بررسی میزان انتشار گازهای گلخانه¬ای در تولید محصولات زراعی منطقه رودپی شمالی شهرستان ساری با استفاده از LCA رویکرد
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سمیه شیرزادی لسکوکلایه
1
,
طاهره یوسفی فرح آبادی
2
,
فاطمه کشیری کلایی
3
,
خدیجه عبدی رکنی
4
1 - استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصادکشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران. ایران
3 - استادیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران. ایرانversity
4 - دکترای اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
الکلمات المفتاحية: انتشار گازهای گلخانه¬ای, رویکرد ارزیابی چرخه حیات, سوزاندن بقایای گیاهی.,
ملخص المقالة :
در تحقیق حاضر سعی شده است، انتشار ناشی از مصرف کود و سموم شیمیایی، زمین شالیزاری، سوزندان بقایای گیاهی و مصرف سوخت فسیلی برای تولید محصولات زراعی مورد بررسی قرار گیرد. تحقیق حاضر با استفاده از روش LCA انتشار ناشی از تولید محصولات زراعی در منطقه رودپی شمالی شهرستان ساری بدست آورده است. ارزیابی چرخه حیات روش معتبر و دقیقی برای بررسی اثرات زیستمحیطی تولید محصول یا انجام یک فعالیت است که تعمیم نتایج آن به مقیاس ملی اطلاعات مفیدی را در مورد اثرات محیطی فعالیتهای زراعی فراهم میسازد. دادههای مطالعه حاضر از طریق مصاحبه حضوری با ۲۵۰ کشاورز در سال زراعی 1402-1401در منطقه رودپی شمالی شهرستان ساری جمعآوری شد. نتایج مطالعه نشان داد، بالاترین انتشار گازهای گلخانهای به محصول شلتوک شیرودی با میانگین 2589 کیلوگرم معادل Co2 در هکتار، اختصاص یافته است. همچنین سوزاندن بقایای گیاهی و مصرف کودهای شیمیایی در تمام محصولات، سهم قابل ملاحظهای را در تولید انتشار گازهای گلخانهای داشته است. با توجه به نتایج بدست آمده بیشترین خسارت ناشی از محصول شلتوک شیرودی میباشد، براین اساس با توجه به بالا بودن انتشار گازگلخانهای این محصول، به منظور کاهش انتشار گازگلخانهای توصیه میشود، با تشویق و حمایت دولت از کشاورزان، جهت جایگزینی کشت محصولات با آلودگی کمتر و همچنین مدیریت مصرف نهادههای شیمیایی و بقایای گیاهی، در جهت کاهش انتشار اقدام شود.
1. Ebrahimi E, Ebrahimi L. Life cycle assessment (LCA) in crop production, case study: apple and grape. Environmental Sciences. 2022; 20(1): 251-
266. [DOI 10.52547/envs.2021.36828] 2. Taghinejad C, Vahidi A. Environmental effects of irrigated wheat production system with life cycle assessment approach (Case study: Ardabil
province) Journal of Sustainable Agriculture and Production Science. 2021; 31(3): 101-116. [DOI 10.22034/saps.2021.13691] 3. Abdi Rokni Kh, Shirzadi Laskookalayeh S, Amirnejad H. Determining the optimal pattern of rice cultivation in the direction of agricultural sustainability with an emphasis on reducing greenhouse gas emissions (Case study: South Bisheh of Babol city). Agricultural Scientific and
Sustainable Production. 2023; 34(1): 269-286. [DOI 10.22034/saps.2023.54411.2957] 4. MacWilliam S, Wismer M, Kulshreshtha S. Life cycle and economic assessment of Western Canadian pulse systems: the inclusion of pulses in
crop rotations. Agricultural Systems. 2014; 123: 43-53. [DOI /10.1016/j.agsy.2013.08.009] 5. Pishgar-Komleh S.H, Akram A, Keyhani A. Life Cycle Assessment of Paste Production (Case Study: Alborz Province), Iranian Journal of
Biosystems Engineering. 2017; 47: 4. 677-688. https://civilica.com/doc/1660421 6. Kazemizadeh M, Houshmand A, Naseri A, Ghalabi M, and Maskerbashi M. Life cycle assessment study in grain corn production under two spring and autumn cropping systems (case study of Khuzestan province). Natural environment. Natural resources of Iran. 2019; 72(4): 485-498.
