اثر گیاه دارویی پنج انگشت (Vitex agnus-castus) بر عملکرد، فراسنجه های خونی، سیستم ایمنی، جمعیت میکروبی و ریخت سنجی روده جوجه های گوشتی
الموضوعات :بابک رستم¬پور 1 , محمد چمنی 2 , علی رضا صیداوی 3 , A. زارعی 4 , ناصر کریمی 5
1 - گروه علوم دامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشگاه ازاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Karaj Branch, Islamic Azad University, Karaj, Iran
5 - Assistant professor , Department of Animal Sciences , , Faculty of Agriculture ,Islamic Azad University of Varamin – Pishva
الکلمات المفتاحية: Vitex Agnus-castus, جوجه گوشتی, عملکرد, جمعیت میکروبی, سیستم ایمنی,
ملخص المقالة :
آزمايش حاضر به منظور بررسی اثرات پودر گیاه پنج انگشت (Vitex agnus-castus) بر عملکرد، فراسنجه های خونی، سیستم ایمنی، جمعیت میکروبی و ریخت سنجی روده جوجه های گوشتی انجام شد. جهت انجام آزمایش از 300 قطعه جوجه نر یکروزه نژاد راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار که هر تکرار حاوی 15 جوجه بود، استفاده شد. تیمار های آزمایشی به ترتیب شامل 1) شاهد با جیره پایه (فاقد افزودنی)، 2) جیره شاهد + 1% پودر پنج انگشت، 3) جیره شاهد + 2% پودر پنج انگشت و 4) جیره شاهد + 3% پودر پنج انگشت بودند. نتایج نشان داد خوراک مصرفی، وزن نهایی و افزایش وزن تیمارهای حاوی 2 و 3 درصد پنج انگشت نسبت به شاهد افزایش معنی داری داشتند (01/0P<). غلظت کلسترول در تیمار های حاوی 2 و 3 درصد پنج انگشت کاهش معنی داری با شاهد داشت (05/0P<). عرض پرز روده جوجه هایی که از 2 و 3 درصد پنج انگشت تغذیه کرده بودند، افزایش معنی داری با شاهد داشت (05/0P<). بطور کلی نتایج نشان داد که استفاده از 3 درصد پودرپنج انگشت در جیره جوجههای گوشتی کارایی بالاتری را در بهبود عملکرد رشد، تقویت سیستم ایمنی و بهبود جمعیت میکروبی روده داشت.
Abudabos A.M., Suliman G.M., Al-Owaimer A.N., Sulaiman A.R.A. and Alharthi A.S. (2021). Effects of nano emulsified vegetable oil and betaine on growth traits and meat characteristics of broiler chickens reared under cyclic heat stress. Animals. 11, 1911.
Ali M., Chand N., Khan R.U., Naz S., Gul S. (2019). Anticoccidial effect of garlic (Allium sativum) and ginger (Zingiber officinale) against experimentally induced coccidiosis in broiler chickens. J. Appl. Anim. Res., 47, 79-84.
Ali Reza, A. S. M., Nasrin, M. S., Hossen, M. A., Rahman, M. A., Jantan, I., Haque, M. A., & Sobarzo-Sánchez, E. (2023). Mechanistic insight into immunomodulatory effects of food-functioned plant secondary metabolites. Critical reviews in food science and nutrition, 63(22), 5546-5576.
El-Sabrout, K., Khalifah, A., & Mishra, B., 2023. Application of botanical products as nutraceutical feed additives for improving poultry health and production. Vet. World. 16(2), 369-379.
Elwan HA, Elnesr SS, Mohany M, Al-Rejaie SS. (2019). The efects of dietary tomato powder (Solanum lycopersicum L.) supplementation on the haematological, immunological, serum biochemical and antioxidant parameters of growing rabbits. Journal of Animal Physiologt and Animal Nutrition. 103(2):534–46.
Farahat M., Ibrahim D., Kishawy A.T.Y., Abdallah H.M., Hernandez-Santana A. and Attia G. (2021). Effect of cereal type and plant extract addition on the growth performance, intestinal morphology, caecal microflora, and gut barriers gene expression of broiler chickens. Animal. 15(3), 100056.
Fazeli-Nasab, B., Malayeri, F. A., Rouhani, R., & Saeidi, S. (2023). The Investigation of the Antibacterial Activity of Eryngium caucasicum trautv, Saponaria officinalis, Froriepia subpinnata, Malva sylvestris, and Urtica dioica. Gene, Cell and Tissue, 10(4), 1-9.
Ferreira, A.C., Mostarda, C.T., Dias, C.J., Paixao, L.C., & Pires, F.D.O., 2018. Effect of carvacrol tested on different in vivo and in vitro experimental studies: Systematic review. Clin Pharmacol Biopharm, 7, 181-190.
