اثر برخی محرک¬های زیستی و حجم بستر کشت بر صفات مورفوفیزیولوژیکی نشاء فلفل دلمه¬ای (Capsicum annuum)
الموضوعات :
سرور رحیمی بقا
1
,
مرجان دیانت
2
,
راهله ابراهیمی
3
1 - دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استادیار، گروه علوم و مهندسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: صفات مورفوفیزیولوژیکی, کلروفیل, کربوهیدرات محلول, محرک زیستی ,
ملخص المقالة :
کوکوپیت پرمصرف ترین بستر مورد استفاده در ایران است اما افزایش قیمت آن در سالهای اخیر، نیاز به بازبینی در کاهش حجم این نوع بستر جهت تولید نشاء را ضروری ساخته است. به منظور بررسی تاثیر برخی محرکهای زیستی و حجم بستر کشت بر صفات مورفوفیزیولوژیکی نشاء فلفل دلمهای در شرایط گلخانه، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با ۱۲ تیمار و سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل محرک زیستی در چهار سطح (بدون محرک زیستی، اسید آمینه یک در هزار، عصاره جلبک دریایی یک در هزار، اسید آمینه یک در هزار + عصاره جلبک دریایی یک در هزار) و حجم بستر کشت در سه سطح (40، 80 و 120 سی سی) بودند. نتایج نشان داد اثر متقابل محرک زیستی و حجم بستر کشت بر صفات ارتفاع نشاء، سطح برگ، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، کلروفیل a، b و کل، شاخص کلروفیل و کاروتنوئید ها در سطح یک درصد معنیدار شد. بیشترین وزن تر اندام هوایی (31/5 گرم) در تیمار کاربرد ترکیبی محرکهای زیستی اسید آمینه و عصاره جلبک با حجم بستر 120 سیسی و کمترین وزن تر اندام هوایی (07/2 گرم) در تیمار شاهد با حجم بستر 40 سیسی به دست آمد. بر اساس نتایج این تحقیق کاربرد ترکیبی اسید آمینه و عصاره جلبک دریایی در حجم بستر 120 سیسی بهترین تاثیر را در بهبود صفات مورفوفیزیولوژیکی نشاء فلفل دلمهای داشت.
آذرپیرا، ا، فتحی، ش، شرفی، ی و نجفیان، ش .1398. تأثير برخي محركهاي زيستي بر پايه اسيدهاي آمينه روي گياه نعناع سبز دارويي (Mentha spicata L.) تحت تنش شوري، نشریه علمی تغذیه گیاهان باغی، 2(2): 154-173.
بیگ زاده، س. ملکی، ع، میرزایی حیدری، م، رنگین، ع و خورکامگی، ع .1399. ارزيابي كاربرد ساليسليك اسيد و عصاره جلبك دريايي (nodosum Ascophyllum) بر برخي صفات فيزيولوژيكي لوبيا سفيد (Phaseolus lanatus L.) در شرايط تنش خشكي، نشريه علمي اكوفيزيولوژي گياهان زراعي، 2(54): 193-216.
تراب احمدی، ص، عابدی، ب و صابرعلی، ف. 1398. اثر کودهای حاوی اسیدهای آمینه و عصاره جلبک دریایی بر اجزاء عملکرد پسته رقم احمد آقایی، پژوهش های میوه کاری، 4(2): 94-105.
حقیقی، م و مظفریان، م. 1394. کاربرد آمینو اسید بر رشد و عملکردگوجه فرنگی و فلفل دلمه¬ای گلخانه¬ای، دوفصلنامه علوم سبزی ها، 1(2): 64-59.
رضاخانی، ا و حاج سید هادی، م ر .1396. تاثیر کود دامی و محلولپاشی اسیدهای آمینه بر ویژگی¬های رشدی، عملکرد دانه و میزان اسانس گیاه دارویی گشنیز (Coriandrum sativum L.)، نشریه علوم گیاهان زراعی ایران، 48(3): 777-786.
