استخراج و بررسی تولید بتاگلوکان از مخمر ساکارومایسس سرویزیه
الموضوعات :مریم السادات میرباقری فیروزآباد 1 , مهدی باقری ده عسکری 2 , محمد بیاتی 3
1 - استادیار، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
2 - کارشناسی، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
3 - کارشناسی، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
الکلمات المفتاحية: بتاگلوکان, مخمر ساکارومایسس سرویزیه, FTIR, استخراج.,
ملخص المقالة :
بتاگلوکان پلیساکاریدی است که از اتصال مولکولهای گلوکز با دو پیوند بتا ۶-۱ و بتا ۳-۱ تشکیلشده است. این ترکیب در منابع مختلف مانند قارچ، جلبک، مخمر و گیاهانی مانند جو یافت میشود ولی بتاگلوکان موجود در دیواره سلولی مخمر ساکارومایسس سرویزیه فعالیت بیولوژیکی بیشتری نسبت به بقیه منابع دارد. بتاگلوکان موارد استفاده زیادی در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی دارد که باعث بهبود سیستم ایمنی بدن و ضد تومور و کاهشدهنده کلسترول است. هدف از این مظالعه استخراج و خالص سازی این ترکیب جهت استفاده در صنایع است. برای استخراج بتاگلوکان، از روش قلیایی-اسیدی استفاده شد که شامل مراحل استخراج با استفاده از محلولهای قلیایی و سپس خنثیسازی با اسید است. این فرآیند به منظور به حداکثر رساندن بازده و خلوص بتاگلوکان انجام شد. پس از استخراج، برای تعیین و تأیید ساختار شیمیایی بتاگلوکان، از طیفسنجی FTIR بهرهبرداری گردید. این تکنیک امکان شناسایی پیوندهای شیمیایی و گروههای عاملی موجود در ترکیب بتاگلوکان را فراهم میکند. آزمونها در این مطالعه مشخص کرد که روش استخراج اسیدضعیف-بازقورث و استفاده از آب گرم باعث حذف مقدار زیادی از پروتئینها و اسیدهای چرب مخمر اتولیز شده میشود و درصد کربوهیدراتها بهویژه بتاگلوکان در محصول نهایی افزایش مییابد. به دست آوردن یک روش مناسب تولید بتا گلوکان برای ارائه به صنعت و چکونگی ارزیابی بتاگلوکان تولید شده با FTIR از دستاوردهای این پروژه است.
1. Kogan G. (1→ 3, 1→ 6)-β-d-Glucans of yeasts and fungi and their biological activity. Studies in natural products chemistry. 2000;23:107–52.
2. Petravić-Tominac V, Zechner-Krpan V, Grba S, Srečec S, Panjkota-Krbavčić I, Vidović L. Biological effects of yeast β-glucans. Agriculturae conspectus scientificus. 2010;75(4):149–58.
3. Freimund S, Sauter M, Käppeli O, Polymers HDC, 2003 undefined. A new non-degrading isolation process for 1, 3-β-D-glucan of high purity from baker’s yeast Saccharomyces cerevisiae. Elsevier.
4. Klis FM, Mol P, Hellingwerf K, Brul S. Dynamics of cell wall structure in Saccharomyces cerevisiae. FEMS microbiology reviews. 2002;26(3):239–56.
5. Huang GL. Extraction of two active polysaccharides from the yeast cell wall. Zeitschrift für Naturforschung C. 2008;63(11–12):919–21.
6. Varelas V, Liouni M, Calokerinos AC, Nerantzis ET. An evaluation study of different methods for the production of β‐D‐glucan from yeast biomass. Drug Test Anal. 2016;8(1):46–55.
7. Zeković DB, Kwiatkowski S, Vrvić MM, Jakovljević D, Moran CA. Natural and modified (1→ 3)-β-D-glucans in health promotion and disease alleviation. Crit Rev Biotechnol. 2005;25(4):205–30.
8. Lesage G, Bussey H. Cell wall assembly in Saccharomyces cerevisiae. Microbiology and molecular biology reviews. 2006;70(2):317–43.
9. Kwiatkowski S, Kwiatkowski SE. Yeast (Saccharomyces cerevisiae) glucan polysaccharides-occurrence, separation and application in food, feed and health industries. The complex world of polysaccharides. 2012;47–70.
10. EFSA Panel on Dietetic Products N and A (NDA). Scientific Opinion on the safety of ‘yeast beta‐glucans’ as a Novel Food ingredient. EFSA Journal. 2011;9(5):2137.
11. Laroche C, Michaud P. New developments and prospective applications for β (1, 3) glucans. Recent patents on biotechnology. 2007;1(1):59–73.
12. Chang T, Lu K, Han F, Xu C, Li E. Effects of β-glucan combined with the gut probiotic Klebsiella sp. E26 on growth, energy metabolism, and immune response in pacific white shrimp (Penaeus vannamei) under low salinity stress. Aquaculture. 2025;742223.
