انجام شده و یک دید و بررسی کلی و دقیق از شیرخام بز نژاد نجدی استان خوزستان ارائه می دهد.
ستاندارد پایداری شیر خام و پاستوریزه – استاندارد ملی 1528
2. استاندارد ملی ایران - شیر- تعیین چگالی (دانسیته)- روش آزمون شماره استاندارد ملی 638 ،سال تصویب:1400
3. استاندارد ملی ایران - شیر و فراورده های آن- اندازه گیری آفلاتوکسین M1 - به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و خالص سازی با ستون های ایمونوافینیتی - روش آزمون شماره 34 ،سال تصویب:1390
4. استاندارد ملی ایران - شیر و فراورده ¬های آن- تعیین مقدار اسیدیته و pH- روش آزمون ،سال تصویبپ 1401: ،شماره استاندارد ملی 2852
5. استاندارد ملی ایران - شیر و فراورده های آن -راهنمای عمومی استفاده از روش بوتیرومتریک برای اندازه گیری میزان چربی شماره استاندارد ملی 11538 ،سال تصویب:1387
6. حاجی فرجی، م.آقاجانی، ع.(1397). اهمیت و خواص شیر بز،سومین همایش ملی دانش و فناوری علوم کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست.
7. عالم زادهT ب.(1391). بز بومی خوزستان، بز نجدی موسسه / مرکز/ سازمان: نشرآموزش (مؤسسه آموزش و ترویج کشاورزی) ، تعداد صفحات 10
8. پاپي،ن. ميرزايي، ف.(1398). معرفي بزهاي بومي ايران ، وزارت جهاد كشاورزي سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي موسسه تحقيقات علوم دامي كشور،132 صفحه
9. راحله نژاد رزمجوي، ا.(1400). خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حسی ماست مخلوط شیر بز مهابادي و شیر گاو هلشتاین ، / شماره 131 ، تعداد صفحات 15 / نشریه علوم دامی
10. راستی دوست، ن. (1393).بررسی و مقایسه ی مواد مغذی شیر بز با شیر گاو،دومین همایش ملی پژوهش های کاربردی در علوم کشاورزی، ،تهران
11. رحمتیان، ع. مهدیه، ح.(1401). فاکتورهای شیمیایی ، باقیمانده های سرب ، آفلاتوکسین ، سلولهای سوماتیکی و خواص ارگانو لپتیک شیر خام بزهای نژاد نجدی خوزستان ، خوزستان،
12. -شیر و فراورده های ان 1528.روش تشخیص ارزیابی احساسی طعم در مواد خوراکی استادارد شماره 2442 -ارزیابی حسی ،روش شناسایی و روش بررسی حساسیت چشایی18544
13. نجف نجفی، مسعود.:مقاله بررسی اثر تعداد سلول هاي سوماتیک بر ترکیبات شیر استان خراسان رضوي، فصلنامه علوم و صنایع غذایی ، دوره 6 ، شماره 2 ،1388، 1-8
14. ییلاق بیگی، ع.(1391)..بررسی اثرات سطوح مختلف آفلاتوکسین جیره بر غلظت آفلاتوکسین شیر خام گام،عبداله پور روح اله ، اسدزاده سکینه , نصرتی مهران،همایش علوم دامی ایران
15. Alhussien, M.N.; Dang, A.K. Milk somatic cells, factors influencing their release, future prospects, and practical utility in dairy animals: An overview. Vet. World 2018, 11, 562–577. [CrossRef]
16. Bagnicka, E.; Winnicka, A.; Józ´wik, A.; Rzewuska, M.; Strzałkowska, N.; Kósciuczuk, E.; Prusak, B.; Kaba, J.; Horban´czuk, J.; Krzyzewski, J. Relationship between somatic cell count and bacterial pathogens in goat milk. Small Rumin. Res. 2011, 100, 72–77.
17. Clark, S., & García, M. B. M. (2017). A 100-year review: Advances in goat milk research. Journal of Dairy Science, 100(12), 10026–10044.
18. Comparative Aspacts of Goat and Cow Milk, Rashmi Arora 1 , N Bhojak2 * Rajani Joshi3, International Journal of Engineering Science Invention ISSN (Online): 2319 – 6734, ISSN (Print): 2319 – 6726 www.ijesi.org Volume 2 Issue 1 ‖ January. 2013 ‖ PP.07-10
19. Comparative Nutrient Profiling of Retail Goat and Cow Milk, Sokratis Stergiadis 1,* , Natalja P. Nørskov 2 , Stig Purup 2 , Ian Givens and Michael R. F. Lee, Received: 20 August 2019.
20. Comparison of the nutrient composition of commercial dog milk replacers with that of dog milk J Am Vet Med Assoc. Author manuscript; available in PMC 2015 Jun Published in final edited form as:J Am Vet Med Assoc. 2014 Jun 15; 244(12): 1413-1422.
21. Contreras GA, Rodríguez JM (2011) Mastitis: comparative etiology and epidemiology. J Mammary Gland Biol Neoplasia 16: 339-356. [Crossref]
22. Cow vs goat milk in infant’s nutrition: What is better?, Juraj Gašper*, Martina Miluchová, Michal Gábo, Article Details: Received: 2023-03-30, Accepted: 2023-06-14
23. Csapóné Riskó, T., & Csapó, Z. (2019). Goat keeping and goat milk products in human nutrition-review. Applied Studies in Agribusiness and Commerce, 13, 24–36.
24. Domingues PF, Lucheis SB, Serrão LS, Fernandes S, Contente APA, et al. (2006) Etiologia e sensibilidade bacteriana da mastite subclínica em ovelhas da raça Santa Inês. Ars Vet 22: 146-152.