سیبی، م، خزایی، ح. ر و نظامی، ا. 1395. اثر غلظت، زمان و نحوهي مصرف عصاره جلبک دریایی بر برخی ویژگی¬هاي مرفولوژیک ریشه و اندام هوایی گیاه گلرنگ، فصلنامه علمی پژوهشی فیزیولوژي گیاهان زراعی، 8 (25): 5-21.
عالی فر، ن، محمدی قهاره، ا و هنرجو، ن. 1389. اثر نوع بستر كشت بر عملكرد و جذب برخي عناصر غذايي به وسيله خيار گلخانه اي در كشت بدون خاك، علوم و فنون كشت هاي گلخانه¬اي، ۱(۱): 19-24.
مامي، ی، پيوست، غ. ع ، د و سميع زاده لاهيجي، ح 1387. تعيين بسترهاي مختلف کاشت گوجه فرنگي در سيستم کشت بدون خاک. علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی)، 22(2): 39-48.
محمودی، ح و علیزاده، خ. 1393. تاثیرکاربرد اسیدهای آمینه آزاد بر عملکردکمی وکیفی ماشک رقم گلسفید (Vicia panonica) درشرایط دیم. زراعت دیم ایران، 3(2): 115-126.
نظری، م، خلیلی، ف، ابراهیمی، ر، مستوفی، ی و جعفرپور، م .1401.تأثیر پرتودهی UV-C و تیمار دیفنیلیودونیوم یدید (DPI) بر برخی خصوصیات بیوشیمیایی میوه فلفل دلمهای (Capsicum annuum var. Nirvin) طی دوره پس از برداشت. فرآیند و کارکرد گیاهی، 11(47): 301-321.
یعقوبی، س. ر. 1399. عصاره جلبک دریایی، دستاوردی برای کشاورزی ارگانیک. فصلنامه علمی- پژوهشی کارافن، 17(2): 23-31.
Abdulraheem, S. M. 2009. Effect of nitrogen fertilizer and seaweed extracts on vegetative growth and yield of cucumber. Diyala Agricultural Science Journal. 1: 134-145.
Abou, E. & M. M. Magd. 2019. Foliar application of amino acids and seaweed extract on the growth and yield of some cruciferous crops. Middle East Journal of Agriculture Research, 8(3): 782-787.
Agarwal, P. K., M. Dangariya, & P. Agarwal. 2021. Seaweed extracts: Potential biodegradable, environmentally friendly resources for regulating plant defence. Algal Research, 58, p.102363.
Almaroai, Y. A. & M. A Eissa. 2020. Role of marine algae extracts in water stress resistance of onion under semiarid conditions. Journal of Soil Science and Plant Nutrition 20: 1092-1101.
Arnon, A. N. 1967. Method of extraction of chlorophyll in the plants. Agronomy Journal, 23: 112-121.
Beigzadeh, S., A. Maleki., M. Mirzaee., Heydari., A. Rangin, & A. Khorgami. 2020. Effects of Salicylic Acid and Seaweed (Ascophyllum nodosum) Extracts Application on some Physiological Traits of White Bean (Phaseolus lanatus L.) under Drought Stress Conditions. Journal of Crop Ecophysiology, 53: 21-44. (In Persian).10.30495/jcep.2020.671639
Calvo, P., L. Nelson, & J. W. Kloepper. 2014. Agricultural uses of plant biostimulants. Plant and soil, 383(1-2): 3-41.
DEMİR, A., B. Dural, & K. Yildirim. 2006. Effect of seaweed suspensions on seed germination of tomato, pepper and aubergine. Journal of Biological Sciences, 6(6).
Dinoo, Y.S., N. Boodina, & C. Sembhoo. 2009. Effects of naturally occurring amino acid stimulants on the growth and yield of hot peppers (Capsicum annuum L.). Journal of Animal and Plant Sciences, 5 (1): 414 - 24.