[DOI 10.22059/jne.2020.276944.1660] 7. Nikkhah A, Chaparli H, Keydashti M, Jamalipor M. Environmental assessment of greenhouse gas emissions from rice production in Mazandaran province. The first national conference of agricultural engineering and management, environment and sustainable natural resources in Hamedan, Hegmetane environmental assessors association. 2013.
https://civilica.com/doc/253460 8. Jafari Samimi A, Alizadeh Malafeh E. S Vafabakhsh J, Mohammadzadeh A. Energy Flow and GHG Emissions in Major Field and Horticultural
Crop Production Systems (Case Study: Sharif Abad Plain). Journal of Agroecology. 2019; 11(2):365-382. [DOI 10.22067/jag.v11i2.81742] 9. Yosefi Z, Vahedi A, Askari F. Analysis of energy consumption and environmental effects of rice production in Gilan province using life cycle assessment. Agricultural systems and mechanization research. Agricultural systems and mechanization research. 2020; 2(78):55-72.
[DOI 10.22092/erams.2020.343427.1359]10. 10. Soleymani G, Abdi R, Ghanbari M, Loghmanpour R. Evaluation and Optimization of Energy Consumption and Greenhouse Gas Emissions of Sugar Beet Production with the Method of Data Envelopment Analysis. Scientific Quarterly of Technical and Vocational University. 2023; 20(1):133-153.
[DOI 10.48301/kssa.2023.388258.2471] 11. Mohammadi Kashka F, Tahmasbi Sarvestani Z, Pirdashti H, Hosseinzadeh Bandbafha H. Life cycle cost and energy assessment of soybean
production ecosystems in Mazandaran province. Journal of Crop Production. 2013; 16 (4): 169-198. [DOI 10.22069/ejcp.2024.21649.2598] 12. Chirinda N, Arenas L, Katto M, Loaiza S, Correa F, Isthitani M, Bayer C. Sustainable and low greenhouse gas emitting rice production in Latin America and the Caribbean: A review on the transition from ideality to reality. Sustainability. 2018; 10(3) :671.
[DOI /10.3390/su10030671] 13. Alam M, Bell R, Biswas W. Increases in soil sequestered carbon under conservation agriculture cropping decrease the estimated greenhouse
gas emissions of wetland rice using life cycle assessment. Journal of Cleaner Production. 2019; 224:72-87. [DOI /10.1016/j.jclepro.2019.03.215] 14. Hiloidhari M, Banerjee R. Rao A.B. Life cycle assessment of sugar and electricity production under different sugarcane cultivation and
cogeneration scenarios in India. Journal of Cleaner Production. 2021; 290: 125170. [DOI /10.1016/j.jclepro.2020.125170] 15. Kazlauskas M, Bru ciene I, Savickas D, Naujokiene V, Buragiene S, Steponavi cius D, Romaneckas K, Šarauskis E. Life Cycle Assessment of Winter Wheat Production Using Precision and Conventional Seeding Technologies. 2023; 15: 14376. [RePEc:gam:jsusta:v:15:y:2023:i:19:p:14376-:d:1250972]
16. Agricultural organization of Mazandaran. 2022.
https:// https://jkmaz.ir 17. Nemecek T, Huguenin-Elie O, Dubois D, Gaillard G, Schaller B, Chervet A. Life cycle assessment of Swiss farming systems: II. Extensive and intensive production. Agricultural Systems. 2011; 104: 233-245.
[DOI /10.1016/j.agsy.2010.07.007] 18. Fao. 2019
https://www.afghanaid.org.uk 19. Dastan S, Soltani A, Noor Mohammadi G.H, Madani H. Global warming potential of carbon dioxide emissions and energy consumption in the
paddy planting. Journal of Agricultural Ecology. 2013; 6(4) 823-835. [DOI 10.22067/jag.v6i4.27517] 20. Nasiri Mahallati M, Kouchaki A. Life cycle assessment in wheat (Triticum aestivum L.) production ecosystems in Iran: 2- Spatial comparison at the country level. Journal of Agricultural Ecology. 2018; 10(1):48-68.
[DOI 10.22067/jag.v10i1.45791]