13. Lin YL, Lee SS, Hou SM, Chiang BL. Polysaccharide purified from Ganoderma lucidum induces gene expression changes in human dendritic cells and promotes T helper 1 immune response in BALB/c mice. Molecular pharmacology. 2006;70(2):637–44.
14. Nakagawa Y, Ohno N, Murai T. Suppression by Candida albicans β-glucan of cytokine release from activated human monocytes and from T cells in the presence of monocytes. The Journal of infectious diseases. 2003;187(4):710–3.
15. Bai Y, Ding J, He L, Zhu Z, Pan J, Qi C. β-Glucan induced plasma B cells differentiation to enhance antitumor immune responses by Dectin-1. BMC Immunol. 2025;26(1):2.
16. Shi Y, Kong W, Gong F, Cai C, Zhang Y, Cheng G, et al. Yeast β-glucan enhances the intestinal immune function in coho salmon via the modulation of gut microbiota-mediated lipid metabolism. Aquaculture. 2025;599:742123.
17. AVRĂMIA I, AMARIEI S. Research on obtaining high β-glucans content from different sources of yeast by harnessing their biologically active potential. Food and Environment Safety Journal. 2017;16(4).
18. Kamarulzaman MK, Hisham S, Kadirgama K, Ramasamy D, Samykano M, Saidur R, et al. Improving the thermophysical properties of hybrid nanocellulose-copper (II) oxide (CNC-CuO) as a lubricant additives: A novel nanolubricant for tribology application. Fuel. 2023;332:126229.
19. Zechner-Krpan V, Petravić-Tominac V, Panjkota-Krbavčić I, Grba S, Berković K. Potential application of yeast β-glucans in food industry. Agriculturae Conspectus Scientificus. 2009;74(4):277–82.
20. Sánchez-Madrigal MÁ, Neder-Suárez D, Quintero-Ramos A, Ruiz-Gutiérrez MG, Meléndez-Pizarro CO, Piñón-Castillo HA, et al. Physicochemical properties of frozen tortillas from nixtamalized maize flours enriched with β-glucans. Food Science and Technology. 2015;35:552–60.
21. Dongowski G, Huth M, Gebhardt E, Flamme W. Dietary fiber-rich barley products beneficially affect the intestinal tract of rats. The Journal of nutrition. 2002;132(12):3704–14.
22. Wang J, Rosell CM, de Barber CB. Effect of the addition of different fibres on wheat dough performance and bread quality. Food chemistry. 2002;79(2):221–6.
23. Liu XY, Wang Q, Cui SW, Liu HZ. A new isolation method of β-D-glucans from spent yeast Saccharomyces cerevisiae. Food Hydrocolloids. 2008;22(2):239–47.
24. Pengkumsri N, Sivamaruthi BS, Sirilun S, Peerajan S, Kesika P, Chaiyasut K, et al. Extraction of β-glucan from Saccharomyces cerevisiae: Comparison of different extraction methods and in vivo assessment of immunomodulatory effect in mice. Food Science and Technology. 2016;37:124–30.
25. Sivamaruthi BS, Prasanth MI, Balamurugan K. Alterations in Caenorhabditis elegans and Cronobacter sakazakii lipopolysaccharide during interaction. Archives of microbiology. 2015;197:327–37.
26. Mirbagheri Firoozabad MS, Mohammadi nasr M, Antimicrobial activities of microbial essential fatty acid against foodborne pathogenic bacteria. Iranian Journal of Microbiology. 2022;14 (2), 214.
27. Ahmad A, Anjum FM, Zahoor T, Nawaz H, Ahmed Z. Extraction and characterization of β-d-glucan from oat for industrial utilization. International journal of biological macromolecules. 2010;46(3):304–9.
28. Mirbagheri M, Nahvi I, Emamzadeh R, Emtiazi G, Shirani E. Oil wastes management: medium optimization for the production of alpha-linolenic acid in Mucor circinelloides. International journal of environmental science and technology. 2016;13:31-8.
29. Mohammadi Nasr M, Nahvi I, Keyhanfar M, Mirbagheri M. The effect of carbon and nitrogen sources on the fatty acids profile of Mortierella vinacea. Biological Journal of Microorganism. 2017;5(20):1-8.
30. Mashhadi Karim M, Azin M, Mousavi Gargari SL, Sarshar M. Comparison of function of immobilized and free Bacillus licheniformis cells in production of alkaline protease. J Microbial World. 2011; 4(1-2): 15-22. [In Persian]
31. Elahe Tajedini, Mahboobeh Madani , Masoud Fouladgar, Rasoul Mohammadi, Ali Zarei Mahmoudabadi, (2023). Optimization of fatty acids produced by Candida glabrata isolated frome soil, Journal of Microbial World, 15(4), 245-258. magiran.com/p2559546
32. Parhamfar M, Abtahi H, Parhamfar M. Optimization of culture conditions for the production of phytase enzyme by Bacillus subtilis soil isolates. Journal of Microbial World. 2017 Jan 1;9(4):315-25.