با Bunium persicum (Boiss.)B. Fedtsch. تجزیه شیمیایی روغن اسانسی گیاه استفاده از تکنیک کروماتوگرافی گازی کوپل شده با طیف سنج جرمی(GC-MS)
الموضوعات : شیمی کوانتومی و اسپکتروسکوپی
1 - گروه شیمی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران
الکلمات المفتاحية: Bunium persicum , , HS-SPME گاما- ترپینن, بتا- میرسن, اورتو- سیمن و روغن های اسانسی,
ملخص المقالة :
در این تحقیق گیاه Bunium persicum با نام فارسی زیره کرمانی، از شهرستان شاهرود در استان سمنان جمع آوری شد. اسانس گیاه با استفاده از تکنیک تقطیر با آب و تکنیک میکرواستخراج از فضای فوقانی فاز جامد بدست آمد و اسانس¬های حاصل از دو روش، با استفاده از روش طیف سنج جرمی کوپل شده با کروماتوگرافی گازی(GC-MS) مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفت. گاما- ترپینن(78/24%)،1- متیل-4-(1-متیل اتنیل) سیکلو هگزان(96/13%)، بتا- میرسن(56/11%)، اورتو- سیمن(59/8%)، ترپینولن(01/6%) و جرمکران دی(23/5%) ترکیبات اصلی در کل اجزای شناسایی شده(52/97%) در اسانس اندام هوایی گیاه که به روش تقطیر با آب بدست آمده را تشکیل می دهند. از دیگر ترکیبات موجود در اسانس گیاه می توان از سابینن(36/4%)، بتا- اوسیمن(59/4%) نام برد. تجزیه اجزای فرار به دست آمده با استفاده از تکنیک میکرواستخراج از فضای فوقانی فاز جامد نشان داد، بتا- فلاندرن(95/25%)، گاما- ترپینن(78/22%)، بتا- میرسن(8/13%)، آلفا- ترپینولن(39/5%) و جرمکران دی(16/5%) ترکیبات اصلی در کل اجزای فرار شناسایی شده(54/94%) می باشند. از دیگر ترکیبات قابل ذکر در اجزای فرار گیاه می توان از بتا- اوسیمن(47/4%) و سابینن(4%) نام برد.