اثر حفاظتی عصاره زنجبیل در موشهای صحرایی نر نژاد ویستار تغذیه شده با جیره پر چرب
الموضوعات :میثم کرباسیان 1 , نگار پناهی 2 , رضا بدلزاده 3 , حامد بهشتی 4 , دلاور شهباززاده 5
1 - گروه علوم پایه دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - گروه علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه تبریز
4 - گروه پاتوبیولوژی دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
5 - گروه بیوتکنولوژی، پاستور، ایران
الکلمات المفتاحية: عصاره زنجبیل, رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات, انسولین, شاخص مقاومت انسولین,
ملخص المقالة :
در سال های اخیر به دنبال مصرف غذاهای ناسالم، پرچرب و پر کربوهیدرات، چاقی و اختلالات مرتبط با آن، مانند بیماری های قلبی و عروقی، به یک موضوع جهانی تبدیل شده است که بار بزرگی را بر دوش اقتصاد و سیستم های بهداشتی جوامع انسانی در سراسر جهان قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی اثر تجویز خوراکی عصاره زنجبیل بر پروفایل لیپیدی سرم، فاکتورهای چاقی، هورمونهای کورتیزول و تستوسترون در موشهای صحرایی چاق ناشی از رژیم غذایی پر کربوهیدرات انجام شد.در این تحقیق 21 سر موش صحرایی در 3 گروه به صورت تصادفی تقسیم شدند. گروه اول، جیره استاندارد موش، گروه دوم جیره پرچرب به مدت 12 هفته، گروه سوم جیره پرچرب به مدت 12 هفته و عصاره زنجبیل (100 میلی گرم در روز) به مدت 6 هفته دریافت کردند. سپس میزان غذا و آب دریافتی و همچنین تغییر وزن اندازه گیری شد. گلوکز پلاسما، پروفایل لیپیدها و سطح هورمون سرم به صورت بیوشیمیایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تجویز عصاره زنجبیل باعث کاهش مصرف غذا، افزایش وزن، سطح گلوکز، سطح انسولین و شاخص ارزیابی مدل هموستاز-مقاومت به انسولینHOMA-IR) ) در مقایسه با موشهای کنترل گیرنده رژیم غذایی پر کربوهیدرات که دارو دریافت نمی کردند شد. علاوه بر این، سطوح کورتیزول در گروه گیرنده مکمل به ترتیب بدون تغییر ماند و افزایش تستوسترون در موش های آزمون تفاوت معنیداری را نسبت به موشهای کنترل نشان داد. این مطالعه تایید می کند که عصاره زنجبیل میتواند با کنترل هورمون ها و مکانیسم های دخیل در متابولیسم بدن از افزایش چربی خون ناشی از رژیم پر کربوهیدارت جلوگیری کند.
1. Loos RJ, Yeo GS. The genetics of obesity: from discovery to biology. Nature Reviews Genetics. 2022;23(2):120-33.
2. Kojta I, Chacińska M, Błachnio-Zabielska A. Obesity, bioactive lipids, and adipose tissue inflammation in insulin resistance. Nutrients. 2020;12(5):1305.
3. Sarma S, Sockalingam S, Dash S. Obesity as a multisystem disease: Trends in obesity rates and obesity‐related complications. Diabetes, Obesity and Metabolism. 2021;23:3-16.
4. Zhang M, Zhao R, Wang D, Wang L, Zhang Q, Wei S, et al. Ginger (Zingiber officinale Rosc.) and its bioactive components are potential resources for health beneficial agents. Phytotherapy Research. 2021;35(2):711-42.
5. Talebi M, Ilgün S, Ebrahimi V, Talebi M, Farkhondeh T, Ebrahimi H, Samarghandian S. Zingiber officinale ameliorates Alzheimer’s disease and cognitive impairments: lessons from preclinical studies. Biomedicine & Pharmacotherapy. 2021;133:111088.
6. Akomolafe SF, Oriyomi IA. Effect of ginger (Zingiber officinale roscoe) inclusisve diet on testicular disorder in high cholesterol diet-induced obese rats: Involvement of cholesterol pathway. Phytomedicine Plus. 2024;4(4):100618.
