تعیین کننده ی عرضه و تقاضای گوشت قرمز در ایران
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیابوالفضل شاه آبادی 1 , زهرا تشکری 2
1 - استاد گروه اقتصاد دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
2 - کارشناس ارشد علوم اقتصادي دانشگاه آزاد اسلامي اراک
الکلمات المفتاحية: گوشت قرمز , عرضه , تقاضا , تنظیم بازار , ایران,
ملخص المقالة :
ضرورت قرار گرفتن گوشت قرمز در سبد مصرفی خانوار به عنوان یک کالای اساسی و همچنین کاهش مصرف آن به دنبال کاهش درآمد خانوارها که معلول افزایش شدید شاخص قیمت است، لزوم توجه به مولفه های اصلی بازارگوشت قرمز را نمایان می سازد. بدین اساس ضروری است تا دولت به منظور حفظ سلامت جامعه و با تکیه بر شناخت عوامل موثر بر توابع اصلی بازار گوشت قرمز، نسبت به اتخاذ سیاست های مناسب تنظیم بازار در جهت حمایت دوجانبه ی تولیدکنندگان و مصرف کنندگان اقدام نماید. از این رو هدف مطالعه ی حاضر شناسایی عوامل موثر بر عرضه و تقاضای گوشت قرمز می باشد. بدین منظور با استفاده از آمارهای سری زمانی طی دوره ی 88-1360 توابع مذکور به روش ardl تخمین زده شده اند. نتایج برآوردها در کوتاه مدت و بلندمدت تاییدکننده ی یکدیگر بوده و نشان می دهند که عرضه ی گوشت قرمز با وزن لاشه به-عنوان شاخص بهبود تغذیه و قیمت دام زنده، رابطه ی مثبت و معنادار و با قیمت جو به عنوان شاخص نهاده های تولید، رابطه ی عکس دارد. همچنین تقاضا به دنبال عواملی همچون افزایش درآمد، کاهش قیمت خرده فروشی گوشت قرمز، افزایش قیمت خرده فروشی گوشت مرغ و واردات با افزایش روبرو شده و اثر توزیع گوشت یارانه ای بر آن مثبت و بی معنا می باشد. براساس کشش های محاسبه شده نیز مشخص می گردد که گوشت قرمز به عنوان کالای ضروری و کم کشش مطرح بوده و هرگونه برنامه ریزی در راستای افزایش عرضه، نیاز به ایجاد انگیزش های قیمتی بالا برای تولیدکنندگان این صنعت دارد. نتایج حاصل از الگوی تصحیح خطا نیز نشان از سرعت تعدیل زیاد هر دو تابع به سمت تعادل بلندمدت دارد.
آمارنامه اشاورزي، سالهاي ،1973-88تهران، دفتر آمار و فناوري ا لاعات وزارت جه اد
اشاورزي، جلد .2
. 2ايزدي، ب و دهباش (ي، و، " .)1987تقاضاي گوشت قرمز در استان س ستان و بلوچس تان
با استفاده از روش انگل-گرنجر و جوهانسون جوس ل ويس - "، دو ماهنام ه بررس ي ه اي
بازرگاني، سال چهارم، دوره جديد، شیاره ،91صق.83-37
. 9بريمنژاد، و و شوشتريان، آ، (" .)1987بررسي عرض ه و تقاض اي گوش ت قرم ز در اي ران:
نگرش س ستیي"، اقتصاد اشاورزي، جلد ، صق ،1شیاره .37-83 2
. 0چراغي، د و قلي پور، ض، (" .)1983مروري بر عیده ترين چالش ه اي گوش ت قرم ز در
ايران"، دو ماهنامه بررسي هاي بازرگاني، سال هفتم، دوره جديد، شیاره ،01صق-111
.83
. 2زرا نژاد، م و سعادت مهر، م، (" .)1983تخی ن تاب تقاضا براي گوشت قرمز در اي ران"،
پژوهش نامه علوم انساني و اجتیاعي »ويژه اقتصاد« ، سال هفتم، شیاره ،23صق.39-82
.( 3صفوي، ر، " .)1982برآورد تاب تقاضاي محصو ت پروتئ ني در ايران"، مجل ه پ ژوهش
هاي بازرگاني، سال اول، شیاره ، صق.122-137 2
.( 7صیدي، ع، " .)1983تجزيه وتحل ل تقاضاي انواع گوش ت در من ا ق ش هري اي ران ب ا
استفاده از الگوي س ستم تقاضاي تقريبا ايده آل"، مجله اقتصاد اشاورزي و توسعه، س ال
پانزدهم، شیاره (27ويژه بازارهاي اشاورزي ، صق) .91-31
. 8عزيزي، ج و ترایاني، ج، (" .)1981تخی ن تاب تقاضاي انواع گوش ت در اي ران"، مجل ه
اقتصاد اشاورزي و توسعه، سال نهم، شیاره ،97صق.217-297
.( 3عزيزي، ج، " .)1983تحل ل ت اب عرض ه ان واع گوش ت در اي ران ب ا اس تفاده از م دل
بازارچندگانه"، فصلنامه پژوهش و سازندگي، سال ب ستم، شیاره ،73صق-3. 13
.11قرشي ابهري، ج و صدرا شرفي، م، (" .)1980برآورد تقاضاي ان واع گوش ت در اي ران ب ا
استفاده از س ستم تقاضاي تقريبا ايده آل" -، مجله علیي پژوهشي علوم اش اورزي، س ال
، صق 9يازدهم، شیاره .1
قرشي ابهري، ج و بريم نژاد، و، (" .)1980برآورد مع اد ت عرض ه و تقاض اي گوش ت در
ايران با استفاده از س ستم معاد ت هیزمان"، مجل ه اقتص اد اش اورزي و توس عه، س ال
س زدهم، شیاره ،21صق .32-39
.12مقررات صادرات و واردات، سال هاي ،1971-83تهران، سازمان توسعه تجارت ايران.
.19وضع ت صنعت دام و ور اشور،( ،)1988دفتر مطالع ات زي ر بن ايي(گ روه اش اورزي)
مجلس شوراي اسلامي ايران.
14. Divina, M. (2006). �Estimation of Meat Demand System in
Malaysia: Model Selection between the Rotterdam model and the
fdlaids model,� Thesis Submitted in Fulfillment of the
Requirements for the Degree of Master of Science, University
Sains Malaysia.
15. Dstagiri, M. (2004). �Demand and Supply Projection for
Llivestock Products in India,� Policy Paper 21, NCAP publication.
16. Matyukha, A. and Perekhozhuk, O. (2009). �Compition or Market
Power in the Ukrainian Meat supply Chain?� {http://maceevents.org}
17. Pesaran, M. and Y, Shin. (1999). �An autoregressive distributed
lag modeling approach to cointegration analysis. In: Strom S,
editor,� Econometrics and economic theory in the 20th century:
The Ragnar Frisch centennial symposium. Cambridge:
Cambridge University Press.
18. Rezitis, A. and Stardpoulos, K. (2009). �Greek Meat Supply
Response and Price Volatility in a Rational Expectations
Framework: Amultivariate GARCH Approach,� Paper Prepared
for Presentation at the 113 EAAE seminar,
{http://ageconsearch.umn.edu}
19. Souza, G., Alves, E., Gazzola, R. and Marra, R. (2009). �The
Meat Market in Brazil: a Partial Equilibrium Model,� RESR,
Piracicaba, 46(4); 1189-1209.
20. http//www.cbi.ir.
21. http//www.fao.org.