برآورد شاخصهای آب و انرژی و ارزش اقتصادی آب در تولید سیب: حوضه دریاچه ارومیه
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیسید حبیب الله موسوی 1 , دنیا میری 2 , مهرداد محمدی 3
1 - گروه اقتصاد کشاورزی/ دانشگاه تربیت مدرس
2 - گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
3 - گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
الکلمات المفتاحية: کارایی انرژِی, آب, ارزش اقتصادی, ارومیه, سیب,
ملخص المقالة :
تولید سیب به عنوان بخش مولد در اقتصاد باغبانی از اهمیت ویژهای برخورداربوده وجایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است.از این رو افزایش تقاضا برای مواد غذایی به دلیل رشد جمعیت باعث شده بخش کشاورزی نسبت به سایر بخشهای اقتصادی تولیدات خود را افزایش دهد،که این امر با افزایش استفاده از منابع آب و نهادههایی مثل کودوسموم شیمیایی که انرژی بیشتری مصرف میکنند، میسر میگردد.شهرستان ارومیه با دارابودن 26000 هکتار باغ سیب، رتبه اول تولید این محصول در سطح کشور را از آن خود کرده است.از طرفی استفاده بیش از حد از کود و سموم شیمیایی در تولید این محصول نه تنها باعث استفاده غیر بهینه از انرژی گردیده بلکه خسارات جبران ناپذیری به محیط زیست و منابع آبی وارد میکند.لذا از آنجاییکه آب یکی از ارزشمندترین منابع طبیعی و نهادههاي اصلی در تولید محصولات کشاورزي میباشد و نقش موثری در توسعه پایدار بخش کشاورزي دارد؛ تعیین ارزش اقتصادي آب در حوزه آبریز ارومیه به افزایش بهرهوري منابع آب منطقه و صرفهجویی مصرفکنندگان و مدیریت صحیح تقاضا کمک بسیاري میکند.در این مطالعه برای بررسی میزان انرژی مصرفی و مصرف آب در تولید محصول سیب کارایی مصرف انرژی و ارزش اقتصادی آب برآورد گردید. نتایج نشان داد نسبت انرژی نهادهها به محصول که نشاندهنده کارایی انرژی میباشد، در سطح مطلوب نبوده و بایستی میزان مصرف انرژی مورد توجه قرار گیرد. همچنین تولید نهایی نهاده آب در تولید سیب 15/. و ارزش تولید نهایی آب 29141/7 ریال میباشد یعنی مصرف هرمترمکعب آب ارزشی برابر 29141/7 ریال ایجاد میکند .
1. Dehghanian, s. Ghorbani, m. (1382) Estimating the efficiency of apple producers in Khorasan province. Journal of production and processing of agricultural and horticultural products. 7 (3): 29-39 (in farsi)
2. Hatirli, S, Ozkan, B and Fert, C. (2005) An econometric analysis of energy input-output in Turkish agriculture. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 9(6), 608–623. https://doi.org/10.1016/j.rser.2004.07.001
3. Abu-Zeid, M. (2001) Water pricing in irrigated agriculture. International Journal of Water Resources Development, 17(4), 527–538. https://doi.org/10.1080/07900620120094109
4. Ester, M. Frommelt, A. Kriegel, H, and Sander, J. (1998) Algorithms for Characterization and Trend Detection in Spatial Databases. In KDD (pp. 44-50).
5. Mardani, A. Taghavifar, H. (2016) An overview on energy inputs and environmental emissions of grape production in West Azerbayjan of Iran. Renewable and Sustainable Energy Reviews, 54, 918–924. https://doi.org/10.1016/j.rser.2015.10.073 (In Farsi)
6. Nakashima, T and Ishikawa, S. (2016) Energy inputs and greenhouse gas emissions associated with small-scale farmer sugarcane cropping systems and subsequent bioethanol production in Japan. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences, 76, 43–53. https://doi.org/10.1016/j.njas.2015.11.003
7. Mondani, F. Aleagha, S, Khoramivafa, M and Ghobadi, R. (2017) Evaluation of greenhouse gases emission based on energy consumption in wheat Agroecosystems. Energy Reports, 3, 37–45.
