اثر جوانه¬زنی اولیه، بسترها و دماهای آزمون جوانهزنی استاندارد بر جوانهزنی بذر و بنیه گیاهچه سه رقم تجاری سویا (Glycine max (L.) Merrill)
الموضوعات : پژوهش های به زراعیعسل خسروی 1 , آیدین حمیدی 2 , جهانفر دانشیان 3
1 - دانش¬آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد تاکستان، دانشگاه آزاد اسلامی، تاکستان، ایران
2 - spcri, iran
3 - استادپژوهش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران
الکلمات المفتاحية: ارقام سویا, آزمون¬های بنیه بذر, شاخص بنیه گیاهچه,
ملخص المقالة :
این تحقیق به¬منظور بررسی اثر جوانه¬زنی اولیه، بسترها و دماهای آزمون جوانهزنی استاندارد بر جوانهزنی بذر و بنیه گیاهچه سه رقم تجاری سویا (Glycine max (L.) Merrill) در آزمایشگاه تجزیه بذر مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کرج در سال 1402 اجرا گردید. تیمارهای آزمايش شامل بذر دارای قابلیت جوانه¬زنی اولیه بالا (بالای استاندارد= بالاتر از80 درصد) و پائین (زیر استاندارد=کمتر از80 درصد) سه رقم تجاری سويا، صبا (L17)، کوثر (M7) و M9و بسترهای آزمون جوانه زنی استاندارد روی کاغذ (TP)، بین کاغذ (BP) و ماسه (S) و دماهای 25 درجه سلسیوس ثابت و 30-20 درجه سلسیوس متناوب بودند. صفات بررسی شده شامل درصد جوانه¬زني نهايي، درصد گیاهچه عادی، سرعت جوانه¬زنی، متوسط مدت زمان، جوانه¬زني متوسط جوانه¬زني روزانه، سرعت جوانه¬زني روزانه، ضريب سرعت جوانه¬زني، شاخص وزنی بنیه گیاهچه، شاخص طولی بنیه گیاهچه، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و وزن تر گیاهچه بودند. نتایج نشان داد بذرهای تمامی ارقام بررسی شده دارای قابلیت جوانه¬زنی اولیه بالا به-لحاظ تمامی صفات بررسی شده برتر از بذرهای قابلیت جوانه¬زنی اولیه پائین بودند. رقم صبا(L17) ازلحاظ خصوصیات جوانه¬زنی بذر و بنیه گیاهجه نسبت به ارقام کوثر (M7) و M9 از برتری برخوردار بود. استفاده از بسترهای بین کاغذ (BP) و ماسه (S) و دمای جوانه¬زنی25 درجه سلسیوس ثابت و30-20 درجه سلسیوس متناوب به یک اندازه برای انجام آزمون جوانه¬زنی استاندارد بذر این ارقام مناسب بودند.