Gangeh, M.R., & Salarmoini, M., 2015. Effect of powder and hydroalcoholic extract of Carum copticum in comparision to growth promoters Virginiamycin antibiotic on performance, blood metabolites, intestinal morphology and meat quality of broiler chicks. Iranian J Anim Sci, 46(3), 289-299.
Hajhashemi, V., & Abbasi, N., 2008. Hypolipidemic activity of Anethum raveolens in rats. Phytother Res, 22, 372-375.
Hanafy, A.M., Khalil, H.A., Kilany, O.E., Hassan, M.A., Yusuf, M.S., Ibrahim, A., Fares, I.M., Hassan, A.M., & Reddy, P.G. 2016. Efficacy of oil mixture supplementation on productive and physiological changes of laying Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica). Asian J Anim Vet Adv, 11, 24-33.
Hebbar, S. S., V. H. Harsha, V. Shripathi and G. R. Hegde. (2004). Ethnomedicine of Dharwad district in Karnataka, India-plants used in oral health care. Journal of Ethnopharmacology. 94: 261-266.
Ghafouri S.A., Ghaniei A., Tavanaee Tamannaei A.E, Sadr S., Charbgoo A., Ghiassi S and Abuali M. (2021). Evaluation of therapeutic effects of an herbal mixture (Echinacea purpurea and Glycyrrhiza glabra) for treatment of clinical coccidiosis in broilers. Vet. Med. Sci. 9(2), 829-836.
Ghosal, I. and S.B. Chakraborty. 2014. Effects of the aqueous leaf extract of Basella alba on sex reversal of Nile tilapia, Oreochromis niloticus. IOSR Journal of Pharmacy and Biological Sciences, 9(2): 162-164.
Landy, N., Ghalamkari, G.H., Toghyani, M. and Moattar, F. 2011. The effects of Echinacea purpurea L. (purple coneflower) as an antibiotic growth promoter substitution on performance, carcass characteristics and humoral immune response in broiler chickens. Journal of Medicinal Plants Research, 5: 2332-2338.
Mehdi, Y., Létourneau-Montminy, M.P., Gaucher, M.L., Chorfi, Y., Suresh, G., Rouissi, T., Kaur Brar, S., Côté, C., Ramirez, A., & Godboutb, S., 2018. Use of antibiotics in broiler production: Global impacts and alternatives. Anim Nutr, 4(2), 170-178.
Mirzania, F., Sarrafi, Y., & Moridi Farimani, M., 2019. Comparative evaluation of chemical compositions and biological activities of wild and cultivated Froriepia subpinnata L. essential oils. J Agr Sci Technol, 21(2), 331-340.
Nasir, Z., and Grashorn, M. A. (2009).Echinacea: a potential feed and water additive in poultry and swine production.archiv für geflügelkunde, 73(4): 227-236.
Pirgozliev V., Mansbridge S.C., Rose S.P., Lillehoj H.S. and Bravo D. (2019). Immune modulation, growth performance, and nutrient retention in broiler chickens fed a blend of phytogenic feed additives. Poult. Sci., 98, 3443-3449.
Placha, I., Takacova, J., Ryzner, M., Cobanova, K., Laukova, A., Strompfova, V., Venglovska, K., & Faix, S., 2013. Effect of thyme essential oil and selenium on intestine integrity and antioxidant status of broilers. British Poult Sci, 27, 15-21.
Poorghasemi, M., Chamani, M., Mirhosseini, S.Z., Sadeghi, A.A., & Seidavi, A., 2017. Effect of probiotic and different sources of fat on performance, carcass characteristics, intestinal morphology and ghrelin gene expression on broiler chickens. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 24(2), 169-178.
Rady W.F., Sayed A.B.N. and Abdel-Raheem H.A. (2023). Effect of dietary supplementation of Echinacea and nucleotides on productive performance, intestinal histomorphology and gene expression of broiler chickens. Assiut Vet. Med. J. 69(176), 141-155.
Reda, F.M., Alagawany, M. , Mahmoud, H.K., Mahgoub, S.A., & Elnesr, S.S., 2020. Use of red pepper oil in quail diets and its effect on performance, carcass measurements, intestinal microbiota, antioxidant indices, immunity and blood constituents. Anim, 14, 1025-1033.
Taheri, H.R., Moravej, H., Malakzadegan, A., Tabandeh, F., Zaghari, M., Shivazad, M., & Adibmoradi, M., 2010. Efficacy of Pediococcus acidlactici-based probiotic on intestinal Coliforms and villus height, serum cholesterol level and performance of broiler chickens. African J Biotechnol, 9, 7564-7567.
Teymouri Zadeh, Z., Rahimi, S.H., Karimi Torshizi, M.A., & Omidbaigi, R., 2009. The effects of Thymus vulgaris L., Echinacea purpurea (L.) Moench, Allium sativum L. extracts and virginiamycin antibiotic on intestinal microflora population and immune system in Broilers. Iranian J Med Aromatic Plants, 25, 39-48.