25. Factors affecting somatic cell count in dairy goats: a review Rocio Jimenez-Granado, Manuel Sanchez-Rodriguez, Cristina Arce and Vicente Rodriguez-Estevez, Spanish Journal of Agricultural Research 2015 12(1): 133-150, ISSN: 1695-971-X, eISSN: 2171-9292.
26. Fragkou IA, Boscos CM, Fthenakis GC (2014) Diagnosis of clinical or subclinical mastitis in ewes. Small Rumin Res 118: 86-92.
27. Fragkou IA, Boscos CM, Fthenakis GC (2014) Diagnosis of clinical or subclinical mastitis in ewes. Small Rumin Res 118: 86-92.
28. Haenlein, G.F.H. Goat milk in human nutrition. Small Rumin. Res. 2004, 51, 155–163. [CrossRef]
29. Jimenez-Granado, R.; Sanchez-Rodriguez, M.; Arce, C.; Rodriguez-Estevez, V. Factors affecting somatic cell count in dairy goats: A review. Span. J. Agric. Res. 2014, 12, 133–150. [CrossRef]
30. Lindmark-Månsson, H., Bränning, C., Aldén, G. 2006. Relationship between somatic cell count, individual leukocyte populations and milk components in bovine udder quarter milk.Int. Dairy J. 16: 717–727
31. Machado GP (2018) Mastitis in small ruminants. Anim Husb Dairy Vet Sci 2: DOI: 10.15761/AHDVS.1000144 ,Department of Internal Medicine and Surgery of Small and Large Animals, Dr Munhoz Veterinary Hospital, São Paulo, Brazil Accepted date: November 09, 2018
32. Nayik, G. A., Jagdale, Y. D., Gaikwad, S. A., Devkatte, A. N., Dar, A. H., & Ansari, M. J. (2022). Nutritional profile, processing and potential products: A comparative review of goat milk. Dairy, 3(3), 622–647.
33. New biomarkers of mastitis revealed in goat milk by peptide profiling based on MALDI-TOF-MS :Monica Matuso 1, Maria Stefania Spagnolo 1, HoneyA. Hossein 2,3, A. M. gum 4,Andrea Scaloni 1 and Chiara D'Ambrosio 1 .2011,5-11
34. Novel Biomarkers of Mastitis in Goat Milk Revealed by MALDI-TOF-MS-Based Peptide Profiling Monica Matuozzo 1, Maria Stefania Spagnuolo 1, Hany A. Hussein 2,3, A. M. Gomaa 4, Andrea Scaloni 1 and Chiara D’Ambrosio 1, * Received: 22 June 2020; Accepted: 22 July 2020; Published: 28 July 2020
35. Prevalence of mastitis in dairy goat farms in Eastern Algeria Zahra Gabli,1 Zouhir Djerrou,1,2 Abd Elhafid Gabli,3 and Mounira Bensalem1.2015,5-7
36. production, quality and safety: A review. Int. Dairy J. 2021, 113, 104884. [CrossRef] 7. Albenzio, M.; Santillo, A.; Kelly, A.L.; Caroprese, M.; Marino, R.; Sevi, A. Activities of indigenous proteolytic enzymes in caprine milk of different somatic cell counts. J. Dairy Sci. 2015, 98, 7587–7594. [CrossRef]
37. Qin, Y. S., Jiang, H., Wang, C. F., Cheng, M., Wang, L. L., Huang, M. Y., … Jiang, H. H. (2021). Physicochemical and functional properties of goat milk whey protein and casein obtained during different lactation stages. Journal of Dairy Science, 104(4), 3936–3946.
38. Ranadheera CS, Evans CA, Baines SK, Balthazar CF, Cruz AG, Esmerino EA, et al. Probiotics in goat milk products: delivery capacity and ability to improve sensory attributes. Compr Rev Food Sci Food Saf. (2019) 18:867– 82. doi: 10.1111/1541-4337.12447
39. Saikia, D., Hassani, M. I., & Walia, A. (2022). Goat milk and its nutraceutical properties. International Journal of Applied Research, 8(4), 119–122.
40. Silanikove, N.; Merin, U.; Shapiro, F.; Leitner, G. Subclinical mastitis in goats is associated with upregulation of nitric oxidederived oxidative stress that causes reduction of milk antioxidative properties and impairment of its quality. J. Dairy Sci. 2014, 97, 3449–3455. [CrossRef]
41. Silva JG, Alves BHLS, Kung ES, Nascimento RB, Fernandes MFTS, et al. (2013) Etiology of mastites in native goats and sheeps born and raised in Brazilian semi-arid biom. Med Vet 7: 26-31.
42. Silva, C. (2017). Research Design - The New Perspective of Research Methodology. British Journal of Education, Society & Behavioural Science, 19 (2), 1-12. ISSN: 2278-0998, DOI : 10.9734/BJESBS/2017/30274.
43. Sordillo, L.M.; Streicher, K.L. (2017). Mammary Gland Immunity and Mastitis Susceptibility. Journal of Mammary Gland Biology and Neoplasia, 7:135-175.
44. Tiwari, G., Chauhan, A., Sharma, P., & Tiwari, R. (2022). Nutritional values and therapeutic uses of Capra hircus milk. International Journal of Pharmaceutical Investigation, 12(4), 408–417.
45. Van Leeuwen, S. S., Te Poele, E. M., Chatziioannou, A. C., Benjamins, E., Haandrikman, A., & Dijkhuizen, L. (2020). Goat milk oligosaccharides: Their diversity, quantity, and functional properties in comparison to human milk oligosaccharides. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 68(47), 13469–13485.
46. Yangilar F. As a potentially functional food: goats’ milk and products. J Food Nutr Res. (2013) 1:68–81. doi: 10.12691/jfnr-1-4-6