ارزیابی اثربخشی مدارس دوره ابتدایی از منظر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش برای ارائه الگوی مطلوب
الموضوعات :حدیقه عباسی 1 , مژگان محمدی نایینی 2 , فائزه ناطقی 3
1 - اداره کل آموزش و پرورش استان قزوین ، کارشناس
2 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی اراک
3 - علوم تربیتی- دانشگاه آزاد
الکلمات المفتاحية: ", اثربخشی", مدارس دوره ابتدایی ", , ", مبانی نظری سند تحول بنیادین آموزش و پرورش",
ملخص المقالة :
چکیده
مقدمه و هدف: بررسی میزان اثربخشی مدارس دوره ابتدایی از منظر مبانی نظری سند تحول بنیادین آموزشوپرورش و ارائه الگوی مطلوب در استان قزوین انجامشده است.
روش شناسی پژوهش: پژوهش حاضر با توجه به هدف و ماهیت تحقیق از نوع روش آمیخته (کیفی، کمی) است، در بعد کیفی، از روش تحقیق تحلیل محتوا با رویکرد استقرایی استفادهشده، و گویه های اثربخش از متن سند تحول بنیادین آموزشوپرورش از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی، شناسایی و احصا شد .در بعد کمی از روش تشریحی و توصیفی پیمایشی استفادهشده، جامعه آماری شامل کلیه مدیران، راهبران آموزشی- تربیتی مدارس ابتدایی و کارشناسان حوزه معاونت آموزش ابتدایی اداره کل و مناطق 14 گانه استان قزوین بود. حجم نمونه در این پژوهش 300 نفر با روش طبقه ای نسبتی و بصورت تصادفی با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید. ابزار پژوهش، 2 پرسشنامه محقق ساخته 99 سؤالی 5 عاملی لیکرت استفاده شده است. در بخش کمی از آلفای کرونباخ برای نرمال بودن دادهها و برای پایایی آزمون نیکویی برازش کلموگروف اسمیرنف و روایی مدل اندازهگیری از تحلیل عاملی تائیدی با آزمون t در نرمافزار SPSS از تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری برای برآورد اعتبار الگوی ارائه استفادهشده است.
یافتهها: در بخش کیفی نتایج نشان داد تمام مؤلفههای استخراج شده اثربخش میباشند. در بخش کمی نتایج بیانگر این است که برای تمامی مؤلفهها آماره t با سطح معنیدار 0001/0 تفاوت معنیداری با سطح متوسط 3 دارد. از آنجا که، میانگین مؤلفههای راهبری و مدیریت تربیتی 39/4، برنامه درسی 36/4، تربیت معلم و تأمین منابع انسانی 57/4، تأمین و تخصیص منابع مالی 68/4، تأمین فضا، تجهیزات و فنآوری 56/4، مؤلفه پژوهش و ارزشیابی 56/4 بیشتر از سطح متوسط 3 میباشد. لذا بیانگر اثر بخشی بالای عوامل شناسایی شده مدارس دوره ابتدایی است.
بحث و نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان داد که تأمین فضا، تجهیزات و فنآوری، پژوهش و ارزشیابی، تربیت معلم و تأمین منابع انسانی، برنامه درسی، راهبری و مدیریت تربیتی، تأمین و تخصیص منابع مالی دارای بار عاملی مناسب برای پیشبینی الگوی دستیابی به مدارس ابتدایی اثربخش از منظر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش میباشند.
_||_