اثر پیشتیمار بذر با هورمون اسید جیبرلیک، نیترات پتاسیم و پراکسیدهیدروژن بر شکست رکود بذری و برخی ویژگیهای جوانهزنی فندق (Corylus avellana) تحت شرایط آزمایشگاهی
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیرویا رضازاده 1 , شهرام صداقت حور 2 , Marafet Mostafavi Rad 3
1 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
2 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت
3 - Department of Horticulture Crops Research, Guilan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Rasht, Iran.
الکلمات المفتاحية:
ملخص المقالة :
جوانه¬زنی بذر فندق (Corylus avellana L.) تحت شرایط طبیعی به دلیل پوسته سخت و رکود بذری طولانی، کم، نامنظم و غیریکنواخت است. این آزمایش، در سال 1397 در آزمایشگاه ثبت و گواهی بذر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان به¬صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح اسید جیبرلیک صفر، 75 و 150 میلیگرم در لیتر، سه سطح نیترات پتاسیم صفر، 1 و 2 درصد و سه سطح پراکسید هیدروژن صفر، 5/0 و 1 درصد بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل سهجانبه اسید جیبرلیک × نیترات پتاسیم × پراکسید هیدروژن بر تمامی صفات اندازهگیری¬شده معنیدار بود. حداکثر میانگین شاخصهای جوانهزنی در واکنش به کاربرد اسید جیبرلیک با غلظت 150 میلیگرم در لیتر به¬دست آمد. ولی، اثر سطوح مختلف نیترات پتاسیم و پراکسید هیدروژن بر شاخصهای جوانهزنی، متفاوت بود. حداکثر مهم¬ترین شاخص¬های جوانه¬زنی از قبیل متوسط جوانه¬زنی، درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی بذرها به¬ترتیب در واکنش به اثرات متقابل سه¬جانبه GA150 + K0 + H1، GA150 + K1 + H1 وGA150 + K2 + H0 مشاهده شد. براساس نتایج این آزمایش، کاربرد اسید جیبرلیک با غلظت 150 میلیگرم در لیتر همراه با نیترات پتاسیم یک درصد + پراکسید هیدروژن یک درصد سبب افزایش درصد جوانهزنی بذرهای فندق گردید، ولی در شرایط مشابه کاربرد نیترات پتاسیم دو درصد بدون استفاده از پراکسید هیدروژن منجر به افزایش سرعت جوانهزنی بذرهای فندق گردید.