Di Stasio, E., V. Cirillo., G. Raimondi., M. Giordano., M. Esposito, & A. Maggio. 2020. Osmo-priming with seaweed extracts enhances yield of salt-stressed tomato plants. Agronomy, 10(10): 1559-1562.
Faten, S., F. S. Abd El-Aal., A. M. Shaheen., A. A. Ahmed, & A.R. Mahmoud. 2010. Effect of foliar application of urea and amino acids mixtures as antioxidants on growth, yield and characteristics of squash. Agriculture and Biological Sciences 6: 583-588.
Gollan, J. R. & J. T. Wright. 2006. Limited grazing pressure by native herbivores on the invasive seaweed Caulerpa taxifolia in a temperate Australian estuary. Marine and Freshwater Research 57(7): 685-694. DOI:10.1071/MF05253
Gomathi, R., S. Kohila, and K. Ramachandiran. 2017. Evaluating the effect of seaweed formulations on the quality and yield of sugarcane. Madras Agricultural Journal, 104: 161-165.
Grabowska, A., Kunicki, E., Sękara, A., Kalisz, A. & Wojciechowska, R. 2012. The effect of cultivar and biostimulant treatment on the carrot yield and its quality. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 77(1): 37-48.
Hidangmayum, A. and R. Sharma. 2017. Effect of different concentrations of commercial seaweed liquid extract of Ascophyllum nodosum as a plant bio stimulant on growth, yield and biochemical constituents of onion (Allium cepa L.). Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(4): 658-663.
Irigoyen, J. J., D. W. Emerich., & M. Sanchez-Diaz. 1992. Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiologia lantarum, 84: 55-60. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1992.tb08764.x
Jannin, L., M. Arkoun., P. Etienne., P Laîné., D. Goux., M. Garnica., M. Fuentes., S.S. Francisco., R. Baigorri., F. Cruz, & F. Houdusse. 2013. Brassica napus growth is promoted by Ascophyllum nodosum (L.) Le Jol. seaweed extract: microarray analysis and physiological characterization of N, C, and S metabolisms. Journal of plant growth regulation, 32: 31-52.
Khandan Deh Arbab, S., M.H. Amini Fard, H.R. Falahi & H. Kaveh. 2019. The effect of different levels of growth stimulating fertilizer containing algae extract and mother corm weight on antioxidant activity and effective substances of saffron. Plant Products, 43(2): 213-226.
Mafakheri, S. 2016. The effect of the use of some organic and chemical fertilizers on the morphological and biochemical characteristics of the medicinal plant fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.). Plant Products, 40(3): 27-40.
Mami, Y, G. Pivost, D. Bakhshi, & H. Samiazadeh Lahiji. 2007. Determining different substrates for planting tomatoes in the soilless cultivation system. Horticultural sciences, 22(2): 39-48. (In Persian).10.22067/jhorts4.v1387i2.1083
Marhoon, I.A. & M.K. Abbas. 2015. Effect of foliar application of seaweed extract and amino acids on some vegetative and anatomical characters of two sweet pepper (Capsicum Annuum L.) cultivars. International Journal of Research Studies in Agricultural Sciences, 1(1): 35-44.
Mohammed, G.H. 2013. Effect of Seamino and ascorbic acid on growth, yield and fruits quality of Pepper (Capsicum Annuum L). International Journal of Pure and Applied Sciences and Technology: 17(2), p.9.
Mousavi, E.A., F. Nasibi., K. Manouchehri Kalantari, & H. Oloumi. 2017. Stimulation effect of carrageenan on enzymatic defense system of sweet basil against Cuscuta campestris infection. Journal of Plant Interactions, 12(1): 286-294. https://doi.org/10.1080/17429145.2017.1341560
Nazari, M, F. Khalili., R. Ebrahimi., Y. Mostofi, & M. Jafarpour. 2023. Effect of postharvest UV-C irradiation and DPI treatment on some biochemical characteristics of sweet pepper fruits (Capsicum annuum var. Nirvin) during storage. Plant Process and Function, 11 (47): 301-321. (In Persian).http://jispp.iut.ac.ir/article-1-1583-fa.html
Nair, A. & B. Carpenter. 2016. Biochar rate and transplant tray cell number have implications on pepper growth during transplant production. Hort Technology, 26(6): 713-719.
