اثرات کود آلی و عناصر روی و سیلیسیم بر عملکرد، محتوی پروتئین و جذب عناصر دانه گندم در منطقه قائمشهر
الموضوعات : پژوهش های به زراعیمریم یوسف نژاد 1 , علیرضا دانشمند 2 , حمیدرضا مبصر 3 , حسن نیکخواه کوچکسرایی 4
1 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه زراعت، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
2 - استادیار، گروه زراعت، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
3 - استادیار، گروه زراعت، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
4 - استادیار، گروه زراعت، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
الکلمات المفتاحية: پروتئین دانه, روی دانه, سیلیسیم دانه, کود گاوی, نانوذرات.,
ملخص المقالة :
عناصر روی و سیلیسیم باعث بهبود رشد، عملکرد و ارزش غذایی دانه می¬شود. مصرف کود آلی با بهبود فراهمی عناصر غذایی، می¬تواند به ارتقاء عملکرد و ارزش غذایی دانه کمک کند. این مطالعه با هدف بهبود کمیت و کیفیت دانه گندم در دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی قائم¬شهر طی سال¬های 98-1397 و 99-1398 اجرا شد. آزمایش به صورت کرت¬های یک¬بار خرد شده بر پایه طرح بلوک¬های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود دامی با 2 سطح (کود گاوی و عدم مصرف) به¬ عنوان عامل اصلی و کاربرد عناصر روی و سیلیسیم (کودهای نانو و معمولی) با 9 سطح به¬عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان دادند که اثر سال بر هیچ یک از صفات مورد مطالعه معنی-دار نشد. عملکرد دانه در تیمار بدون مصرف کود گاوی در مقایسه با مصرف کود گاوی 16 درصد بیشتر بود که به¬خاطر تعداد سنبلچه و تعداد دانه در سنبله بیشتر بود. بیشترین عملکرد دانه برای تیمار بدون مصرف کود گاوی و با مصرف سولفات ¬روی و مصرف همزمان سیلیکات پتاسیم و نانواکسید روی (به ¬ترتیب 4423 و 4394 کیلوگرم در هکتار) به -دست آمد. بالاترین غلظت روی دانه با محلول¬پاشی نانواکسید روی، مصرف سیلیکات پتاسیم + نانواکسید روی و محلول¬پاشی نانوذرات سیلیسیم و روی به¬دست آمد. حداکثر پروتئین دانه در تیمار با مصرف کود گاوی همراه با محلول¬پاشی نانواکسید روی، نانوذرات سیلیسیم و روی و مصرف خاکی سولفات روی به¬دست آمد. کاربرد تنها سولفات روی یا کاربرد ترکیبی سیلیکات پتاسیم + نانواکسید روی برای بهبود عملکرد دانه پیشنهاد می¬شود. کاربرد کود گاوی توأم با هر یک از تیمارهای سولفات روی، نانواکسید روی و نانوذرات سیلیسیم + روی برای افزایش پروتئین دانه توصیه می¬شود.