8. Baran, M. Lüle, F and Gökdoğan, O. (2017) Energy Input-Output Analysis of Organic Grape Production: A Case Study from Adiyaman ProvinceEnergiebilanz im ökologischen Weinanbau: Eine Fallstudie aus der Provinz Adiyaman. Erwerbs-Obstbau, 59(4), 275–279. https://doi.org/10.1007/s10341-017-0322-1
9. Khanali, M, Kokei, D. Aghbashlo, M. Keyhani Nasab, F, Hosseinzadeh- Bandbafha, H, Tabatabaei, M, (2020). Energy Flow Modeling and Life Cycle Assessment of Apple Juice Production: Recommendations for Renewable Energies Implementation and Climate Change Mitigation. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2019.118997 (In Farsi)
10. Lika, A. Galioto, F, Scardigno, A, Zdruli, P and Viaggi, D. (2016) Pricing unmetered irrigation water under asymmetric information and full cost recovery. Water (Switzerland), 8(12), 1–14.
https://doi.org/10.3390/w8120596
11. Kohzad, S, Moosavi, S. and Haghighi, S. (2020) Estimation the Economic Value of Irrigation Water for Rice Farms in Iran. Montenegrin Journal of Economics, 16(4), 109-121. (In Farsi)
12. Yahyazadeh, M. Bazrafshan, O and Esmaeilpour, Y. (2021) Assessing Spatio-temporal Changes of Ecological Water Footprint and Economic Value of Water in Tomato production at Iran. Iranian Journal of Irrigation & Drainage, 14(6), 2047-2059. (In Farsi)
13. Slesser, M. (1973) Energy subsidy as a criterion in food policy planning. Journal of the Science of Food and Agriculture, 24(10), 1193-1207.
14. Pishgar Komleh, S. H. Keyhani, A., Rafiee, S.and Sefeedpary, P. (2011) Energy use and economic analysis of corn silage production under three
15. Ghorbani, R, Mondani, F, Amirmoradi, S, Feizi, H, Khorramdel, S, Teimouri, M. Aghel, H. (2011) A case study of energy use and economical analysis of irrigated and dryland wheat production systems. Applied Energy, 88(1), 283–288. https://doi.org/10.1016/j.apenergy.2010.04.02 (In Farsi)
16. Khoshroo, A. Mulwa, R. Emrouznejad, A.and Arabi, B. (2013) A non-parametric Data Envelopment Analysis approach for improving energy ef fi ciency of grape production. Energy, 63, 189–194. https://doi.org/10.1016/j.energy.2013.09.021 (In Farsi)
17. Cobanoglu, F. (2010) Analysis of energy use for fig production in Turkey. Journal of Food, Agriculture and Environment, 8(3–4 PART 2), 842–847.
18. Taylor, A. Callaghan, P. and Probert, S. (1993) Energy audit of an English farm. Applied Energy, 44(4), 315–335. https://doi.org/10.1016/0306-2619(93)90022-H
19. Mohammadi, A. and Omid, M. (2010). Economical analysis and relation between energy inputs and yield of greenhouse cucumber production in Iran. Applied Energy, 87(1), 191–196. https://doi.org/10.1016/j.apenergy.2009.07.021 (In Farsi)
20. Esengun, K. Erdal, G, Gündüz, O and Erdal, H. (2007) An economic analysis and energy use in stake-tomato production in Tokat province of Turkey. Renewable Energy, 32(11),
21. Strapatsa, A. Nanos, G.and Tsatsarelis, C. (2006) Energy flow for integrated apple production in Greece. Agriculture, Ecosystems and Environment, 116(3–4), 176–180. https://doi.org/10.1016/j.agee.2006.02.003
22. Khan, S. Khan, M. Hanjra, M, and Mu, J. (2009) Pathways to reduce the environmental footprints of water and energy inputs in food production. Food Policy, 34(2), 141–149. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2008.11.002
23. Chambers R (1988) Applied Production Analysis: A Dual Approach. Cambridge University Press.
24. Cochran, W. (1977) Sampling Techniques (3rd ed.). New York: John Wiley and Sons.1873–1881. https://doi.org/10.1016/j.renene.2006.07.005