Noroozlo, Y.A., Souri, M.K. & Delshad, M. 2019. Stimulation effects of foliar applied glycine and glutamine amino acids on lettuce growth. Open Agriculture, 4(1): 164-172. https://www.jstor.org/stable/26902457
Nwokeji, E.M., V.E. Ogwudire., S.E. Okere., P.C. Anyanwu., J.K. Obianigwe, & G.O. Ihejirika. 2022. Effect of Moringa (Moringa oleifera) Plant Parts Extracts on Cercospora (Frogeye) Disease of Sweet (Bell) Pepper (Capsicum annuum L). Asian Research Journal of Current Science, 313-319.
Parrado, J., J. Bautista., E.J. Romero., A.M. García-Martínez., V. Friaza, & M. Tejada. 2008. Production of a carob enzymatic extract: potential use as a biofertilizer. Bioresource technology, 99(7): 2312-2318. DOI: 10.1016/j.biortech.2007.05.029
Prasad, K., A.K. Das., M.D. Oza., H. Brahmbhatt., A.K. Siddhanta., R. Meena., K. Eswaran., M.R. Rajyaguru, & P.K. Ghosh. 2010. Detection and quantification of some plant growth regulators in a seaweed-based foliar spray employing a mass spectrometric technique sans chromatographic separation. Journal of Agricultural and Food chemistry, 58(8): 4594-4601.
Posmyk, M.M. & K. Szafrańska. 2016. Biostimulators: a new trend towards solving an old problem. Frontiers in plant science, 7, p.748.
Sabir, A., K. Yazar., F. Sabir., Z. Kara., M.A. Yazici, & N. Goksu. 2014. Vine growth, yield, berry quality attributes and leaf nutrient content of grapevines as influenced by seaweed extract (Ascophyllum nodosum) and nanosize fertilizer pulverizations. Scientia Horticulturae, 175: 1-8. DOI:10.1016/j.scienta.2014.05.021
Shehata, S.M., H.S. Abdel-Azem., A. Abou El-Yazied, & A.M. El-Gizawy. 2011. Effect of foliar spraying with amino acids and seaweed extract on growth chemical constitutes, yield and its quality of celeriac plant. European Journal of Scientific Research, 58(2): 257-265.
Spinelli, F. S., G. K. Fiori., M. L. Noferini., M. D. Sprocatti, & G. R. Costa. 2010. A noveltype of seaweed extract as a natural alternative to the use of iron chelates in strawberry production. Journal of Scientific Horticulture, 125 (6): 263–269. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2010.03.011
Sunarpi, S., A. Jupri., R. Kurnianingsih., N.I. Julisaniah, & A. Nikmatullah. 2011. Effect of seaweed extracts on growth and yield of rice plants. Asian Journal of Tropical Biotechnology, 2(2): 73-77.
Verkleij, F.N. 1992. Seaweed extracts in agriculture and horticulture: a review. Biological Agriculture and Horticulture, 8: 309-324. https://doi.org/10.1080/01448765.1992.9754608
Vijayakumar, S., S. Durgadevi., P. Arulmozhi., S. Rajalakshmi., T. Gopalakrishnan & N. Parameswari. 2018. Effect of seaweed liquid fertilizer on yield and quality of Capsicum annuum L. Acta Ecologica Sinica, 39(5): 406-410.
Zodape, S.T., A. S.C. Gupta., U.S. Bhandari., D.R. Rawat., K. Chaudhary., Eswaran, & J. Chikara. 2011. Foliar application of seaweed sap as biostimulant for enhancement of yieldand quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.). Journal of Scientific and Industrial Research, 70: 215-219. http://nopr.niscpr.res.in/handle/123456789/11089