تدوین مدل کیفیت زندگی براساس دلبستگی مادربه جنین، صمیمیت باهمسر و میانجی گری اضطراب در مادران باردار
الموضوعات : فصلنامه زن و جامعهسعید بختیارپور 1 , زینب نژادحسینیان 2 , فیروزه زنگنه مطلق 3
1 - استادیار، گروه روان شناسی، دانشگاه آزاداسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران
2 - . . دانشجوی مقطع دکتری روان شناسی، گروه روان شناسی، دانشگاه آزاداسلامی واحد
3 - استادیار، گروه روان شناسی ، دانشگاه آزاداسلامی واحد اراک، اراک، ایران
الکلمات المفتاحية: '' دلبستگی مادر به جنین'', '' صمیمیت با همسر'', '' اضطراب بارداری, کیفیت زندگی '',
ملخص المقالة :
هدف: با توجه به اهمیت کیفیت زندگی در دوران بارداری و شیوع اضطراب در این دوران، هدف این پژوهش آزمون مدل کیفیت زندگی بارداری براساس دلبستگی مادر به جنین و صمیمیت با همسر با میانجی گری اضطراب باردای در مادران باردار بود.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع همبستگی، تحلیل مسیر بود. به این منظور نمونهای به حجم 372 نفر از جامعۀ آماری زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و مطب متخصصین زنان شهر اهواز در سال 1398، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه های دلبستگی مادر به جنین، صمیمیت زناشویی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و اضطراب بارداری بودند. و به منظور تعیین پایایی ابزار از روش آلفای کرونباخ استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان دادند مسیر مستقیم دلبستگی مادر به جنین، با کیفیت زندگی معنی دار نبود، اما مسیر مستقیم صمیمیت با همسر به کیفیت زندگی مثبت و معنی دار و دلبستگی مادر به جنین و صمیمیت با همسر به اضطراب بارداری منفی و معنی دار و مسیر اضطراب بارداری به کیفیت زندگی منفی و معنادار بود. اضطراب بارداری رابطه بین دلبستگی مادر به جنین و صمیمیت با همسر را با کیفیت زندگی واسطهگری کرد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به اهمیت کیفیت زندگی بارداری و شایع بودن اضطراب در بین زنان باردار، لازم است با کنترل پیشایندهای اضطراب، از طریق کاهش اضطراب بارداری کیفیت زندگی زنان باردار را بالا برد.
_||_