واکاوی فرصت ها و تهدیدات پست مدرنیسم از منظر اخلاق و ارزشهای دینی با تاکید بر دلالت ها برای مدیران آموزشی
الموضوعات :
1 - استادیار گروه مدیریت آموزشی واحد زاهدان دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان ایران
الکلمات المفتاحية: پست مدرنیسم, مدیران آموزشی, ارزشهای دینی, اخلاق, فرصتها, تهدیدات,
ملخص المقالة :
مقدمه و هدف: در تفکرات پست مدرن فراروایتها نفی میشوند و هیچ گونه حقیقت ازلی و ابدی وجود ندارد که به مثابه آن یک آرمان بر زندگانی بشر حکم کند. آنها اخلاق را نسبی میدانند و معتقدند تمام ارزشها از جمله ارزشهای دینی محصول انسان روشنفکر است و واژههایی نظیر حقیقت را باید کنار گذاشت. در تئوری نوین (مدرن) تاکید برتاثیرات رهبری و مطالعه جایگاه قانونی رهبر در بوروکراسی مد نظر است، اما در فرانوین تمرکز بر چگونگی فرایند رهبری است. در سازمان های آموزشی عصر پست مدرنیسم، تمرکز بر توانمند سازی نیروی انسانی است. هدف از انجام این پژوهش واکاوی فرصت ها و تهدیدات پست مدرنیسم از منظر اخلاق و ارزشهای دینی با تاکید بر دلالت ها برای مدیران آموزشی است .
روش شناسی پژوهش: روش به کار رفته در این پژوهش نظری رویکرد کیفی تحلیلی – انتقادی و استفاده از روش نظام مقولهای استقرایی است .
یافته ها: دین و ارزش های دینی و اخلاقی و بازگشت به امور ثابت می تواند عامل مهم برای رهایی پست مدرن از این مشکلات باشد پست مدرنیست ها دین و اخلاق از یکدیگر کاملاً مجزا و مستقل است آن ها این اعتقاد را دارند که دین یک امر ماوراء طبیعی و اخلاق یک امر وابسته به انسان است که از طریق فرهنگ و ارتباط بین انسان ها معین می شود. اما مطلب صحیح این است که دین می تواند بنیاد اخلاق باشد و آن را ضمانت کند، دین به راحتی می تواند انضباط های اخلاقی محکم و پولادین را ایجاد کند. در سازمان های آمورشی، معلمان در انگیزه دهی، تسهیل جریان یادگیری، و تسهیل خلاقیت دانش آموزان نقش اساسی دارند .پست مدرنیسم، با داشتن دو ابزار شالوده شکنی و نظری پردازی خود انعکاسی و بنابراین با به چالش کشاندن چگونگی برنامه درسی مدرنیسم، بر تنوع رشته های درسی، توجه به برابری و تفاوتها، بازتولید قدرت مسلط بر جامعه و تأثیر فناوریهای نوین در برنامه درسی تأکید می کند که پاسخگوی نیازهای فراگیران در عصر کنونی (پست مدرنیسم) بشمار می آیند.
بحث و نتیجه گیری: وظایف اخلاقی انسانها در پیشگاه خداوند تغییر ناپذیر هستند و در حالی تکلیف محسوب میشوند شاید انسانهای روشنفکر عصر پست مدرن این ایراد را وارد نمایند که این تکالیف سخت و سنگین و اجرای آن برای انسان غیر ممکن است اما باید اشاره کرد که خداوند بر اساس توانایی انسانها برای آنها تکلیف معین میکند. رهبری برای رویارویی با سازمانهای پسانوگرا و افراد جدید نیازمند تحمل متغیر است. تنوع و خلاقیت در زیردستان باید توسط رهبران سازمان ها پرورش یابد. علتهای چندگانه، تفکر ارزشی و زیباشناسانه و واقعیتهای سازنده بایستی مورد پذیرش و مبنای تصمیمگیری قرار گیرند.
_||_