اثر حفاظتی عصاره زنجبیل در موشهای صحرایی نر نژاد ویستار تغذیه شده با جیره پر چرب
الموضوعات :میثم کرباسیان 1 , نگار پناهی 2 , رضا بدلزاده 3 , حامد بهشتی 4 , دلاور شهباززاده 5
1 - گروه علوم پایه دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - گروه علوم پایه دانشکده پزشکی دانشگاه تبریز
4 - گروه پاتوبیولوژی دامپزشکی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران
5 - گروه بیوتکنولوژی، پاستور، ایران
الکلمات المفتاحية: عصاره زنجبیل, رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات, انسولین, شاخص مقاومت انسولین,
ملخص المقالة :
در سال های اخیر به دنبال مصرف غذاهای ناسالم، پرچرب و پر کربوهیدرات، چاقی و اختلالات مرتبط با آن، مانند بیماری های قلبی و عروقی، به یک موضوع جهانی تبدیل شده است که بار بزرگی را بر دوش اقتصاد و سیستم های بهداشتی جوامع انسانی در سراسر جهان قرار می دهد. این مطالعه با هدف بررسی اثر تجویز خوراکی عصاره زنجبیل بر پروفایل لیپیدی سرم، فاکتورهای چاقی، هورمونهای کورتیزول و تستوسترون در موشهای صحرایی چاق ناشی از رژیم غذایی پر کربوهیدرات انجام شد.در این تحقیق 21 سر موش صحرایی در 3 گروه به صورت تصادفی تقسیم شدند. گروه اول، جیره استاندارد موش، گروه دوم جیره پرچرب به مدت 12 هفته، گروه سوم جیره پرچرب به مدت 12 هفته و عصاره زنجبیل (100 میلی گرم در روز) به مدت 6 هفته دریافت کردند. سپس میزان غذا و آب دریافتی و همچنین تغییر وزن اندازه گیری شد. گلوکز پلاسما، پروفایل لیپیدها و سطح هورمون سرم به صورت بیوشیمیایی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تجویز عصاره زنجبیل باعث کاهش مصرف غذا، افزایش وزن، سطح گلوکز، سطح انسولین و شاخص ارزیابی مدل هموستاز-مقاومت به انسولینHOMA-IR) ) در مقایسه با موشهای کنترل گیرنده رژیم غذایی پر کربوهیدرات که دارو دریافت نمی کردند شد. علاوه بر این، سطوح کورتیزول در گروه گیرنده مکمل به ترتیب بدون تغییر ماند و افزایش تستوسترون در موش های آزمون تفاوت معنیداری را نسبت به موشهای کنترل نشان داد. این مطالعه تایید می کند که عصاره زنجبیل میتواند با کنترل هورمون ها و مکانیسم های دخیل در متابولیسم بدن از افزایش چربی خون ناشی از رژیم پر کربوهیدارت جلوگیری کند.