7. Zhang S, Kou X, Zhao H, Mak K-K, Balijepalli MK, Pichika MR. Zingiber officinale var. rubrum: Red ginger’s medicinal uses. Molecules. 2022;27(3):775.
8. Karbasian M, Panahi N, Badalzadeh R, Beheshtiha SHS, Shahbazzade D. Regulation of Neuropeptide Y Receptor Gene Expression and Hormone Level in Obese Male Rats Receiving 6-Gingerol and L-Arginine Supplementation. Archives of Razi Institute. 2024;79(1):185-93.
9. Shalaby M, Hamowieh A. Safety and efficacy of Zingiber officinale roots on fertility of male diabetic rats. Food and Chemical Toxicology. 2010;48(10):2920-4.
10. Haridas M, Sasidhar V, Nath P, Abhithaj J, Sabu A, Rammanohar P. Compounds of Citrus medica and Zingiber officinale for COVID-19 inhibition: in silico evidence for cues from Ayurveda. Future Journal of Pharmaceutical Sciences. 2021;7(1):1-9.
11. Yousfi F, Abrigach F, Petrovic J, Sokovic M, Ramdani M. Phytochemical screening and evaluation of the antioxidant and antibacterial potential of Zingiber officinale extracts. South African Journal of Botany. 2021;142:433-40.
12. Raafat M, El-Sayed AS, El-Sayed MT. Biosynthesis and anti-mycotoxigenic activity of Zingiber officinale roscoe-derived metal nanoparticles. Molecules. 2021;26(8):2290.
13. Fazakerley DJ, Krycer JR, Kearney AL, Hocking SL, James DE. Muscle and adipose tissue insulin resistance: malady without mechanism? Journal of Lipid Research. 2019;60(10):1720-32.
14. Keaver L, Xu B, Jaccard A, Webber L. Morbid obesity in the UK: A modelling projection study to 2035. Scandinavian Journal of Public Health. 2020;48(4):422-7.
15. Lin H, An Y, Tang H, Wang Y. Alterations of bile acids and gut microbiota in obesity induced by high fat diet in rat model. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2019;67(13):3624-32.
16. Ghlissi Z, Atheymen R, Boujbiha MA, Sahnoun Z, Makni Ayedi F, Zeghal K, et al. Antioxidant and androgenic effects of dietary ginger on reproductive function of male diabetic rats. International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2013;64(8):974-8.
17. Naidu PB, Uddandrao VS, Naik RR, Suresh P, Meriga B, Begum MS, et al. Ameliorative potential of gingerol:
Promising modulation of inflammatory factors and lipid marker enzymes expressions in HFD induced obesity in rats. Molecular and cellular endocrinology. 2016;419:139-47.
18. Shalaby MA, Saifan HY. Some pharmacological effects of cinnamon and ginger herbs in obese diabetic rats. Journal of Intercultural Ethnopharmacology. 2014;3(4):144.
19. Akinyemi AJ, Adedara IA, Thome GR, Morsch VM, Rovani MT, Mujica LKS, et al. Dietary supplementation of ginger and turmeric improves reproductive function in hypertensive male rats. Toxicology Reports. 2015;2:1357-66.
20. Isa Y, Miyakawa Y, Yanagisawa M, Goto T, Kang M-S, Kawada T, et al. 6-Shogaol and 6-gingerol, the pungent of ginger, inhibit TNF-α mediated downregulation of adiponectin expression via different mechanisms in 3T3-L1 adipocytes. Biochemical and Biophysical Research Communications. 2008;373(3):429-34.
21. Mazidi M, Gao H-K, Rezaie P, Ferns GA. The effect of ginger supplementation on serum C-reactive protein, lipid profile and glycaemia: a systematic review and meta-analysis. Food & Nutrition Research. 2016;60(1):32613.
22. de Las Heras N, Valero-Muñoz M, Martín-Fernández B, Ballesteros S, López-Farré A, Ruiz-Roso B, Lahera V. Molecular factors involved in the hypolipidemic-and insulin-sensitizing effects of a ginger (Zingiber officinale Roscoe) extract in rats fed a high-fat diet. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. 2017;42(2):209-15.