بررسی اثرات ضد قارچی عصاره میوه واکسینیوم آرکتوستافیلوس (سیاه گیله) بر گونههای کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا در شرایط آزمایشگاهی
الموضوعات : Experimental Studies
احمد هلاکو
1
,
مریم کاظمی
2
,
مریم رفیعی راد
3
,
مطهره اسکندری
4
1 - هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه
2 - گروه زیست شناسی، واحد ایذه ، دانشگاه آزاد اسلامی، ایذه، ایران
3 - گروه زیست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایذه
4 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
الکلمات المفتاحية: کاندیدیازیس, کاندیدا آلبیکنس, کاندیدا گلابراتا, عصاره سیاه گیله,
ملخص المقالة :
مقدمه:کاندیدیازیس طیفی از بیماریها است که شامل عفونتهای سطحی و مخاطی ساده تا عفونتهای سیستمیک خطرناک و کشنده میباشد. کاندیدا گلابراتا پس از کاندیدا آلبیکنس، چهارمین عامل شایع کاندیدیازیس محسوب میشود. استفاده بیش از حد از داروهای سنتتیک ضد قارچی منجر به ظهور سویههای مقاوم شده است. از سوی دیگر، گیاهان دارویی به دلیل دارا بودن منابع سرشار از آنتیاکسیدانها و متابولیتهای ثانویه، به عنوان جایگزینهای ایمن و مقرونبهصرفه برای داروهای شیمیایی مطرح هستند. هدف:هدف این مطالعه بررسی اثر ضد قارچی عصاره میوه سیاه گیله بر گونههای کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا بود.روش کار: میوه سیاه گیله پس از خشکشدن، در متانول ۸۵٪ حل شد و عصاره آن از صافی عبور داده شد. سپس اثر عصاره به روش میکرودایلوشن در رقتهای ۲ تا ۵۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر بر گونههای استاندارد کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا در چاهکهای میکروپلیت ارزیابی شد.نتایج:نتایج نشان داد که عصاره سیاه گیله دارای اثر مهاری بر رشد هر دو گونه کاندیدا است. حداقل غلظت مهاری (MIC) عصاره برای کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا به ترتیب ۳۲ و ۱۶ میکروگرم بر میلیلیتر بود. همچنین، حداقل غلظت کشندگی (MFC) برای کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا به ترتیب ۱۲۵ و ۶۴ میکروگرم بر میلیلیتر گزارش شد. نتیجهگیری:
با توجه به اثر مهاری قابل توجه عصاره سیاه گیله بر هر دو گونه کاندیدا آلبیکنس و کاندیدا گلابراتا، این عصاره میتواند به عنوان یک عامل ضد قارچی موثر در شرایط آزمایشگاهی معرفی شود. انجام مطالعات بالینی برای ارزیابی بیشتر اثرات ضد قارچی این عصاره توصیه میگردد.
1. Pfaller MA, Diekema DJ. Role of sentinel surveillance of candidemia: trends in species distribution and antifungal susceptibility. J Clin Microbiol. 2002;40(10):3551-7.
2. Sanglard D. Emerging Threats in Antifungal-Resistant Fungal Pathogens. Front Med (Lausanne). 2016;3:11.
3. Cowen LE, Sanglard D, Howard SJ, Rogers PD, Perlin DS. Mechanisms of Antifungal Drug Resistance. Cold Spring Harb Perspect Med. 2014;5(7):a019752.
4. Raut JS, Shinde RB, Chauhan NM, Karuppayil SM. Terpenoids of plant origin inhibit morphogenesis, adhesion, and biofilm formation by Candida albicans. Biofouling. 2013;29(1):87-96.
5. Jalal O, Samaneh A, Mehdi B. A review of the medicinal plant Vaccinium arctostaphylos and its applications. Journal of Plant and Biotechnology. 2021;16(1):63-72.
6. Mahmoudi R, Rafieirad M, Goudarzi S. Effect of Hydroalcoholic Extract of Ferulago angulata (Schlecht) Boiss on Motor and Memory Disorders in Animal Model of Parkinson Disease. Qom University of Medical Sciences Journal. 2018;12(8):36-47.
7. Yahyapour غ, Anvar SAA, Ataee م, Ahari ح, Askari ح. Isolation and optimization of growth conditions of yeasts with aflatoxin B1 reducing properties from local cheeses in Iran. Journal of Comparative Pathobiology. 2023;19(79):3983-92.
8. Haji Fattahi F, Alirezaei, Somayeh, Goodarzi, Hossein, Khalesi MA. Investigation of antifungal effect of aqueous extract of garlic on Candida albicans (INVITRO). journal of research in dental sciences. 2019;16(1):20-6.
9. Sepehrifar R, Hasanloo T. Polyphenolics, Flavonoids and Anthocyanins Content and Antioxidant Activity of Qare-Qat (Vaccinium arctostaphylos L.) from Different Areas of Iran. Journal of Medicinal Plants. 2010;9(33):66-74.
10. Shamilov AA, Olennikov DN, Pozdnyakov DI, Bubenchikova VN, Garsiya ER, Larskii MV. Caucasian Blueberry: Comparative Study of Phenolic Compounds and Neuroprotective and Antioxidant Potential of Vaccinium myrtillus and Vaccinium arctostaphylos Leaves. Life (Basel). 2022;12(12).
11. Zhou X, Zeng M, Huang F, Qin G, Song Z, Liu F. The potential role of plant secondary metabolites on antifungal and immunomodulatory effect. Applied Microbiology and Biotechnology. 2023;107(14):4471-92.
12. Eliaš D, Tóth Hervay N, Gbelská Y. Ergosterol Biosynthesis and Regulation Impact the Antifungal Resistance and Virulence of Candida spp. Stresses. 2024;4(4):641-62.
13. El Moussaoui A, Jawhari FZ, Almehdi AM, Elmsellem H, Fikri Benbrahim K, Bousta D, et al. Antibacterial, antifungal and antioxidant activity of total polyphenols of Withania frutescens.L. Bioorganic Chemistry. 2019;93:103337.
14. Shafaroudi AM, Gorji NE, Nasiri P, Javidnia J, Saravi ME. Antifungal Properties of Zataria multiflora on Candida species: A Systematic Review. Journal of Evidence-Based Integrative Medicine. 2022;27:2515690X221132272.
15. Naeini Ar, Naseri M, Kamalinejad M, Khoshzaban F, Rajabian T, Nami H, et al. Study on Anti_ Candida Effects of Essential Oil and Extracts of Iranian Medicinal Plants, In vitro. Journal of Medicinal Plants. 2011;10:163-72.
16. Furletti VF, Teixeira IP, Obando-Pereda G, Mardegan RC, Sartoratto A, Figueira GM, et al. Action of Coriandrum sativum L. Essential Oil upon Oral Candida albicans Biofilm Formation. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. 2011;2011(1):985832.
17. Hu Y, Zhang J, Kong W, Zhao G, Yang M. Mechanisms of antifungal and anti-aflatoxigenic properties of essential oil derived from turmeric (Curcuma longa L.) on Aspergillus flavus. Food Chem. 2017;220:1-8.
18. Nazzaro F, Fratianni F, Coppola R, Feo V. Essential Oils and Antifungal Activity. Pharmaceuticals (Basel). 2017;10(4).
